Prośby o zmapowanie/poprawę

Coś bym poprawił:

• Drogi dojazdowe nie powinny mieć nazw, jeżeli są one takie same jak droga główna.
  • Brak turn:lanes
  • Te dwie wysepki powinny być narysowane jako jedna linia. Nie ma tutaj fizycznego podziału.
1 Like

Dobrze wiedzieć. Z jednej strony jedna (dolna) dojazdówka, łącznik była już wcześniej i to z nazwą ul. św. Floriana. Nazwy usunę.

W drogach na tym etapie na takim poziomie nie operuję. Chciałem trochę zaszpachlować to co było. Nawet muszę choćby na szybko poczytać o turn:lanes (coś mi kołacze, że to relacja, restrykcja typowo drogowa) no i wcześniej tam takich zaawansowanych opcji nie było.

Ogólnie prowadzenie linii z ul. św. Floriana do Plebańskiej (tu do placu św. Floriana z figurką) było z błędem. Św. Floriana nakładała się na linię ul. Zbylitowskich. Więc zmieniłem nazwę, kierunek i nadałem temu fragmentowi tag oneway = yes.
Dodatkowo o ruchu dwukierunkowym i pozwalała na wjazd w ul. Plebańską co jest niedozwolone oznakowaniem pionowym. Tu liczyłem, że poprawię sprawę nadając tylko jeden kierunek zgodny z kierunkiem, strzałki linii i tagiem oneway.
Sam już później dodałem ten górny na wysokości “przystanków”

Praktycznie taki podział tu zastałem (jeżeli dobrze pamiętam bo parę razy deko tam dłubałem czasem bez wysyłania zmian też). Trochę zmieniłem jego położenie (myślę, że bez większego wpływu względem poprzedniego stanu). Z drugiej strony jest to część jakby wyłączona z ruchu i fizycznie samochody na ten obszar nie wjeżdżają ale jako jedna linia to nawet trochę uprościło by sprawę.

Myślałem jeszcze nad prawoskrętem z Zbylitowskich w Plebańską i Sportową (jadąc od góry, “północy N”) ale odpuściłem bo wiedziałem, że to już zupełnie może mnie aktualnie przerosnąć.

Gdy wrócę (pies, piec itp.), pobawię się tym turn:lanes i usunę nazwy (trochę zrobił mnie w bambo StreetComplete bo bodaj pytał o nazwę. Gdy nie dam temu rady to się odezwę.
Jeżeli to pilne to proszę o wycofanie zmiany w sumie to wyjdą wtedy ze dwie, trzy zmiany do cofki.

Cześć, pozwoliłem sobie zrobić tak, żeby było dobrze. Dodałem turn:lanes, usunąłem wysepki: achavi - Augmented OSM Change Viewer  [attic]

Prawskrętu w Plebańską i Sportową nie można rysować oddzielną linią, bo nie ma tam rozdzielenia fizycznego.

Czy ze Zbylitowskich jadąc od południa (S) można skręcać w lewo w Plebańską? Pasy ruchu wskazują, że nie ale nie jest to jednoznaczne. Jeżeli jest zakaz skrętu, to trzeba dodać restrykcję.

Czy dojeżdżając do końca wysepki na ul. Zbylitowskich można zawracać? Jeżeli nie, to też trzeba dodać restrykcję.

@Marek-M Na tym etapie i mając na głowie inne osobiste sprawy nie jestem w stanie się podjąć poważniejszego edytowania z użyciem poważniejszych relacji, restrykcji.

Mówiąc o ul. Zbylitowskich na wysokości szkoły w Zbylitowskiej Górze w połączeniu z ulicami św. Floriana, Sportową, Plebańską, teraz pytanie brzmi co dalej by komuś nie utrudnić dodatkowo życia. Usunąć te nazwy ulic o których pisałeś czy lepiej tego nie ruszać i ktoś tą lub i może inne moje zmiany powiązane z tą drogę w całości lub częściowo wycofa. Sam rerwertów nigdy nie robiłem i nie chcę bez doświadczenia dokładać problemów. Jeżeli przy wycofaniu polecą przejścia dla pieszych czy jakaś drobnica to dla mnie nie problem bo spokojnie je kiedyś ewentualnie dodam.
Trzymałem “większe” edycje dróg na dystans a tu mnie podkusiło (bo i tak było mało ładne).

