Tagiranje biciklističke infrastrukture, slijepo slijediti zakon ili?

A gle, stanje iz hrvatske birokracije za biciklističke staze i zabrane prometa za bicikliranje se slijepo kartiraju u OSM-u, što dovodi do nelogičnih situacija kada ideš raditi rutu. Ništa neočekivano s obzirom na infrastrukturu. Već sam tu bio pitao za rješenje jednog takvog problema. Možemo onda i za bicikliste raditi iznimke? I za sve ostale situacije kada nam zatreba… Naravno, čim u jednom slučaju napraviš iznimku, otvorio si pandorinu kutiju.

Možemo pričati o biciklističkoj infrastrukturi, zašto ne.

Pa evo jedan primjer, koji je sada ispravljen.
Za Remetinčki gaj stavljeno je u atribute bicycle = no, ali ne samo to, nego biciklistička staza koja vodi na jug završi u “ničemu” i postaje pješačka staza. Kao šlag na tortu, još je nastavak pješačke staze nije imao nikakav atribut vezan uz biciklistički promet pa su razno razne aplikacije (Strava, Komoot) radile show kod rutranja tog križanja. Na kraju sam tu “viseću” biciklističku stazu popravio na način da samo išao dodavati atribute po okolnim pješačkim stazama. Kako ne bi morali misliti na svaki ficlek staze, pločnika itd… moj prijedlog je da se izbjegava korištenje atributa “bicycle = no” ili nekog sličnog, koji ograničava biciklistički promet, osim ako ne postoji izričit znak zabrane. A na Remetinečkoj ga nema. Cijela ta “biciklistička staza” na Remetinečkoj je show jer ljeti prolazi kroz terasu kafića i manje više je nitko ne koristi.
Dovoljno je vidjeti heatmap gustoće prometa na Stravi i koliko je ta staza popularna.

To je samo jedan od primjera gdje se za bic. staze slijepo slijedio zakon što je u realnosti rezultiralo Monty Python situacijama. Mogao bih ih vjerojatno pronaći još.

Premjestio sam postove u novu temu da ne miješamo.

Slažem se, to je komplicirano pitanje. Znam da u zakonu piše nešto tipa “ako postoji biciklistička staza pored prometnice, onda se bicikli moraju voziti po njoj”, ali nisam to nikad išao provjeravati. Također znam da u Savskoj ima baš znak “zabranjeno za bicikle” na kolniku, što nema na drugim prometnicama.

Možda se ovo svodi na pitanje što želimo ucrtati u OpenStreetMap u slučaju da imamo lošu biciklističku infrastrukturu:
a) opisati lošu infrastrukturu, ili
b) opisati načine na koje se biciklisti nose sa lošom infrastrukturom.

Nema srednjeg, ili opisujemo jedno, ili drugo. (Sa ovime se više ne slažem. Kako je @mnalis dolje napisao, može se malim trikovima napraviti da opisujemo lošu infrastrukturu, ali da je moguće dobiti i smisleni routing.) Ako opišemo a), onda ćemo imati dokumentirano loše stanje biciklističke infrastrukture. Ako opišemo b), onda će nam raditi ruter i karta će biti korisnija svakodnevnom korisniku.

Kod prometnica smo zapravo uspjeli i jedno i drugo, jer smo sa relacijama dobili 1:1 presliku službene klasifikacije, a sa tagovima highway=primary, highway=secondary i highway=tertiary smo dobili mrežu koju može koristiti ruter. Ali mislim da kod biciklističke infrastrukture nije tako jednostavno jer se radi o izričitim zabranama na terenu. Ako je vožnja po kolniku nedopuštena, i ako te policajac može zaustaviti i kazniti, onda je pitanje možeš li na kolnik čiste savjesti staviti bicycle=yes.

