Tagiranje biciklističke infrastrukture, slijepo slijediti zakon ili?

Slažem se. Sličnu situaciju smo imali ovdje: “Biciklističko routanje i OSM tagovi” gdje je bicycle=use_sidepath (uz mali virtualni path za spoj) riješio problem. Mislim da se slično rješenje može primijeniti i drugdje.

Mislim da bi trebali tagirati stvarno (legalno) stanje, a ne stanje kakvo bismo željeli imati (da nam država nije toliko bicycle-unfriendly :cry:). Specifično, access tagovi kao bicycle=* su isključivo za legalna ograničenja, te wiki kaže:

Access values describe legal permissions/restrictions and should follow ground truth; e.g., signage or legal ruling and not introduce guesswork. It does not describe common or typical use, even if signage is generally ignored.

Razlika između eksplicitne vertikalne signalizacija prometnim znakom (“signage”, i zabrane direktno unutar Zakona o sigurnosti prometa na cestama (“legal ruling”) je s pravne strane nebitna. U slučaju biciklističke staze pored ceste, kao što @Janjko kaže, je korištenje preciznijeg bicycle=use_sidewalk taga na cesti umjesto bicycle=no (koji bi se koristio kada nema biciklističke staze pored ceste, a vožnje bicikla je zabranjena na toj cesti (iz bilo kojeg razloga - bilo eksplicitno prometnim znakom, bilo definirano zakonom kao npr. autocesta ili cesta rezervirana za promet motornih vozila ili sl.).

A “kako se što u praksi koristi” je irelevantno što se tiče bicycle=* taga, koji je isključivo za zakonska ograničenja, a naš ZOSPNC (NN 85/22, NN 114/22) prilično jasno kaže u čl.112. :

(1) Vozači bicikla dužni su kretati se biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom u smjeru kretanja, a ako one ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika.
[…]
(15) Novčanom kaznom u iznosu od 60,00 eura kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama stavaka 1., 2. i 8. ovoga članka.

Ne samo da možeš imati, nego je takva loša biciklistička infrastruktura praktički pravilo (barem u Zagrebu). :cry: Ali uvijek može i gore :rofl: :

Naravno loša biciklistička infrastruktura nije izgovor da netočno kartiramo za routere, tako da po meni treba ostaviti Noteove za takva strgana routanja, i onda doma popravljati segment po segment ceste dok ne dobijemo nešto što i odgovara stanju na terenu i omogućava ispravan routing (za stvari koje su legalne, naravno).

1 Like