Przy przetwarzaniu PRG standaryzuję je do wielkiej litery. Adresy powinny być “case-insensitive” tj. nie powinno być dwóch adresów rozróżnianych wielkością liter, a duże litery po prostu lepiej wyglądają w numerze.
Jeżeli dobrze pamiętam rozporządzenie, które określa reguły nadawania numerów porządkowych mówi, że litery przy numerze powinny być duże, więc adresy w PRG, które mają małe litery są raczej zaszłościami historycznymi, błędami albo po prostu gminy ignorują rozporządzenie.
Jeżeli zmieniamy w OSM nazwy ulic w porównaniu do formy zawartej w TERYT, która jest najbliższa obowiązującemu stanowi prawnemu to z tym tym bardziej nie powinno być problemu moim zdaniem
W sumie tak na szybko sprawdziłem to chyba tak wygląda stosunek liczby adresów z małymi lub dużymi literami w PRG:
male_litery | duze_litery | male_i_duze_litery | count
-----------±----------±------------------±----------
557 555 | 864 100 | 681 | 7 712 207
Zdecydowanie więcej tych z małymi literami niż się spodziewałem. No, ale mimo wszystko uważam, że lepiej je standaryzować do wielkiej litery.
Zmieniłem na 40 metrów w warunku. Dane dzisiaj wieczorem zaczną się przeładowywać jak co tydzień i w sobotę koło południa powinno być widać zmiany.