Tagowanie boisk piłkarskich - relacja grupująca stadiony w lidze

Cześć, wpadł mi ostatnio do głowy pomysł zebrania w relacji boisk piłkarskich na których są rozgrywane mecze ligowe w Polsce - relacja dla ekstraklasy, 1 ligi itp.

Kojarzycie może jakiś sposób tagowania takiej relacji? To w ogóle dobry pomysł na użycie relacji?

W tej chwili zebrałem je w relacje type=network z rolami stadium, ale nie wiem czy to najlepszy pomysł, macie może jakieś pomysły?

Podobną mapę przygotował Dolnośląski Związek Piłki Nożnej (dla wszystkich lig u siebie): Dolnośląski Związek Piłki Nożnej - mapa klubów - Google My Maps

1 Like

To mi pod Relations are not categories - OpenStreetMap Wiki podpada i wygląda na bardzo słaby pomysł.

I łatwo o następne takie problematyczne kategorie.

2 Likes

A w jaki inny sposób można to przedstawić?

To - “stadiony na których są rozgrywane mecze piłki nożnej ekstraklasy mężczyzn w Polsce”

Nie bardzo.
Lepiej stworzyć kategorię: np. Ligi sportowe.
A w niej tabelki na wzór na przykład tramwajowych w miastach.
W takiej tabelce podajemy nazwę klubu, jakiś tam parametry i link do boiska na OSM.
Oczywiście parametry powinny być związane z tagami, a nie z masą dowolnych opisów.
Gdyż łatwo można stworzyć konfliktową arenę. :slight_smile:

Ale kategorię na Wikipedii / Wiki OSM?

Myślałem że tylko w danych OSM da się coś wyrzeźbić. A rodzaj danych też wydaje mi się, że nadaje się do prezentacji na mapie

Żeby lepiej pomóc chyba musielibyśmy znać odpowiedź na pytanie do czego potrzebowałbyś istnienia tej relacji? Bo jeśli dla sztuki dla sztuki to odpowiedź (we don’t do that here) już chyba padła.

Natomiast jeśli to ma być cel do realizacji jakiegoś pomysłu to może bardziej przyda się jakiś inny społecznościowy projekt, np. Wikidane?
Tutaj małe demo jak mogłoby to wyglądać: https://w.wiki/Ao42 (trzeba kliknąć play)

Można też np. z Wikidanych jedynie pobrać identyfikatory elementów dla stadionów i potem iść z nimi już klasycznie do overpassa: overpass turbo

A może w drugą stronę?
Czyli nowy tag dla leisure=stadium i leisure=sports_centre do wpisywania na poziomie której ligi rozgrywane są tam mecze? Coś z np. takich:

Nazwy lig:

• sports_league=pl:Ekstraklasa
  • sports_league=pl:Ekstraklasa;pl:1 liga

Poziomy rozgrywkowe:

• sports_league=0
  • sports_league=0;1

Zapis jako sufiks

• sports_league:0=yes
  • sports_league:1=yes

Chciałbym zapisać to w danych osm, nie zamierzam dorabiać do tego prezentacji. Jeżeli wymyślimy dobry sposób, to może zacznę formalną propozycje nowego tagu, żeby spopularyzować poza Polską.

Wydaje mi się, że w Wikidata ciężko będzie znaleźć odpowiednie dane - zwłaszcza w sytuacjach gdzie np. Puszcza Niepołomice gra na stadionie Cracovii albo klub prowadzi dwie drużyny w różnych ligach (w takich sytuacjach grają w różnych miejscach).

1 Like

Nie wiem czy dobrym pomysłem będzie zapisywanie w OSM takiej informacji, która z definicji (system awansów i spadków) zmienia się co roku dla ~10% obiektów (typu stadion) w bazie.

2 Likes

Według taginfo istnieją 2 użycia klucza sport:league https://taginfo.openstreetmap.org/search?q=league#keys. Muszę przyznać, że to rozwiązanie podoba mi się o wiele bardziej niż taka relacja-kategoria na całą Polskę z 10 członkami.
To pierwsze z ekstraklasą podoba mi się i moim zdaniem tak można to użyć, ale raczej bez tego “pl:” i nie jestem do końca pewien co zrobić z “numerami” lig.

Zapytałem o zdanie i na międzynarodowej części forum

1 Like