Taggen Openingstijden

Ik heb even een vraag met betrekking tot het taggen van speciale openingstijden. Bedrijven hebben aagepaste openingtijdens afhankelijk van bijvoorbeeld het seizoen of een vakantie. Hoe verwerkt je dit? het probleem is namelijk ook nog eens dat bedrijven vaak alleen de onder normale omstandigheden geldende openingstijden er op zetten en niet aangepaste door bijvoorbeeld een vakantie of seizoen.

Is de volgende toevoeging dan een optie? Ik probeer altijd een website toe te voegen (fb pagina’s uitgesloten) zodat mensen die kunnen raadplegen indien nodig.

note: Opening hours may differ depending on the seasons or during a vacation

OSM is niet gespecialiseerd in openingstijden.
Als alleen de normale openingstijden bekend zijn dan vermeld je die en dan is het klaar.
Afwijkende openingstijden staan zelden voor jaren vast. Bij kleine bedrijven/winkels beslissen ze mogelijk pas enkele weken tevoren.

Zo’n note toevoegen zou ik alleen doen als diezelfde melding door het bedrijf zelf wordt gedaan. En dan met note:openings_hours=*.

Bedankt voor je reactie. In onderstaand voorbeeld dus wel zo’n note toevoegen or wordt veronsteld dat mensen op die datums andere openingstijden mogen worden verwacht?

Een key:note is gericht aan andere mappers en niet aan gebruikers.

wiki: Standard maps normally don’t show notes.

Je kunt beter key:description gebruiken.

wiki: The description=* tag can be used to provide additional information about the related element to the end map user, possibly using a pop-up or similar.

De openingstijden in de rechterkolom zijn mogelijk ieder jaar verschillend.

Dit is inderdaad wel een belangrijke ja. Google maps geeft rond feestdagen bijvoorbeeld aan dat de openingstijden kunnen afwijken. Dat zelfde wil ik eigenlijk ook

Dus geen description tag?

Iedereen zal rond Kerst en Nieuwjaar wel afwijkende openingstijden veronderstellen. Er is volgens mij nauwelijks een onderneming die dat helemaal niet heeft.

Een aanvullende opmerking heeft naar mijn mening alleen nut als het ‘onverwacht’ afwijkend is, dus los van feestdagen. Vaste seizoensafhankelijke openingstijden, zoals vaak van toepassing bij toerisme en horeca, kunnen in de openings_hours-tag worden verwerkt… dat vraagt wel goede bestudering van de betreffende wiki.

Je hebt gelijk!

En wat als je die seizoensafhankelijke openingstijden niet weet? Bedrijven geven (bijvoorbeeld via fb) vaak alleen de huidige openingstijden van het seizoen aan.

Je voegt bruikbare en beschikbare data toe ten behoeve van OSM. Wat niet bruikbaar en niet beschikbaar is voeg je niet toe. Je kunt niet nauwkeuriger over een bedrijf rapporteren dan het bedrijf zelf doet. De wijze waarop ze zichzelf presenteren zal een reden hebben.

Vermelding van openingstijden is toch al een detail en zeker niet hoofdzaak van OSM. Er zijn andere ondernemingen en applicaties die zich daarop richten. Ik zou als gebruiker openingstijden in OSM altijd als een indicatie zien en niet voor nauwkeurig en actueel houden.

Als je in je eigen regio graag de middenstand een klein steuntje in de rug wilt geven dan kan het wel leuk zijn om hun info goed en actueel in OSM te vermeden. Dan kun je hen desnoods rechtstreeks benaderen. Zo ben ik onlangs nog op bezoek geweest bij een lokale campinghouder om de juistheid van data en terreininrichting na te lopen.

Naast dat ik het mappen leuk vind is een belangrijke reden waarom ik map om via openstreetmap aan Qwant maps bij te dragen. Ze zijn bezig een privacy vriendelijke alternatief voor Google maps te maken waarbij ze Openstreetmap data gebruiken voor hun kaart. Dan wordt het toevoegen van openingstijden wel een stuk belangrijker omdat mensen (waaronder ik) GGM best vaak gebruiken om even de openingstijden te controleren.

https://www.qwant.com/maps/#map=7.15/52.1647250/5.0268723

Ik gebruik deze draad even voor mijn vraag:
De opening hours evaluation tool klaagt altijd als je geen PH toevoegt. Hoe doe je dat bij bijvoorbeeld een camping die van maart t/m oktober open is (Mar 01-Oct 30), ook op de feestdagen in die periode maar natuurlijk niet op de feestdagen buiten die periode?