Ja tu poemat piszę i grzebię w swojej historii (powiedzmy od trzeciego marca 2024) by podpowiedzieć, ułatwić komuś naprawianie ale widzę, że łatasz moją twórczość. Jeżeli wyskakują ci jakieś komunikaty to z mojej strony spokojnie bo miałem tylko otwarty obszar i żadnych modyfikacji równolegle nie wprowadzam. Ewentualnie ktoś jeszcze bada sprawę.
Dzięki.

Teraz do innych ewentualnie zainteresowanych innym odcinkiem i to ważniejszym.

Głowy nie dam ale tu droga OpenStreetMap czyli ul. Witosa od ronda przy ul. Chemicznej do ronda przy nowym moście prowadzącym do łącznika z autostradą A4 jakaś relacja jest ale nie wiem jak tam jest z rzeczami typu lanes, restrykcjami ale wydaje się że jest to w wersji podstawowej. Tam przestawiłem linię drogi i dodałem trochę przejść więc można powiedzieć, że jest w stanie jakim była. Jeżeli ktoś ma czas i umiejętności a droga wymaga interwencji to proszę o zmiany. Jeżeli tragedii i czasu nie ma niech zostanie i czeka na swój czas.

Nie widzę w tej okolicy nadmiarowych nazw ulic. Może nie zrozumiałem prawidłowo o co chodzi? Czy możesz podać link do drogi, która ma nazwę co do której masz wątpliwości?

Zerknąłem na tą okolicę i poprawiłem trochę geometrię - pasy ruchu bez podziału fizycznego były narysowane dwiema liniami ale z tego co sprawdzałem, to nie Twoja twórczość.

Z Twoich błędów chyba mógłbym wskazać, że na większości dróg dwukierunkowych zostawiłeś tag lanes=1, gdzie powinien być co najmniej lanes=2 a nawet lanes=3, bo mam wrażenie, że ten szary pas pełni funkcję lewoskrętów.

Relacja na ul. Witosa to relacja drogi wojewódzkiej, której wszystkie człony były prawidłowo do niej dodane. Może były w nieprawidłowej kolejności ale przy relacjach drogowych jest to trudne do utrzymania, chociażby dlatego, że ronda i drogi jednokierunkowe rozbijają te relacje na niezależne byty uniemożliwiając określenie jednoznacznej kolejności jej członków.

Mój changeset tej okolicy: achavi - Augmented OSM Change Viewer  [attic]

Tutaj jeszcze jedna poprawka: achavi - Augmented OSM Change Viewer  [attic]

Drogi nie powinny zmieniać swojej funkcji bez wyraźnego powodu. Tutaj zjazd na stację paliw dałeś jako highway=service a droga na stacji dostała dodatkowo funkcję service=driveway - taka droga w całości powinna mieć jedną funkcję - zmieniłem na highway=service bez service=driveway

Odniosłem się do tego co mi napisałeś wcześniej

Niestety twój obrazek jest bardzo mały ale odrobinę widać.

Później odpisałem, że

Następnie pisałem kolejną wiadomość w której pytałem czy robić jakiekolwiek zmiany bo wiedziałem, że jeżeli jakaś edycja jest do cofnięcia, poprawy to lepiej takiego obszaru nie ruszać bo inny wycofujący czy poprawiający ma wtedy dużo większy problem z edycją takiego babola i konflikty serwera a międzyczasie zauważyłem, że jesteś już w trakcie poprawek na mapie

Przy twojej edycji mapy już je (te nazwy, ulice) usunąłeś więc już ich nie ma.

