Szybkomaty Leroy-Merlin

Ostatnio spotkałem się z czymś takim. Jak to tagować? Jak zwykłe paczkomaty? A jeśli tak, to co tam wpisać?
Wygląda to jak uzupełnienie stacjonarnej sprzedaży poza godzinami otwarcia, bo takie coś widziałem tylko jedno i to przed marketem.
https://www.leroymerlin.pl/uslugi/transport/szybkomaty.html

to jest tylko do odbioru zakupów?

Nie mam zielonego pojęcia, ale z opisu wnioskuję, że tak.

to nie paczkomat na pewno

nie jest to shop=outpost

wymyślić jakieś amenity=product_pickup ? Ma już kilka użyć. Nie znam tagu szeroko stosowanego na to.

6 już dodanych.
Wszystkie parcel_locker, ale nie jestem pewny czy to poprawne. Jeżeli tylko ze sklepu przynoszą to trudno mówić o “parcel”.
Z drugiej strony z punktu widzenia klienta wygląda i działa jak automat paczkowy.

Ja też bym dawał parcel_locker. Wg opisu na stronie
“zamówień złożonych w sklepie lub przez stronę internetową”, można odbierać po zamówieniu przez Internet, więc co za różnica, czy magazyn jest gdzieś na obrzeżu miasta, czy za ścianą. Jedyna różnica, to że nie można nadawać, choć kto wie, czy takiej opcji nie ma na ekranie. Na przykład przy zwrocie uszkodzonego produktu.

Tutaj znalazłem dodatkowe informacje:

Niestety, ale link do listy z szybkomatami nie działa

Ja bym dał tak
amenity=parcel_locker
operator=Leroy Merlin
operator:wikidata=Q889624
operator:wikipedia=pl:Leroy_Merlin
parcel_mail_in=no
parcel_pickup=yes
description=Podana lokalizacja
opening_hours=24/7
brand=Szybkomat Leroy Merlin

W takim przypadku, name nie jest konieczny, bo do name zostanie wstawiony brand.
Dajcie znać, czy takie coś by pasowało?

3 Likes

Brzmi nieźle. W zależności od definicji będzie to parcel_locker lub nie :slight_smile:

Polecałbym:

• dodać brand:wikidata - tworząc nowy element w Wikidata
  • dodać szablon do https://nsi.guide
2 Likes

Skoro niema żadnych protestów, to wrzucam te wspomniane tagi. Jak się wyrobię, to sprobuję zrobić kopiuj-wklej do tych kilku wymienionych w wątku szybkomatów.

Dobra, dodałem ten mój szybkomat i uzupełniłem tagi w pozostałych szybkomatach, które były podane w wątku.

Podtrzymuję swoją opinię, że wsadzanie do brandu wszystkich nazw typu paczkomat, szybkomat, lodówkomat, pop box, pickup station, itd. będących w istocie nazwami gatunkowymi, które firmy mnożą, aby nie narazić się InPostowi, niczemu nie służy.

2 Likes

A co proponujesz? Wrzucanie samych identyfikatorów danego paczkomatu? Niestety, ale te identyfikatory ciężko nazwać wiele mówiącymi, a wchodzenie w każdy paczkomat na osm i sprawdzanie, co to za paczkomat(inpost, allegro itp), uważam za bardzo kiepski pomysł. Wyszukiwarki przeszukujące osm zdecydowanie ciężko nazwać pomocnymi.

Tak jak już kiedyś wspomniałem, nie podoba mi się takie skracanie wszystkiego, bo jakiś fragment nazwy przypomina nazwę jakiegoś obiektu typu apteka, czy też sklep spożywczy, a w tym przypadku szybkomat, czy też paczkomat. Jeśli się coś nazywa “paczkomat XXX”, czy też “apteka XXX”, to tak powinno być wpisane do osm, żeby było wiadomo, że to co jest napisane w osm, to taka sama będzie na szyldzie.

1 Like

Identyfikatory w sensie ref? One nie są obecnie w brandzie, a swoją drogą nie wyświetlałbym ich na stylu domyślnym. W brandzie wystarczy moim zdaniem Leroy Merlin, InPost, DHL itd. Nie widzę jak z mojej wypowiedzi miałoby wynikać, że proponuję, aby do rozpoznania marki paczkomatu konieczne było wchodzenie w szczegóły obiektu.

1 Like

Tak, miałem na myśli ref. Wiem, że ref nie jest częścią brandu, ale na mapie wyświetla się w połączeniu z brandem.
Co do brandu, to czytałem trochę, np tutaj → Marka i brand – czym się różnią? | dobocom - Agencja marketingowa • Agencja Public Relations • PR • Poznań i wydaje mi się, że ta moja propozycja brandu jest błędna, czyli powinno się usunąć nazwę “Leroy Merlin” i zostawić samo “Szybkomat”, zamiast “Szybkomat Leroy Merlin”. W innym miejscu wyczytałem, że nazwa własna (Szybkomat właśnie taką nazwą jest) może być brandem. Sam Leroy Merlin na stronie używa określenie Szybkomat, a nie “Szybkomat Leroy Merlin”
Podobna sytuacja jest z Castomatami (dzisiaj to znalazłem)
Zamów i odbierz | Castorama.pl

Co do Leroy Merlin jako brand. Z tego co ja rozumiem, to jedna marka, a Szybkomat, to marka dla konkretnej usługi. Zastanawiam się, czy np lodówkomatów inPostu, nie traktować jako osobnego brandu, zwłaszcza jeśli lodowkomaty byłyby jako osobne urządzenia, a nie jako część zwykłego paczkomatu.