1 Like

Našao sam kada moraš ići na traku u zakonu. Znači ako sam u pravu, onda kad vidiš ove znakove, ne smiješ na kolnik:

Znači ako voziš po kolniku, a na pločniku je bio ovaj znak, onda te policajac može zaustaviti. E sad, druga je stvar što nisam čuo da zaustavljaju na kolniku.

Ali ti znakovi nemaju smisla kada imamo “otoke” infrastrukture ili infrastrukture koja je napravljena tek toliko da se ispuni forma i može pohvaliti pred izbore. Možeš imati segment od 150m staze koji počinje iz ničeg i završava u ničemu, a takvo tagiranje će izazvati greške kod servisa za izradu ruta. Treba uvijek pogledati konekst pojedine dionice ili ostaviti na izbor biciklistu gdje će se voziti, tj. izbjegavati korištenja tag “bicycle=no” gdje nema znaka izriče zabrane. Recimo, ovo je po mom sudu OK primjena taga “bicycle=no”, jer je prije toga znak zabrane za bicikliste. U praksi taj znak malo tko poštuje, ali to je na onima koji voze.

Ako nema znaka za zabranu bicikla, onda se ne bi smjelo koristiti bicycle=no nego bicycle=use_sidepath

Mislim da routeri dopuštaju biciklima da voze po tim cestama, ali ga odmah odvedu na bic stazu. Treba malo provjeriti. Pogledao sam kako razni ruteri vode bicikle na križanju Remetinečke ceste i gaja, i čini mi se da samo OSRM jako strogo gleda te pješačke staze, treba izbjegavati taj ruter.

Koji ruter ti koristiš da mu smeta taj komadić staze?

Slažem se. Sličnu situaciju smo imali ovdje: “Biciklističko routanje i OSM tagovi” gdje je bicycle=use_sidepath (uz mali virtualni path za spoj) riješio problem. Mislim da se slično rješenje može primijeniti i drugdje.

Mislim da bi trebali tagirati stvarno (legalno) stanje, a ne stanje kakvo bismo željeli imati (da nam država nije toliko bicycle-unfriendly :cry:). Specifično, access tagovi kao bicycle=* su isključivo za legalna ograničenja, te wiki kaže:

Access values describe legal permissions/restrictions and should follow ground truth; e.g., signage or legal ruling and not introduce guesswork. It does not describe common or typical use, even if signage is generally ignored.

Razlika između eksplicitne vertikalne signalizacija prometnim znakom (“signage”, i zabrane direktno unutar Zakona o sigurnosti prometa na cestama (“legal ruling”) je s pravne strane nebitna. U slučaju biciklističke staze pored ceste, kao što @Janjko kaže, je korištenje preciznijeg bicycle=use_sidewalk taga na cesti umjesto bicycle=no (koji bi se koristio kada nema biciklističke staze pored ceste, a vožnje bicikla je zabranjena na toj cesti (iz bilo kojeg razloga - bilo eksplicitno prometnim znakom, bilo definirano zakonom kao npr. autocesta ili cesta rezervirana za promet motornih vozila ili sl.).

A “kako se što u praksi koristi” je irelevantno što se tiče bicycle=* taga, koji je isključivo za zakonska ograničenja, a naš ZOSPNC (NN 85/22, NN 114/22) prilično jasno kaže u čl.112. :

(1) Vozači bicikla dužni su kretati se biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom u smjeru kretanja, a ako one ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika.
[…]
(15) Novčanom kaznom u iznosu od 60,00 eura kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama stavaka 1., 2. i 8. ovoga članka.

Ne samo da možeš imati, nego je takva loša biciklistička infrastruktura praktički pravilo (barem u Zagrebu). :cry: Ali uvijek može i gore :rofl: :

Naravno loša biciklistička infrastruktura nije izgovor da netočno kartiramo za routere, tako da po meni treba ostaviti Noteove za takva strgana routanja, i onda doma popravljati segment po segment ceste dok ne dobijemo nešto što i odgovara stanju na terenu i omogućava ispravan routing (za stvari koje su legalne, naravno).

1 Like