Propozycje zmian kategorii dróg, województwo dolnośląskie (cz. 2)

Którą drogę masz na myśli? Na 8 na północ do Łagiewnik jest już primary, na 39 jest już secondary.

Nie musi wpływać, do omawianej drogi można dodać jeszcze standard bardzo podobny do drogi wojewódzkiej (to samo do pozostałych “powiatówek” - może poza dawną DW363). Od Godzikowic do Chwalibożyc jest naprawdę szeroko, w Chwalibożycach już słabiej, ale i tak nadaje się na secondary, w dalszym ciągu już raczej “normalnie”

Podlinkowałem, ta przez Ciepłowody

to po kiego grzyba to przytaczałeś w Propozycje zmian kategorii dróg, województwo dolnośląskie (cz. 2) - #9 by Temat-Droga jakby to argument był?

gdzie podlinkowałeś?

Warto wziąść to pod uwagę

To się zapytam po raz kolejny: czemu obecność drogowskazu ma niby wpływać na klasyfikację drogi w OSM?

I ponownie:

Którą drogę masz na myśli? Na 8 na północ do Łagiewnik jest już primary, na 39 jest już secondary.

Na początku wątku jest jej kawałek, całej niestety nie można bo nie ma relacji, zamiast tego zdjęcie

Daj linka do wyszukania w OSMie. Przy tej ilości wątków co robisz to oczekiwanie że będą ludzie tropić trasy z Gugla w OSMie to nieporozumienie jest.

Pisałem już że nie musi, użyłem tego ze względu na brak argumentów o ruchu (brak pomiarów), jednak jak się spojrzy na GSV (przykład Oława-Owczary) to widać tam dosyć duży ruch.

Way: 847071278 | OpenStreetMap - link był w pierwszym poście ale wysyłam

tak wiem że tego użyłeś - ale nie oznacza to że to coś wnosi czy jest argumentem

pisałeś też

jedyne konto co podbijało to do secondary to xxxVroCxxxVroCxxxVroCxxx w Changeset: 142722683 | OpenStreetMap

Jakie jeszcze inne konta używasz do zmian kategorii dróg?

Czy były one blokowane jak Blocks on xxxVroCxxxVroCxxxVroCxxx | OpenStreetMap ?

Z tego co pamiętam (bo już dawno nie mapowałem) to było to jedyne konto - nie korzystam już z niego (może jeszcze jedno miałem które zostało szybko zablokowane)

A z tematu proponowanych zmian: zostały jakiekolwiek tutaj gdzie było poparcie lub chociaż brak sprzeciwu?

Czy jakieś edycje zostały zrobione (mimo że wątek sprzed 3 dni jest)?

Narazie sprzeciw dał jedynie Szydzio na Bolesławiec-Chocianów i ty na Godzikowice-Owczary, reszta nie była dyskutowana

Ja też dałem tutaj sprzeciw.

a jakie na razie zostały bez sprzeciwu? wylistujesz by było wiadomo o czym jeszcze rozmawiamy?

nie zauważyłem by proponował na ślepo kopiować wartość highway= z DK/DW (czy też map Gugla)

nie lubić czyichś opinii ci wolno, ale pamiętaj że nie możesz ich pominąć przy “czy ta propozycja poszła”

Naprawdę nie widzisz propozycji w pierwszym poście?
Ale dobra masz przeklejkę jak chodzi o pozostałe:

DW328 odcinek Chocianów-Nowe Miasteczko - redukcja do tertiary: Way: ‪328‬ (‪554988442‬) | OpenStreetMap

Niski standard (ponad połowa trasy to kocie łby) oraz niski ŚDR (1230 pojazdów do Przemkowa, dalej 777 pojazdów) przy drodze nie leży żadne większe miasto (Przemków ok. 5500 mieszkańców, a Nowe Miasteczko ok. 2500), jako droga tranzytowa Złotoryja/Chojnów-Zielona Góra używana jest DW331 do Polkowic, później S3, jako droga alternatywna do S3 jest DW333. Jeśli zostawiać secondary do Przemkowa to wtedy przemianować na secondary trasę Chocianów-Trzebnice lub Chocianów-Szklary-Lubin jako iż łączy Lubin ze Szprotawą i Żaganiem.

DW334 - degradacja do tertiary/degradacja do tertiary odcinka Jemielno-Ciechanów: Relation: ‪Droga wojewódzka nr 334‬ (‪2319103‬) | OpenStreetMap

Droga w ostatnim czasie remontowana szczególnie do Rajczyna, nie prowadzi przez żadne miasto (odcinki niewyremontowane stan bardzo zły), jeśli chcemy zostawiać relację Wołów-Góra to proponuję wariant “puszczenia” secondary przez Ryczeń, droga przez Lubów i DW323 to 24km, natomiast przez Ryczeń 14km, poza, na odcinku północnym śdr to 907 pojazdów, a na odcinku południowym 598 pojazdów.

dawna DW363 odcinek Jawor-Jenków - przywrócenie secondary: Way: 958823526 | OpenStreetMap

Droga z Jawora w kierunku A4 i Wrocławia, ruch dobowy w 2015 roku bardzo niski (1070 pojazdów), co jest argumentem przeciwko jej podnoszenia, chociaż teoretycznie patrząc jakie miasta łączy to secondary mieć powinna.

Droga powiatowa Wąwolnica-Ząbkowice Śląskie - przemianowanie na secondary: Way: 847071278 | OpenStreetMap

Droga łącząca Strzelin z Ząbkowicami Śląskimi - ponownie modelowe secondary, danych o ruchu nie mam, kiedyś już tam dałem secondary i utrzymało się dosyć długo, wychodzi mniej niż 10km, dodatkowo znaki na tej drodze są oznaczone tymi miastami, standard dobry - danych o ruchu nie posiadam.

DW381 - przemianowanie na primary (propozycja zamiast przemianowywania DW382): Relation: ‪Droga wojewódzka nr 381‬ (‪2321662‬) | OpenStreetMap

Droga łącząca Wałbrzych z Kotliną Kłodzką, Nysą oraz Ołomuńcem w Czechach, ŚDR od 4 tyś do 11 tyś pojazdów (średnio ok. 7 tysięcy), droga w większości połatana ale jednak zdatna do jazdy.