Samo source by w sumie nie wiadomo których atrybutów miałoby dotyczyć. Jeśli byśmy chcieli być bardzo szczegółowi, to może powinniśmy dać zestaw:
source:maxspeed=sign
source:masxpeed:hgv=PL:motorway
source:masxpeed:trailer=PL:motorway
source:masxpeed:bus=PL:motorway
ale może nie przeginajmy
Poznań A2 od opp Gołuski do węzła Krzesiny poprawiłem. Usunąłem maxspeed:hgv:conditional które spotkałem na tym odcinku jak i na relacji odcinkowego pomiaru prędkości. Pytanie - czy trzeba dodawać dla OPP maxspeed także dla bus i trailer? czy wystarczy tylko maxspeed:hgv?
Dobre pytanie. Z jednej strony to są rożne rodzaje pojazdów (choć poza autokarami ograniczenia mają praktycznie takie same jak ciężarowe), a z drugiej kwestia, czy są nawigacje, które tak szczegółowo je rozróżniają?
Z autobusami jest jeszcze lepsza sprawa bo sa takie które mogą lecieć 100 km/h i nie spotkalem chyba takiego tagowania z ta predkoscią dla tych spsial bus
Odnoscie nawi i autobusów 0- też się nie spotkałem.
zmieniłem maxspeed:hgv:conditional na maxspeed:hgv=80 na odcinku A1 na #opp Ciechocinek -MOP Kałęczynek
na razie rzadko mam dostęp do kompa i będę powoli dłubał jeśli napotkam tytułowe tagi
Na na bieżąco zmieniam, tam gdzie dłubię, ale fajne by było, jakby ktoś umiejący to automatem pociągnął. Wydaje się, że sprawa jest banalna – podmiana klucza 1:1
Spróbowałem ogarnąć to JOSMem, ale widzę, że tego jest za dużo. Do tego istnienie potworków typu
maxspeed=50 maxspeed:bus=80 maxspeed:hgv:conditional=80 @ (weight>3.5); 100 @ (weight<3.5)
na pewno nie motywuje.
Również apeluję do kogoś z botem o ogarnięcie tematu.
Możecie podsumować jak dokładnie zamienić tagi? Rozumiem, że:
na taką zamianę wszyscy się zgadzają?
W Overpassie znalazłem takie drogi:
(Ze względu na dużo danych może być problem z wyświetleniem całego kraju na raz, więc można usunąć część województw przed uruchomieniem)
kod Overpass
Porównuję wartości co 10km/h od 30 do 140, nie umiem w Overpass wybrać automatycznie wszystkich takich samych maxspeed
i maxspeed:hgv:conditional
.
{{geocodeArea:Polska}}->.searchArea;
(
way[highway][maxspeed]["maxspeed:hgv:conditional"~"[0-9]+ @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."][!"maxspeed:hgv"](area.searchArea);
way[highway][maxspeed]["maxspeed:hgv:conditional:forward"~"[0-9]+ @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."][!"maxspeed:hgv:forward"](area.searchArea);
way[highway][maxspeed]["maxspeed:hgv:conditional:backward"~"[0-9]+ @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."][!"maxspeed:hgv:backward"](area.searchArea);
) -> .suspected;
(
/*30*/
way.suspected[maxspeed=30]["maxspeed:hgv:conditional"~"30 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
way.suspected[maxspeed=30]["maxspeed:hgv:conditional:forward"~"30 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
way.suspected[maxspeed=30]["maxspeed:hgv:conditional:backward"~"30 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
/*40*/
way.suspected[maxspeed=40]["maxspeed:hgv:conditional"~"40 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
way.suspected[maxspeed=40]["maxspeed:hgv:conditional:forward"~"40 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
way.suspected[maxspeed=40]["maxspeed:hgv:conditional:backward"~"40 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
/*50*/
way.suspected[maxspeed=50]["maxspeed:hgv:conditional"~"50 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
way.suspected[maxspeed=50]["maxspeed:hgv:conditional:forward"~"50 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
way.suspected[maxspeed=50]["maxspeed:hgv:conditional:backward"~"50 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
/*60*/
way.suspected[maxspeed=60]["maxspeed:hgv:conditional"~"60 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
way.suspected[maxspeed=60]["maxspeed:hgv:conditional:forward"~"60 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
way.suspected[maxspeed=60]["maxspeed:hgv:conditional:backward"~"60 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
/*70*/
way.suspected[maxspeed=70]["maxspeed:hgv:conditional"~"70 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
way.suspected[maxspeed=70]["maxspeed:hgv:conditional:forward"~"70 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
