[RFC] Добавяне на имената на лекари в медицинските центрове

Много е вероятно на някой да му бъде препоръчан еди кой си лекар, или да чете за еди кой си лекар някъде по интернет. Ако съответният лекар се е преместил в медицински център, който не е лична практика, абсолютно възможно е името да не фигурира в това на центъра/компанията, стояща зад него.

Според мен може би ще е добре да поставяме имената на докторите от малките центрове в описанието на обекта, за да улесним търсенето за тях.

За тези в големи болници - там имам чувството, че би трябвало да има по-малко текучество (най-малкото най-вероятно няма да затворят след 3-4 години съществуване, въпреки че сега във Враца май затваря една частна преди дори да отвори врати…). Също така има логика (дали е така не знам) повечето големи болници или да имат сайтове, или поне някакъв списък с персонала и квалификацията/специализацията. Може малки кабинети с 2-3 лекари да нямат такъв.

От друга страна не знам дали това не се води някакъв вид “частна” информация, т.к. едва ли не идентифицираш работното място на някого?

Информацията е публична и достъпна в сайта на НЗИС (Публичен регистър на лечебните заведения за извънболнична помощ и хосписите (ЛЗИБПХ)), но само за извънболничните клиники.

Проблем 1 е че синхронизацията е трудна. Ще стане лесна ако на всяка клиника се сложи ref:BG:mh_id и оттам автоматично да се добавят лекарите.

Проблем 2 е броя на лекарите в една клиника. Ако са твърде много, няма да ни стигнат символите, понеже един таг не може да има повече от 255 символа.

Имаше такова предложение на международно ниво. Мисля че не го харесаха и даже май не стигна до гласуване. Виж в https://osm-proposals.push-f.com/ или някъде в този форум, ако можеш да го намериш и прегледай дискусиите по него.

Очаквах всеки лекар да има някакъв идендификатор, ама явно не всички участват в БЛС… Буквално първия запис в НЗИС, който ми излезе (ЛЗ 2202111616, ЕИК 208881165) има единствено лице медицински персонал - съставителката (Даниела Иванова Иванова), като според детайлите в НЗИС е “Обща медицина”. Ако потърсиш в регистъра на БЛС за Софийска област (където е регистрирана фирмата) за лице с това име и тази специалност без подаден УИН(уникален идентификатор?) ще получиш празен резултат… Така всякаква автоматизация май отива в кофата.

Проблем 2 едновременно се решава и не се решава. Ако кажем направим по едно поле за всеки специалист, то и 100 да са в едно заведение ОК, но така пазим един куп тагове. Реално може да се поставят УИН от БЛС и в един таг, т.к. така лимитът ще е някъде 23 лекаря (10 цифри + 1 символ ;) на заведение, което хич не е малко. Но това реално не решава проблема, защото ако някой иска да търси по лекар, най-вероятно няма да се занимава първо да го издирва в БЛС и да му вади номера оттам, а ще търси по име, та пак causa perduta.

Член е на съюза в София-град :). Те нямат и особен избор, защото ако не си член, нямаш право да практикуваш. Същото важи и за зъболекарите, архитекти, проектанти и още професии май.

Все пак, самия идентификатор на лечебно заведение е полезно да го има, за да може да се проследи дали все още имат лиценз и съответно дали работят.

Като гледам по ЕИК можеш да получиш ЛЗ (или няколко, ама това предлолагам ще е рядкост) и обратното, та това също е добре, ако имаме едното за обект - получаваме и другото.

Много странно, като потърсих София първия път само “София Област” ми излезе, а сега си излиза и “София-град”, та да, значи може да се ползва потенциално в бъдеще и този регистър.