Tampereen ilmakuvan lisenssi

Olisiko Tampereen kaupungin ilmakuvia mahdollista hyödyntää taustakarttana OSMissa?

Vuoden 2022 ilmakuvan rajapinta on saatavilla täältä: https://georaster.tampere.fi/geoserver/gwc/service/wmts?REQUEST=GetCapabilities
Kysymykseksi jää vain aineiston lisenssi, kun siitä ei ole mainintaa missään, ei edes CC BY 4.0 -lisenssistä. Onko kukaan selvittänyt tätä pidemmälle?

Suomalaisten paikkatietoaineistojen metatiedot on tarkoitus tallentaa Paikkatietohakemistoon. Tämän aineiston metatietojen linkki on Paikkatietohakemisto.
Lisenssitiedot tosiaan puuttuvat. Sen on varmaan tarkoitus olla CC-BY 4.0, mutta ota yhteyttä ylläpitäjään, ja pyydä lisäämään käyttöehdot metatietoihin. Voisivat samalla tarkistaa, puuttuuko käyttöehtoja muiltakin aineistoilta. 2013 ilmakuvilla CC-BY 4.0 lisenssi ainakin on.

Tästä alkaa varmaan keskustelu siitä, että CC-BY 4.0 -dataa ei saa käyttää OSM:ssa. Pitäisi ehkä herättää keskustelu siitä, voitaisiinko kansallista ohjetta sovellettavasta avoimen datan lisenssistä muuttaa niin, että niissä myönnettäisiin myös oikeus jakaa aineistoja suojatuilla tietovälineille (DRM, Digital Rights Management). Sillä tavalla poistuisi toinen tunnistettu syy lisenssien yhteensopimattomuudelle Use of CC BY 4.0 licensed data in OpenStreetMap | OpenStreetMap Blog. Toisen, attribuution esittämistapaan liittyvän, ongelman olemassaolo näyttää olevan spekulaatiota.

En ole selvittänyt pidemmälle; Tampereen kaupungin sivuilta löytyvät käyttöehdot ja maininta tekijänoikeuksista, mutta se on ehkä hiukan kotikutoista… Tampereen kaupunkin karttapalvelu Oskarissa annetaan ilmakuvakoonnin kohdalla tiedon tuottajaksi Tampereen Infra ja yhteystiedoiksi paikkatieto@tampereeninfra.fi sekä paikkatieto_tuki@tampere.fi. Noista kannattanee kysellä; oman kokemukseni mukaan kaupungilta saa paremmin vastauksia kuin Infralta, mutta kysymyksiä kannattanee esittää molemmille.

Itse haluaisin oikeastaan herättää mieluummin keskustelua siitä, millä logiikalla ilmakuvan (tai muunkaan kuvan, mutta ei mennä siihen) lisenssi vaikuttaisi mitenkään OpenStreetMapissa olevaan dataan.

Digiroadin tai maastotietokannan kohdalla CC-lisenssi on relevantti, koska sieltä ollaan tehty suoraan aineistotuonteja. Jo ihan MML:n taustakartan kohdalla on ehkä aavistuksen kyseenalaista, onko lisenssi olennainen (muuten kuin sen kannalta, että karttaa saa ylipäätään käyttää), mutta ilmakuvissa pitäisin itsestäänselvänä, että sillä ei ole merkitystä. Ilmakuvaa käyttävä OSM-piirtäjä luo datan itse. Hän toki käyttää pohjana ilmakuvaa, mutta ei se kopioidu OSM:ään sen enempää kuin tien poskessa oleva viittakaan.

Taiteessahan aiheesta on käyty kääntymässä korkeimmassa oikeudessa asti, kun valokuvan pohjalta on tehty maalauksia. Aika vähissä ovat tapaukset, jotka olisi tuomittu valokuvaajan eduksi; maalaus, piirros, jokumuumikä on itsenäinen teos.

En ole juristi, ja päätellen siitä, millä innolla kuvien lähteestä muistutetaan, oletan, että OSM:n lakiosasto on näiden suhteen minua tiukempi. Kehtaan myös väittää, että ainakin Suomen kontekstissa, ja mahdollisesti laajemminkin, minun tulkintani on lähempänä totuutta. :stuck_out_tongue:

Onhan tästä käyty satojen viestien keskustelut jo muissa ketjuissa, ja vaikka on tultu tulokseen että se varmaankin olisi laillista (Helsingin ilmakuviin lupa - #16 by finfly_99), ei Suomen OSM-yhteisö voi lähteä sooloilemaan siitä miten muut toimii.

Olen laittanut jo melkein kuukausi sitten viestiä avoindata@tampere.fi, joka näyttäisi kaikkien selvitysteni mukaan olevan oikea osoite, mutta vielä ei ole mitään kuulunut. En tiedä millä vauhdilla nämä normaalisti menee, vai onko sähköposti mennyt mappi Ö:hön.

1 Like

Laitoin siis itse viestiä tampereenpalvelupiste@tampere.fi jo viikko sitten mutta vielä ei ole mitään kuulunut sieltä suunnalta. Saa nähdä tuleeko vastausta ollenkaan. Kyseinen osoite on kuitenkin merkitty vastuutahoksi karttapalvelun metatiedoissa.

1 Like

Tänään tuli nyt vastaus aiempaan kyselyyni:

"Vuoden 2022 lisenssi on sama kuin mainitsemiesi 2011, 2012 ja 2013.

Eli voi käyttää taustakarttana OSM-projektissa. Kaikki nuo käytettävissä samalla tavalla WMS-rajapinnalta.

Kiitos kysymyksestä, kysymyksesi vie asioitamme eteenpäin, koska meillä on koko ajan menossa metatietojen parantaminen + näkyminen Tampereen dataportaalissa jne.

Heikki Karttunen

paikkatietopäällikkö

GSM 041 730 7038"

Eli uudemmat ilmakuvat ovat siis samalla CC BY 4.0 -lisenssillä, joka vaatisi siis vielä kirjallisen luvan, että sitä voisi käyttää OSMissa.

Ymmärrän, että kategorista päätöstä siitä, että Suomessa tietyt lisenssit sallittaisiin, ei voida tehdä (tosin tämän sanottuani: en usko, että tämä on mitenkään suomalainen erityistilanne, se vain on meille relevantti).

Minun on kuitenkin ehkä aavistuksen hankala ymmärtää sitä, että kädet halutaan tietoisesti sitoa selän taakse. Kun on arvuuteltu, että kuvien käyttö lienee laillista joka tapauksessa, ja erikseen kysyttäessä vastataan, että voi käyttää taustakuvana, onko aidosti tarpeellista kysellä enempää lupia?

En missään nimessä kehota toimimaan OSM:n yleisten ohjeiden tai minkään lisenssin vastaisesti, ja jos Tampereen kaupungilta saadaan selkeä CC BY 4.0:n laajennus kirjallisena, niin se on tosi hienoa - ja toki kiva olisi, jos sen saisi samalla koskemaan mahdollisesti muutakin kaupungin tarjoamaa avointa dataa.

Samaan aikaan kuitenkin: tilanne esim. MML:n datan suhteen ei taida olla oleellisesti erilainen?

Tampereen kaupungilta on nyt saatu virallinen waiver WMS-datan käyttöön OSMissa. Tein Githubiin avauksen aiheesta: WMS dataset layers of City of Tampere · Issue #2260 · osmlab/editor-layer-index · GitHub

3 Likes