Op Ameland heeft men strandpalen getagd mbv place=locality, m.i. een gevalletje “taggen voor de renderer”
Hoe tag je die eigenlijk? Zie http://overpass-turbo.eu/s/gRs
Ik heb het inmiddels aangepast in man_made=beach_pole.
Mocht iemand een betere suggestie hebben laat het maar weten.
Ligfietser, een strandpaal is eigenlijk maar een klein deel van het verhaal en vormt de visuele weergave van een complete lijn. Er staan meerdere palen in een rij met hun eigen specifieke nummers zodat je altijd weet waar of bij welke paal je staat.
Het al in gebruik zijnde waterway=milestone (marker) komt IMHO dichterbij alhoewel het toepassen van een elders gebruikte tag een nieuwe naam toepasselijker zou zijn.
De strandplen vormen zoals Hendrikklaas zegt een complete lijn. Deze heb ik niet helemaal af kunnen maken omdat niet overal de sattelietbeelden scherp genoeg zijn om zeker te zijn van de locatie. Ondanks dat vormen strandpalen naar mijn mening wel degelijk “A named place that has no population.” aangezien strandpalen als referentiepunten worden gebruikt voor locaties op het strand. Als er bijvoorbeeld iets aanspoelt wordt er altijd naar de strandpalen gerefereerd.
De oorspronkelijke en minder bekende functie van strandpalen is trouwens om bij te houden of er erosie of aangroei van land plaatsvindt, door periodiek de afstand tot duinen en zee bij te houden. Dat heeft verder niks te maken met de functie van waterway=milestone.
Mijn conclusie is dan ook dat mijn mening nog steeds hetzelfde is omtrent mijn bewerking en dat ik het betreur dat ik me niet heb kunnen verweren voordat mijn bewerking is aangepast. Aan de andere kant kan ik ook wel weer begrijpen dat het versturen van pm’s bij alle gevallen die lijken op taggen voor de renderer ondoenlijk is, dus no hard feelings verder.
Beste JJJ, “place” wordt gebruikt voor regio’s en gebieden, al dan niet bevolkt. Niet voor referentieobjecten.
Vandaar dat man_made mij hier meer op zijn plaats lijkt.
Dan stel ik voor om de hectometerpaaltjes langs de snelwegen ook allemaal te gaan taggen met locality…
Als er dérmate eensgezindheid is over het niet gebruiken van localities hiervoor, dan kan ik daar moeilijk verder tegenin gaan. Ik snap nog niet helemaal hoe uit de wiki af te leiden is dat het om gebieden gaat ipv namen van plaatsen in het algemeen, maar ok. Reference points lijken me een goede oplossing.
[1] http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Map_Features#Places
[2] http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Places
Ik zie een place als een plaats (of plek) en niet als een object. En een plaats is dan nog altijd iets met een zekere oppervlakte waar iemand zou kunnen verblijven.
En je kunt inderdaad op een strandpaal gaan zitten, je zou er zelfs een paar dagen op kunnen gaan zitten, maar ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand zich op een strandpaal ging vestigen.
En die begrippen vestigen/verblijven zijn volgens mij verbonden met de definities van “places” in de wiki. Misschien niet met een keiharde definitie, maar wel in het dagelijks gebruik op OSM.
Als je naar de place tag kijkt heeft men het m.n. over “settlements”:
https://en.wikipedia.org/wiki/Human_settlement
Nu is ooit afgesproken dat onbewoonde gebieden dan als “locality” getagd kunnen worden.
Vertaal je letterlijk place naar plaats dan kan dat alles omvatten (lokatie) maar dan zal je bv ook idd hectopaaltjes kunnen taggen met place maar dat lijkt me niet de oorspronkelijke bedoeling van die place tag.
Waarom niet man_made=survey_point ?
Komt ook dicht in de buurt van het echte doel, landmeting.
Er is trouwens iemand die al die palen op een rij heeft gezet: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1zV3BMQIwYEwyDRggXQIeFqNyfbY&hl=nl
Vandaaruit kun je een kml bestand met alle palen en hun exacte positie downloaden.
Er staat geen maker bij vermeld, maar ik neem aan dat het eigenlijk gewoon public domain is.
Dan heb je de gebruiksvoorwaarden van Google nooit goed gelezen. Het komt er ongeveer op neer dat alles wat je ooit op een Google server zet van Google is. Google mag er daarna mee doen wat ze willen, maar ieder ander mag er verder weinig meer mee doen. OSM is niet voor niets opgericht.
Daarom kan je de gegevens beter rechtstreeks van Rijkswaterstaat gebruiken. Hier vind je de rijksstrandpalenlijn 2016: http://nationaalgeoregister.nl/geonetwork/srv/dut/search#|908301cf-b79c-4b42-b74e-149cf876c056
Deze dataset bevat voor zover ik kan zien niet de exacte locaties van de strandpalen, maar alleen de standraaien. Dat geldt echter ook voor die google maps pagina. Die gegevens lijken op de zelfde dataset gebaseerd te zijn en gaan er vanuit dat de strandpalen op het begin van de strandraaien staan.
Gertjan
Lijkt me wel mee te vallen. De dataset die op Google Maps in een gebruikerslaag is gezet is zelf public domain (BRT/RW) , en ook via andere wegen te verkrijgen. De positiegegevens staan er gewoon in, dat moet ook wel anders kun je ze niet op een kaart laten zien.
