Hei, ja hyviä kysymyksiä!
Ehkä huomasitkin, että tällä foorumilla on vähän samasta aiheesta aiempikin kysymys, mutta siihen tulleita vastauksia pitää varmaan soveltaa Suomen oloihin.
Itse ajelen fillarilla satunnaisesti tuolla suunnalla, mutta yleensä tuosta Katariina Saksilaisen kadun pohjoispuolta joten en ole itse käynyt pitkään aikaan ihan paikan päällä. Siksi muutama kysymys: Ovatko nuo pysäköintipaikat varattu yksinomaisesti ruokarekoille, vai saako niillä pysäköidä muutkin ajoneuvot? Ilmeisesti noilla paikoilla on tosiaan myös enemmänkin ampeereita kestävä sähköliitäntätolppa? Ovatko ne ihan normaalin lämmitysliitännän näköisiä linnunpönttöjä vai joku järeämpi ratkaisu ja onko ne kartoitettu erikseen?
OSM Wikistä löytyy ainakin street_vendor=yes
-tagi, joka voisi (ylempänä linkkaamani aiemman kysymyksen ohessa) ehkä soveltua näihin.
Lisäksi, Stadin sivuilta löytyy kaupungin oma kartta PDF-tiedostona, joiss nuo paikat on mainittu kaiketi kaikki. Tuossa kartassa on myös yksilöity kukin myyntipaikka “nimellä” (esim ‘Por-8’ viimeiselle Vanhankaupunginlahden paikalle). Huomattavaa ehkä on, että OSMiin tagitettaessa tätä kenttää ei varmaankaan kannata tagata name=
-tagilla, koska paikalta ei (edelleen: varmaankaan) löydy erikseen varmennettavaa, fyysistä nimilaattaa. Tuo yksilöivä tieto kannattaa tagata ehkä, vaikkapa, ref=
-arvon, tjms., taakse.
Saisko noista jonkun toimivan—siis sekä tarkoituksen että itse myyntipaikan yksilöivän—kombon? Siis ainakin:
amenity=parking
+ ym. , joss (eli jos ja vain jos) kyseessä oikeasti myös parkkipaikka.access=private
, joss varattu vain ruokarekoille.street_vendor=yes
, ym. tagit, koska siis kyseessä ruokarekkapaikkaoperator=
, niin, mikäköhän olisi.Helsingin kaupunki
taiKaupunkiympäristön toimiala
? Olisiko myös syytä laittaacontact=ulkoilma@hel.fi
ref=POR-8
, siis, esimerkiksi.
Muitakin tageja ehkä tarvitaan.
Sähkötolppa omana pisteenään, ehkä samoilla ref=
ja operator=
(ja ampeerit, ym.) tageilla?
Niin, ja @tikola n viestiin liittyen, ehkä näitä voisi—mutatis mutandis—soveltaa myös puskaparkkeihin. Mutta vaikea ottaa kantaa, itse tiedän niistä vielä vähemmän yksityiskohtia kuin ruokarekkapaikoista.
Tähän geneerinen vastaus on ehkä @Zarzo n aiempaan keskusteluun laittama pointti. OSM on ensisijaisesti tietokanta, jonka datasta voi tehdä omia esityksiä. Tällaisen tekeminen toki vaatii keskimäärin erittäin paljon vaivaa.
Pelkästään omaa käyttöä ajatellen, Overpass Turbo on aivan erimonainen työkalu tällaiseen hakemiseen! Tuolla Overpassilla on erittäin sofistikoitunut hakusyntaksi, jolla voi hakea melkein millaisia tahansa pisteiden, viivojen, polygonien ja/tai relaatioden kombinaatioita, melkein millaisilla tahansa (maantieteellisillä tai semanttisilla) kriteereillä suodatettuna. Toki tuon syntaksin opettelu vaatii aikaa ja vähän vaikaa ja kokeilemista—joksin vähäinenkin ohjelmointitausta auttaa sen hahmottamisessa. Tämä tie on kuitenkin (tosiaan, joko vain omaan käyttöön, tai staattisten ja satunnaisesti päivitettävien karttojen luomiseen) huomattavasti helpompi kuin kokonaan oman OSM-pohjaisen slippy map -tyyppisen kartan luominen! Huomaa, että Overpassin tulokset voi ladata myös esim. GeoJSON-muodossa omia visualisointeja ja jatkokäsittelyä varten. Eli siis juuri tuollaista staattista karttaa varten.
Yst. Tolstoi