way.suspected[maxspeed=70]["maxspeed:hgv:conditional:backward"~"70 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
/*80*/
way.suspected[maxspeed=80]["maxspeed:hgv:conditional"~"80 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
way.suspected[maxspeed=80]["maxspeed:hgv:conditional:forward"~"80 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
way.suspected[maxspeed=80]["maxspeed:hgv:conditional:backward"~"80 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
/*90*/
way.suspected[maxspeed=90]["maxspeed:hgv:conditional"~"90 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
way.suspected[maxspeed=90]["maxspeed:hgv:conditional:forward"~"90 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
way.suspected[maxspeed=90]["maxspeed:hgv:conditional:backward"~"90 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
/*100*/
way.suspected[maxspeed=100]["maxspeed:hgv:conditional"~"100 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
way.suspected[maxspeed=100]["maxspeed:hgv:conditional:forward"~"100 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
way.suspected[maxspeed=100]["maxspeed:hgv:conditional:backward"~"100 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
/*110*/
way.suspected[maxspeed=110]["maxspeed:hgv:conditional"~"110 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
way.suspected[maxspeed=110]["maxspeed:hgv:conditional:forward"~"110 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
way.suspected[maxspeed=110]["maxspeed:hgv:conditional:backward"~"110 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
/*120*/
way.suspected[maxspeed=120]["maxspeed:hgv:conditional"~"120 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
way.suspected[maxspeed=120]["maxspeed:hgv:conditional:forward"~"120 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
way.suspected[maxspeed=120]["maxspeed:hgv:conditional:backward"~"120 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
/*130*/
way.suspected[maxspeed=130]["maxspeed:hgv:conditional"~"130 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
way.suspected[maxspeed=130]["maxspeed:hgv:conditional:forward"~"130 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
way.suspected[maxspeed=130]["maxspeed:hgv:conditional:backward"~"130 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
/*140*/
way.suspected[maxspeed=140]["maxspeed:hgv:conditional"~"140 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
way.suspected[maxspeed=140]["maxspeed:hgv:conditional:forward"~"140 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
way.suspected[maxspeed=140]["maxspeed:hgv:conditional:backward"~"140 @ .weight<=3.5.; [0-9]+ @ .weight>3.5."];
);
Mogę przeprowadzić taką automatyczną edycję jeżeli dobrze rozumiem o co chodzi i dobrze wybrałem drogi.
tak dokładnie
EDIT 20:27
@Marek_P - w presecie w pozycji znak jest pole maxspeed:conditional: - do czego służy?
Przeoczenie, w backward nie wykasowałem. Już powinno być OK.
To chyba jeszcze pozostałość po nocnym 60 km/h w zabudowanym.
Marku - usunąłem preset i wgrałem ponownie i chyba dalej jest ten conditional - więc skopiowałem zawartość pliku z presetem - usunąłem wszystkie wpisy zawierające wyrażenie “conditional” - usunąłem też z pliku grupę znak przy drodze (on i tak kiedy chciałem z niego skorzystać - josm wywala w/w błąd - i taki plik wgrałem do swojego josma: https://drive.google.com/file/d/1x0wk0f65S2GM03PeSGMgUeU0solfZ9Z6/view?usp=sharing
Innasprawa - kiedy fragment drogi posiada maxspeed:hgv:conditional - i uzyję przy standardowej prędkości dajmy na to presetu dla autostrada to jeśli nie ma tagów: maxspeed:hgv -to on je doda ale pozostają te błędne maxspeed:hgv:conditional - te trzeba ręcznie wywalić
O widzisz, nawet nie zauważyłem, że link do pliku wygasł, pewnie przy manipulacjach na nim. Stworzyłem nowy: https://chmura.bazakolejowa.pl/index.php/s/jJnccfCcYCGSE3S zobacz jak teraz się zachowa.
co do ręcznego usuwania maxspeed:hgv:conditional, dzieje się to dla tego, że to właśnie te wycięte z preseta klucze mają za zadanie jego czyszczenie. Jak mapa będzie już wolna od tego klucza, wtedy faktycznie będzie je można definitywnie wywalić.
pobrałemTwój preset z w/w linku i na moje oko działa ok - usunięte :conditional jak widzę w każdej kombinacji?