<Placemark>
<name>11-1000</name>
<description><![CDATA[1000]]></description>
<styleUrl>#icon-22</styleUrl>
<Point>
<coordinates>4.02689,51.890444,0.0</coordinates>
</Point>
</Placemark>
Een lijst van palen kun je ook downloaden bij Imergis, die ze al uit de BRT gegevens heeft gefilterd, als shapefile.
En Google is geen facebook, getuige dit citaat uit de gebruiksvorwaarden:
Sommige van onze Services staan u toe inhoud te uploaden, toe te voegen, op te slaan, te verzenden of te ontvangen.
U behoudt alle intellectuele-eigendomsrechten die u met betrekking tot die inhoud heeft.
Kort gezegd: wat van u is, blijft van u.
Open data, maar dan nog de verschillende vormen van licenties, niet alles is public domain, zo ook CC-BY 0, open of open, werkelijk vrij voor gebruik en wedergebruik.
Naamsvermelding:
BRT Imergis shp
Deze set, waar komt het vandaan, gebruik in Openstreetmap. Als de licentie behorende bij top10NL.
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
Het is hetzelfde als, BAG mogen we wel gebruiken maar BGT niet, dezelfde reden. Na upload, de mensen die dan de data hergebruiken, kunnen niet voldoen aan deze bepaling. Attributie naamsvermelding.
Deze ene regel is ook nog van belang, “and indicate if changes were made”, hoe ga je dat aanpakken, source top10NL, jij als uploader verandert wat, wat voeg je dan toe aan source=Top10NL, source=Top10NL (modified), maar andere onwetende van deze licentie, wat voegen die dan toe. 1 node verschoven is een verandering, dan ook source tag aanpassing!
De dataset die op Google Maps in een gebruikerslaag is gezet is zelf public domain (BRT/RW)
Tegenstrijdigheid. BRT RW
Gebruiksvoorwaarden BRT
http://www.kadaster.nl/web/Themas/Registraties/BRT.htm
Gebruiksvoorwaarden BRT
De topografische gegevens worden beschikbaar gesteld onder een"CC-BY licentie. 4.0
Dit betekent dat:
•u gegevens mag kopiëren, verspreiden en doorgeven;
•u afgeleide producten mag maken;
•gebruik voor commerciële doeleinden is toegestaan;
•bij hergebruik of verspreiding de naam van het Kadaster moet worden vermeld: ‘CC-BY Kadaster’ gevolgd door het jaartal van publicatie;
•het Kadaster zijn intellectuele eigendomsrechten (zoals het databankenrecht) behoudt.
Als je dit vergelijkt met de wfs service van Rijkswaterstaat.
http://nationaalgeoregister.nl/geonetwork/srv/dut/search#|7e88c65b-45a5-483f-9c87-2505e818489d
Dan zie je gebruik:
Overige beperkingen *
http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.n
BRT geeft node informatie paalnummer, meerdere palen, nummer=26.00 , nummer=26.00 L 4 , nummer=26.00 Z 4
RWS geeft alleen de lijn. Wat overeenkomt met nummer=26
Dit is wel een lasting fenomeen, welke bron gebruik je. Welke data lijn/node.
Zo kom ik het ook tegen, van een Gemeente mag ik de data “voor” BGT gebruiken, (geen naamsvermelding noodzakelijk). Let vooral op het woordje “voor”, je kan het beste de data ophalen bij BGT, is voor ons als Gemeente makkelijker. BGT, het verzamelde product, nu met CC-BY 4.0 licentie, en dus niet te gebruiken in OSM op het moment. Een dilemma.
Zo is het ook wel eens verwarrend het gebruik van een kaartplaatje (bijvoorbeeld wms layer tile) en de werkelijke data verwerkt in het plaatje/tile.
Alternatief:
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:reference_point
Nav deze changeset:
http://www.openstreetmap.org/changeset/40302377
even gekeken hoe het er op de kaart uitziet, maar noch bij reference_point noch bij man_made=survey_point is iets te zien van de door de oorspronkelijke aanbrenger geplaatste “brandperceel referenties”.
Ik was recentelijk op zoek naar iemand bij een bepaalde strandpaal, maar die zijn op OSM nog steeds niet terug te vinden? Moet dit nog gemapt worden, of mis ik een layer?
Dat hangt er vanaf welke strandpaal het was. Maar in de gauwigheid zie ik bijvoorbeeld op Texel dat een aantal palen ontbreekt.
(ook geen niet-zichtbare vermelding in de database)
Een paal die als place=locality is ingetekend ontbreekt juist weer op de beelden (misschien verplaatst na 2014?): er is wel een grote kuil op de plek van de paal… dus misschien recent gebeurd?
Naschrift: de paal lijkt iets verderop te staan.
In ieder geval mis ik wat aanpalende palen. Dus een schone taak voor de liefhebber
Ik kon deze ook al niet vinden (eigenlijk geen enkele op dit strand)
Strandpaal in Wijk aan Zee
Dat zijn verschillende dingen. Of ze gemapt worden weet ik niet. Ze zijn niet zichtbaar als layer in de kaart van Ligfietser voor zover ik weet.
Maar je reageert in een 8 jaar oude draad. Misschien is het handiger een nieuw topic te beginnen waar je specifiek over strandpalen een vraag stelt?
Mij lijkt niets mis met het voortzetten van de discussie van 8 jaar geleden. Het onderwerp van het draad is ‘Strandpalen’ en de discussie van toen is verzand. Dus het lijkt me goed om die hier voort te zetten.