#11
Mar 01-Oct 31 PH,Mo-Su 00:00-24:00
Je kunt de evaluatie datum instellen.
Wanneer die ingesteld is op zondag 15 december 2019, dan zie in de evaluatie: "Zaak is nu gesloten, maar zal openen op 1 maart, in 76 dagen.

Dank je wel.

Even nog een nabrander aan Cartographer10. Leuk dat je duikt in de winkelinformatie. Ik heb dat in Hoorn voor bijna alle winkelcentra al gedaan. Daarom was ik natuurlijk benieuwd hoe dat op Qwant werd weergegeven.
Het viel me toen op dat juist de openingstijden niet worden overgenomen uit OSM. Dat ze er wel hadden moeten staan verklaart zich doordat mijn recente werk aan de Hoornse plattegrond wel al is weergegeven, dus de Openstreetmap-data wordt regelmatig uitgelezen.

Maar nu ik net even kijk (zal wezen omdat ik nu overdag kijk) zie ik dat ze inderdaad gebruik maken van de openingstijden! Hip.

Dan heb ik even een vraagje voor je. Welke informatie voeg jij per winkel toe? Ik doe vaak alleen de openingentijden, naam en website (fb pagina’s uitgesloten). Vanuit daar kunnen mensen zelf wel aan informatie zoals telefoonnummers en mailadressen komen lijkt mij. Meer informatie toevoegen betekend ook dat deze sneller out-dated kan zijn.

Vervolgvraag, Ik kom geregeld tegen dat bedrijven zeggen op koopzondagen of zo open maar er dan geen openingstijd bij zetten. Hoe moet ik dat taggen? In ede zijn de koopzondagen altijd op de laatste zondag van de maand dus dan moet je sowieso

Su[-1]

gebruiken.

Hoi Cartographer,

Goede vraag. Ik heb naar aanleiding van je melding nog eens gekeken. Bleek dat ik later meer informatie toevoegde dan aanvankelijk. Dus eerlijk gezegd wisselt dat. In principe vind ik het als gebruiker handig om te lezen:

  • winkeltype
  • naam
  • openingstijden
  • webstek
  • telefoonnummer
  • e-mail

Informatie verandert inderdaad nog weleens. Dat is deels de verantwoordelijkheid van de winkeleigenaar, maar ik houd zelf in Hoorn het winkelbestand in de gaten. Er wil nog weleens wat veranderen. En meestal vind ik het dan wel aardig om direct de nieuwe informatie toe te voegen.

Zoals wel vaker wordt gemeld voeg ook ik geen Facebookadressen toe als webstek.

Zondagse openingstijden voeg ik vaak niet toe, tenzij een winkel altijd open is. Zolang er geen duidelijke notatiewijze is om eventuele wisselende openingstijden goed weer te geven, doe ik dat liever niet. Een heel enkel keertje bij de opmerkingen.

Bedankt voor je reactie. ik heb recent ook deze informatie toegevoegd aan winkels die ik zelf heb toegevoegd. Dit leek mij achteraf toch de meest relevante informatie voor mensen.

Cartographer,

Naar aanleiding van deze discussie ben ik gebruik gaan maken van Qwant, als zoekmachine. Dank voor de tip.
Wat me opviel, over winkelinformatie gesproken, dat de Blokker niet op de kaart wordt weergegeven. Heel specifiek zelfs de Blokker.
Is jou dat ook opgevallen? Heb je daar ervaringen mee?

Ah, ik heb het mysterie “opgelost”. Huisraadwinkels worden door Qwant niet weergegeven, net zoals Openstreetmap zelf bijvoorbeeld schoenmakers en sleutelboeren niet op de kaart laat zien.

Het nadeel van Qwant is dat die kaart je niet naar verborgen elementen laat zoeken, want de sleutelboer alhier kun je wel vinden middels een zoekopdracht.