Jest błąd w sekcji Znak przy drodze (dla punktu) wywala błąd w każdej kombinacji jak na zrzucie
Myślę że skoro tak robi (i robił do tej pory w tym co wisiało na presetach josm’a - to może jak u mnie wyrzucić tę sekcję?
Edycja przeprowadzona:
- Changeset: 159331181 | OpenStreetMap
- Changeset: 159331144 | OpenStreetMap
- Changeset: 159331110 | OpenStreetMap
- Changeset: 159331070 | OpenStreetMap
Czy zapisy w rodzaju:
maxspeed=30
maxspeed:hgv:conditional=30 @ (weight<=3.5); 70 @ (weight>3.5)
czyli takie, gdzie wyższy jest limit dla weight > 3.5 są możliwe, czy to błędy?
Super dzięki
raczej błąd - dużo masz takich i ewentualnie gdzie je zobaczyć lub jak stworzyć zapytanie dla owerpasa by znalazł takie dziwadła?
Aj, poprawiłem już te miejsca i ciężko je znaleźć. Ale to wyglądało jak krótkie obniżenie dopuszczalnej prędkości przed skrzyżowaniem/w centrum miejscowości itp. Było tego < 10 w całej Polsce.
Prosty przykład tutaj:
tutaj 50/70:
i 60/70:
- Way: Katowicka (323760388) | OpenStreetMap
- Way: Marszałka Józefa Piłsudskiego (326380631) | OpenStreetMap
Tu są jeszcze podejrzane miejsca - te gdzie został tag maxspeed:hgv:conditional=*
. Powinny być to tylko takie miejsca gdzie ograniczenie przy masie<=3.5t było inne niż ogólne maxspeed=*
.
Patrząc na te drogi teraz, mam wrażenie że duża część z tego to błędy.
Tak, zmiany potrafią być w naprawdę różnych wariantach i lepiej żeby nie miał zastosowania niż coś przepuścił. Jakiś czas może niech powisi. Nie wiemy ile osób stosuje preset i go nie zaktualizuje, bądź używa innego rozwiązania z :conditional.
Nie widzę zrzutu, możesz mnie naprowadzić, gdzie go zobaczyć? U mnie niby wszystko działa, ale może to też kwestia Javy, czy systemu operacyjnego. Jak zobaczę, może coś poradzę.
Sam też byłbym za tym, żeby całą tę sekcję wywalić, szczególnie że znak jest w podstawowych szablonach (Szablony → Drogi → Punkty drogowe). Nie zrobiłem tego tylko dla tego, że preset nie jest mój i może autorowi w życiu pomaga (można nim np obsłużyć kombinację B-33+T-23).
Obejrzałem kilka w mojej okolicy i wygląda, że to błędy są. Drogi które niedawno przechodziły remonty, czy z innego powodu mają/miały opuszczoną prędkość. Ktoś (nie wykluczam w sumie że miejscami nie ja) poprawił samo maxpeed zapominając o pozostałych i wyszło jak wyszło.
wrzuciłem sobie tego Twojego owerpasa i faktycznie wyglada na błędy bo patrząc na takie miejsce:
https://www.openstreetmap.org/way/749063279
mamy tylko ograniczenie 50 km/h znakiem:
czyli zostaje dłubanie? czy przyjmujemy jakąś najmniejszą wartość? w w/w miejscu wartości wisza od 3 lat czyli w sumie chyba kilka chwil po oddaniu tego odcinka.
co do błędu - wywala jeśli zaznaczę odcinek drogi i skorzystam w presecie z opcji "znak przy drodze (dla punktu) - kiedy klikne którąkolwiek z opcji w niej to pojawia sie komunikat jak na dole ekranu po lewej (dodałem w tamtym poście )