No problem, tylko to nic nie wnosi do dyskusji nad tym, czy włączać do wartości brandu słowa takie jak paczkomat, pop box czy szybkomat :wink:

Przekombinowujesz. W tym kontekście marka i brand to jedno i to samo, zapisywane w OSM w tagu z kluczem brand.

Nie zaprzeczam, że jedno i drugie to marka, tyle że ta druga jest na mapie nadmiarowa. Jestem przekonany, że przeciętny użytkownik pamięta raczej, że musi udać się do paczkomatu DHL, InPostu czy Allegro, albo automatu Castoramy, niż że ma coś odebrać z Pop Boksu, One Boksu czy Szybkomatu. Te nazwy istnieją głównie dlatego, że jakoś te urządzenia trzeba nazwać, a InPost zastrzegł sobie powszechnie używaną nazwę paczkomat.

Trochę tak, ale chyba nie w każdym przypadku. Wydaje mi się, że gdyby chodziło jedynie o to, że nazwa jest bo jakaś nazwa być musi, to taki castomat ze zdjęcia @mapowicz_pl nazywałby się po prostu „castomat”, a nie „castomat®” ; )

Nie rozumiem, o czym miałoby to świadczyć, co chcesz przez to powiedzieć?

Skoro InPost zrobił sobie ® dla paczkomatu, to inni idą w ślad. Tym bardziej jeśli marka paczkomatu zbudowana jest w oparciu o markę sklepu - Castorama nie chciałaby, aby kto inny też zaczął stawiać castomaty. Natomiast gdyby wszyscy używali nazwy paczkomat, to te wszystkie one boksy, pop boksy i castomaty zapewne w ogóle by nie istniały, firmy by chętnie oszczędziły na marketingu dodatkowej marki.

2 Likes

Mnie się wydaje, że lepiej by było usunąć te nazwy maszyn paczkowych, typu Paczkomat, One Box, Pickup Station itd. Wystarczyłaby nazwa operatora - firmy kurierskiej / spedycyjnej oraz ID maszyny, bo już robi się spore zagęszczenie na mapie i nie wszystkie napisy się mieszczą, gdy są inne POI w około, albo nawet nie wyświetlają się te nazwy.

Swoją drogą to DHL dla swoich maszyn na swojej mapie na stronie nie podaje identyfikatorów, dopiero w terenie można sprawdzić numer maszyny, a i to dopiero na wyświetlaczu.

1 Like

Właśnie to napisałem w swoim pierwszym poście w tym wątku.

Mnie się wydaje, że lepiej by było usunąć te nazwy maszyn paczkowych, typu Paczkomat, One Box, Pickup Station itd.

Pozbawiasz wtedy użytkowników dodatkowej możliwości wyszukiwania, a np. Nominatim działa z <nazwa urządzenia> <nazwa miasta> i zwraca całkiem ładne wyniki.

Patrząc na to inaczej, to prędzej moglibyśmy własnie firmy usunąć, bo siedzą zarówno w operator jak i website (w większości przypadków) i zbędnie duplikują, a co do argumentu używalności, to akurat “w moich kręgach” używa się nazw automatów, a nie nazw firm, bo to wygodne rozróżnienie – tak po prostu u mnie jest i pewnie dla Was będę tutaj w mniejszości :man_shrugging:

Idąc dalej, to zależnie od renderu równie dobrze taki punkt mógłby wtedy oznaczać choćby stację benzynową, a nie automat paczkowy. Część nie pokaże ikonki, a samą nazwę.

Przypominając również, co musi być za każdym razem nierozłączonym elementem tej dyskusji, że brand może stanowić również produkt. Nie musi to być zawsze nazwa firmy i tak jest w tym przypadku i nikt również nie robi tego z powodu, bo ta, czy inna firma sobie to zastrzegła, bo to w ogóle byłby jakiś absurd.

Ja nie widzę żadnego problemu z tym, że mamy obecnie nazwę automatu w brand, a jeśli chodzi o to, że się mieści mniej przy zagęszczeniu POI, to już zależy od tego co, gdzie i jak jest renderowane, bo na kafelkach wektorowych nie ma z tym żadnego problemu z możliwością dużego przybliżania, więc raczej to nie powinno stanowić jakiegoś kryterium w tym przypadku.

Swoją drogą to DHL dla swoich maszyn na swojej mapie na stronie nie podaje identyfikatorów, dopiero w terenie można sprawdzić numer maszyny, a i to dopiero na wyświetlaczu.

Mają w kodzie strony ukryte “sapid”, które zazwyczaj (CHYBA, z naciskiem na CHYBA) się pokrywa z tym co widoczne jest na ekranie urządzenia.

Możesz na ich mapie otworzyć dane urządzenie i w przeglądarce odpalić konsolę (F12 w najpopularniejszych) i wkleić document.querySelector('#sapId').value
Powinno wyświetlić ten numer, który może być zgodny z ref.

Przy okazji możesz potwierdzić, czy tak było w tym przypadku.

2 Likes

Pewnie, że może. Zwracałem tylko uwagę, że teraz w brand mamy zarówno nazwę (markę) firmy, jak i produktu (usługi).

Z kartograficznego punktu widzenia byłoby to lepsze niż obecna sytuacja. Ale jednocześnie ignorowało fakt, że słowo Paczkomat, które widniałoby przy urządzeniach InPostu, mnóstwo ludzi używa jako gatunkową nazwę takiego urządzenia jakiejkolwiek firmy, np. paczkomat Allegro.

Moja argumentacja oparta jest o przekonanie, że raczej ludzie będą szukać paczkomat <nazwa firmy> <nazwa miasta>. Rozumiem, że się nie zgadzasz, i tu możemy co najwyżej urządzić głosowanie, co się większości z nas wydaje, bo zapewne nikt badań na ten temat nie ma.