Jatko-opiskelijana opin kaksi asiaa, joista voisi olla tässä hyötyä:
- Jotta ratkaisu voisi löytyä, pitää määritellä ongelma selkeästi.
- Eräs tapa päästä selkeyteen on abstraktiotason lisääminen eli yksityiskohtien piilottaminen.
Ongelmaa on yritetty kuvailla sivulla Consolidation footway cycleway path, ja siellä on myös 5 ratkaisuehdotusta. Sivua on viimeksi muokattu tammikuussa. Onko kukaan keskusteluun osallistunut vienyt asiaa eteenpäin?
Merkintä highway=path voidaan ajatella abstraktioksi “kaikki ne väylät, joita ei ole tarkoitettu moottoriajoneuvoille”. Se on ristiriidassa sen yleisen periaatteen kanssa, että merkitään “suurin sallittu kulkumuoto”. Toisaalta, onko kulkumuodoille totaalijärjestystä (kumpi on “suurempi”, hevonen vai polkupyörä?) vai vain osittaisjärjestys (hevonen ja polkupyörä ovat “suurempia” kuin jalankulkija ja “pienempiä” kuin moottoriajoneuvot)?
Tarkastellaanpa tätä kevyen liikenteen väylää Espoossa Tapiolantien pohjoispuolella. Väylä näkyy osittain Google Street View’ssä. Menninkäisentien ja Tapiolantien risteyksessä pyörätie ja jalkakäytävä ovat kiinni toisissaan, mutta muistaakseni siitä itään päin pyörätie ja jalkakäytävä on välillä erotettu toisistaan viherkaistaleella. Ei kai ole järkevää merkitä kahta vierekkäistä tietä (highway=cycleway ja highway=footway) parin metrin välein (yli GPS-karttojen tarkkuuden) vaan merkitä yksi väylä, jolle segregated=yes. Mutta onko se väylä enemmän highway=cycleway vai highway=footway, jos jalkakäytävä on pyörätietä leveämpi? highway=path olisi eräs tapa “panna riita puoliksi”.
En ole IRC-keskusteluihin osallistunut, mutta tästä keskustelusta olen saanut sen käsityksen, että ratkaisuehdotus “(5) Describe observable characteristics” olisi suosituin. Siinä on ainakin yksi ongelma. Jos merkillä 312 (Moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ajo kielletty) osoitettu väylä merkitään highway=cycleway, niin päädytään ristiriitaan käyttäjän Plasmon ratkaisuehdotuksessa (2) esittämän tulkinnan kanssa: “You could define highway=cycleway as highway=path + bicycle=official and similar for highway=footway and highway=bridleway.” Merkki 312 ei pakota pyöräilijöitä käyttämään tietä lähellä kulkevan tien sijaan, niin kuin merkit 422‒425 tekevät. Merkki 312 tarkoittaa vain bicycle=yes tai bicycle=designated, ei bicycle=official.
Onko sitten tarpeen merkitä pyörätien käyttöpakko (bicycle=official) kartalle vai riittäisikö pelkkä bicycle=designated/yes/no? Mielestäni bicycle=official on turha ja edellä mainitsemani ristiriita käyttäjän Plasmon näkemyksen kanssa voidaan sivuuttaa. Minulla on sekä tekninen että laillinen perustelu: Garminin pyöräreittihaku huijaa pitkillä matkoilla laskemalla reitin keskivaiheen “autotieverkkoa” pitkin. Jos ajoradalle merkitsee bicycle=no (tai jos käännösohjelma tulkitsisi viereisen pyörätien bicycle=official:in siten), niin reittiehdotus ei siirtyisi sille viereiselle pyörätielle vaan ehdotus olisi kymmenien tai satojen kilometrien kierros pienempiä teitä pitkin. Sitä paitsi pyörätien käyttöpakko ei ole ehdoton: Suomessa ajoradalla saa ajaa “lyhyitä matkoja”, eikä kai kukaan ole saanut sakkoja pyörätien käyttämättä jättämisestä, paitsi ehkä merkin 322 (Polkupyörällä ja mopolla ajo kielletty) noudattamatta jättämisestä. Saksassa on jaeltu sakkoja mutta käyttöpakko ei koske moniuraisia pyöriä, koska sikäläiset yksisuuntaiset pyörätiet saattavat olla vain metrin levyisiä. Käyttöpakko raukeaa myös, jos pyörätie on käyttökelvoton esimerkiksi huonon kunnossapidon, työmaan tai väärin pysäköidyn ajoneuvon vuoksi. Siksi pyöräilijä voi usein joutua poikkeamaan reittiehdotuksesta.
Milloin sitten highway=cycleway olisi oikein ja milloin highway=path? (highway=footway:n varaisin ainoastaan pyöriltä kielletyille väylille.) Mielestäni edellä mainitsemani Tapiolantien pohjoispuolisen väylän kuuluisi olla
highway=path, bicycle=designated, foot=designated, segregated=yes
koska sen noin metrin levyinen kaksisuuntainen pyöräkaista ei sovellu yhtä nopeaan pyöräilyyn kuin koko leveydeltään asfaltoitu väylä. (Kohtaaminen edellyttää koukkaamista jalkakäytävän puolelle, eikä ohittaminen ole suotavaa.)
Epäviralliset tallatut polut merkitsisin seuraavasti:
highway=path, foot=yes, bicycle=yes (jos soveltuu kaksipyöräisellä peruspyörällä ajoon), …
Lenkkipolut (merkki 312 tai muu autoilueste) merkitsisin seuraavasti:
highway=path, foot=designated, segregated=no, bicycle=yes, …
(bicycle=yes eikä bicycle=designated, koska väylä ei ole tarkoitettu ensisijaisesti pyöräilyyn).
Yhdistetyt kevyen liikenteen väylät voisi minun puolestani merkitä näin:
highway=cycleway, foot=designated, segregated=no, lit=yes/no, …
(ratkaisuehdotuksen 5 mukaisesti)
tai
highway=path, bicycle=designated, foot=designated, segregated=no, lit=yes/no, …
(JOSMin piirtotyylin ja eurooppalaisen käytännön innoittamana)
Yleensä näille on surface=paved, mutta Kuhmalahdella lyhyt pätkä Kaanaantien vieressä Vehkajärventien ja Ketolantien välillä on päällystämätön. Siihen unohdin lisätä segregated=no (merkki 423 näkyy Googlen kuvassa).
Jaetulla väylällä (segregated=yes, merkki 424 tai 425) highway=path olisi mielestäni parempi kuin highway=cycleway, koska kapea pyöräkaista hankaloittaa kohtaamisia ja ohituksia. En muista nähneeni jaettua väylää, jolla olisi moped=yes (merkki 424 tai 425 ja lisäkilpi “Sallittu mopoille”).