Nie wiem czy czy twoja edycja też nie zawiera błędów routingu bo z ul. Św. Floriana powinna być możliwość skrętu w lewo w ul. Zbylitowskich w stronę Zgłobic oraz możliwość jazdy na wprost w ul. Sportową. Za to gdy z ul. Św. Floriana skręcimy w prawo to przy wysepce przed pasem zieleni nie powinno być możliwości skrętu w lewo w ul. Plebańską

Co do ulicy Witosa i ronda przy Chemicznej to tam wielkich zmian przy ważniejszych drogach nie robiłem bo to już wyższa szkoła edycji. Deko ruszyłem geometrię bo i tak jak piszesz brakowało tego i owego np. liczby pasów. Linię Witosa (pojedynczą) uśredniłem trochę jej położenie bo na nawigacjach wyglądała zapewne gorzej. W tym obrębie bardziej pomajstrowałem przy ciągach pieszo rowerowych (dodając, poprawiając stan zastany), trochę przejść, nawierzchnie. Pudrowałem trupa. Niektóre linie mają mój pseudonim ale często w wyniku dodawania nawierzchni czy lekkiego ruszenia przy węzłach. Powiedzmy trochę poprawiłem to co było a moje poprawki zapewne wymagają kolejnej edycji. W planach mam kiedyś użyć StreetComplete by powalczyć z krawężnikami i innymi detalami oraz zobaczyć później efekty (jakie tagi, parametry) wbije SC. Na ten obszar po twoich korektach zerknę później.

Podziękował za wsparcie. Jeszcze muszę ponownie poczytać twoje nowe wpisy tu w wątku ba na razie to tak tylko w locie na szybko .

Tego nawet nie dotykałem. W okolicy dłubali spece od Yanosika i parę znanych nicków z OSM. Same nowe odcinki Velo Dunajec są do poprawy choć, część miedzy czasie ktoś połatał trochę ale jeszcze zostało. Patrząc po okolicy mnustwo rzeczy wymaga aktualizacji, poprawy czy wogóle wprowadzenia. Jestem amatorem, dłubaczem który czasem coś grzebnie wcześniej przepuszczając mnóstwo czasu na doczytywanie i wędrowanie palcem po mapie. Oprócz tego powinienem się mniej bawić w “edycje” a zająć sprawami bieżącymi. Ten szary pas tylko w innym miejscu (przy rondzie od strony nowego mostu)

i moja fota

Poprawiłem po Twoich uwagach te skrzyżowania: achavi - Augmented OSM Change Viewer  [attic]

To już robi robotę :+1: Kiedyś dodam jeszcze jeden znak stop (miejsce zatrzymania) bo wstawiłem tylko miejsce postawienia znaku a w zupełnie innym miejscu poprawię stopa bo teraz widzę, że tam zrobiłem go niepoprawnie Nie wstawiłem go w węzeł drogi tylko w miejscu postawienia znaku. Nie wiem czy takie cos działa w nawigacjach.
Tą odnogę (rozjazd) pewnie rysowałbym niżej jak poprzednio

Po aktualizacji serwisów mapowych gdy będę mógł to sprawdzę jak to się sprawuje choćby w apce nawigacji telefonu na miejscu. Jak coś to przestawię.

W okolicy ul. Witosa ten nowy most do łącznika autostrady Yanosiki i inni robili gdy jeszcze nie było aktualniejszego podkładu który teraz i tak pokazuje praktycznie brak nawierzchni więc zrobili co się dało. Przynajmniej jest jakaś linia drogi i aktualizowano daty budowy, otwarcia. Podobnie z remontami ulic w Mościcach.
Rondo przy Chemicznej (nie takie stare) na podkładach jest od dawna ale edytujący rysowali jak umieli lub ile mieli czasu i ochoty. Dzięki im i za to.

Każdy ma swoje edycje i sprawy osobiste. Edytowanie nawet dla tych zaawansowanych użytkowników jest trudniejsze w obszarach których nigdy nie widzieli na oczy a umiejących w relacje, restrykcje jest małooo. Połapanie się w historii innych edytujących i obiektów to też mozolne dłubanie. O czym tu mówić. Nawet dodanie linków, zdjęć do choćby pomnika, obiektu np. historycznego to szukanie, przeglądanie. Samo to połyka mnóstwo czasu nie mówiąc o ilości uwag na mapie. Niektóre przejścia, obiekty zrobiłem (by w ogóle były) ale na różne sposoby by potem popatrzeć jak się sprawują w apkach nawigacji czy SC no i do uzupełnienia.

