Propozycje zmian kategorii dróg, województwo dolnośląskie (cz. 2)

I secondary by się w Jemielnie urywało?

Nie nie, w tym wariancie przez Śleszów i Ryczeń by szło do DW323 w Starej Górze (pozostawienie secondary na relacji Wołów-Góra), jest różnica 10km a standard i tak ten sam (no może poza odcinkiem do Zdziesławic)

Proszę dolicz mój sprzeciw co do zmiany 328, nie ma dla niej sensownej alternatywy a stan nawierzchni może kiedyś się poprawi.

1 Like

Jak najbardziej, rozważyłbym jednak zastanowienie się nad odcinkiem Przemków-Nowe Miasteczko, tam naprawdę spora część drogi to kostka, w dodatku w Niegosławicach droga jest podporządkowana powiatowej.

A i jeszcze jedno; osobiście uważam wprowadzanie zmian dla części drogi za niewłaściwe. Nie może być tak, że jak wjeżdżam na DK czy DW to ona w połowie swojego biegu zmienia kolor. To będzie wyglądało absurdalnie na samej mapie, a punktu widzenia użytkownika/kierowcy nie pomaga to w orientacji.

Nie wiem czy rozważasz czasem jakie konsekwencje twoje zmiany mogą mieć dla innych użytkowników OSM. Zdajesz sobie zapewne sprawę z tego, że ta “mapa” jest również używana przez pieszych, rowerzystów itd. Czasem bardziej poglądowo niż z punku widzenia kierowcy.

Zmienia bo przekierowuje na lepszą drogę z innym numerem. Jak chodzi ci o DW334 to tam jest niezły pier… znaczy bałagan w oznakowaniu, dalej jest ono po promie w Chobienii więc wiele to nie zmieni a secondary pokieruje się tam gdzie prawdopodobnie kieruje się większość kierowców, czyli na Górę.

To jest w pełni OK.

Masz przypadki że część DK z tej czy innej przyczyny jest ślepa. Np. dlatego bo część została trwale zamknięta lub nie jest jeszcze zbudowana. Lub DW jest na danym odcinku piaszczystą dróżką co czyha na tiry.

Masz rację, a ja może nie wyraziłem się zbyt jasno. Chodziło mi o zmiany w trakcie biegu drogi, np między miejscowościami. Zakładam, że droga może mienić kolor kiedy jest z niej adekwatne zejście. Nie w środku lasu czy gdzieś między polami.

1 Like

A to się w pełni zgadzam, w takim miejscu droga zmienić znaczenia nie potrafi.

DW334 za Jemielnem potrafi (chociaż tutaj to secondary jest mocno dyskusyjne).