Jeszcze raz dzięki za reakcję i daję Ci odetchnąć od mojej osoby (tymczasowo).

I bardzo Ci się chwali. Z góry wiadomo, ze nie będzie idealnie i to jest OK. Ważne, żeby było lepiej niż wcześniej. Jeśli zostawisz jakieś błędy, mamy tu speców od ich wyłapywania. A jeszcze jak sam prosisz o sprawdzenie, to jest świetnie nawet, gdybyś nie zamierzał sam nanosić poprawek z dowolnego powodu.

W ogóle wszyscy tu jesteśmy dłubaczami, tylko niektórzy dłubią dłużej :slight_smile:

4 Likes

popracowałem przed chwilą nad Rondem Praw Kobiet w Toruniu i mam problem jak interpretować i jakie tagi zastosować do wysepek które lekko wystają z jezdni dojazdowych jak i samych jezdni ronda - https://tvtorun.pl/31180/rondo-juz-przejezdne do ulic dodałem turn:lanes i lanes ale teoretycznie pasy ruchu są rozdzielone :thinking:
https://www.openstreetmap.org/changeset/148786106#map=15/53.0233/18.6145&layers=N

Jeżeli bardzo chcesz to rozrysować to trzeba zrobić jak w Rzeszowie

Jest to rozwiązanie brzydkie i nie działa poprawnie w nawigacji, więc odradzam. Jednak istnieje więc taka opcja jest.

Ogólnie same turn:lanes i lanes powinny wystarczyć żeby to działało poprawnie. Te wysepki przy wjazdach można rozdzielić, bo są dość spore, jednak nie wiem jak wymusić na nawigacji żeby wtedy podpowiadały dobre jezdnie - być może jakieś bardziej skomplikowane relacje skrętne by dały radę. Samej tarczy ronda bym nie zmieniał. Wysepki są małe i zasadniczo przejezdne.

Dzięki - zostawię tak jak jest - te wysepki nie za bardzo wystają z jezdni czyli da się je spokojnie pokonać autem osobowym bardziej są takim wizualnym podziałem pasów jezdni - robią za bardzo szeroką linię podziału pasów :slight_smile: bardziej. A poza tym stałoby się to trochę nieczytelne tak na mapie jak i w nawigacji.
I jak twierdzisz za dużo byłoby komunikatów w nawi w takim wypadku - sam bym chyba zgłupiał od ich ilości na dojeździe do tego ronda a tak sprawę załatwi asystent pasa ruchu który akurat u mnie z tego korzysta a i ja dzięki niemu w innych miastach

1 Like

do ulic dodałem turn:lanes i lanes ale teoretycznie pasy ruchu są rozdzielone :thinking:

Może change:lanes=* Cię zadowoli? Choć ten schemat nie przewiduje sprecyzowania tego, czy rozdział pasów jest fizyczny, szeroki, wyniesiony etc…

1 Like

Mam prośbę do umiejących o skrobnięcie automatu, który na przejściach dla pieszych tag crossing_ref=zebra zamieni na corssing:markings=zebra

Z tego co rozumiem ten pierwszy atrybut, ma on charakter bardziej regionalny i nie dotyczy Polski, natomiast jest nagminnie używany w miejsce tego drugiego.

1 Like

Dzieki. Przemyślę to na spokojnie, ale raczej zostawię tak jak jest. Zobaczę jak nawi po aktualizacji mapy bedzie prowadzić tędy.

We Wrocławiu stworzono nowy park “Park krzycki” i dobrze by było go dodać.

Z opisu, podejrzewam, że to będzie ten fragment
Way: 553593645 | OpenStreetMap , ewentualnie przedłużony do tego jeziorka, choć głowy nie dam, bo to jeziorko, to chyba teren prywatny.