Propozycja masowej edycji: `maxspeed:hgv:conditional`

Zgodnie z polskim prawem, samochody ciężarowe o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 3,5 t podlegają innym zasadom co do obowiązującego je np. ograniczenia prędkości, niż np. samochody osobowe (edit: no i przede wszystkim – innym niż samochody ciężarowe do 3,5 t). Dotyczy to ograniczeń zarówno poza obszarem zabudowanym, jak i na obszarze zabudowanym (podniesienie dopuszczalnej prędkości).

W OSM próba odwzorowania tych zasad poskutkowała „wysypem” tagów typu maxspeed:hgv:conditional=90 @ (weight<=3.5); 70 @ (weight>3.5).

Moim zdaniem jest to niepoprawne z kilku przyczyn.

Po pierwsze, taki warunek z użyciem słowa weight sugeruje, że ograniczenie jest zależne od rzeczywistej masy całkowitej pojazdu – analogicznie do klucza maxweight. Tymczasem obowiązujące w Polsce ograniczenia prędkości są zależne od dopuszczalnej masy całkowitej pojazdu, a to byłby raczej weightrating.
Ta niejednoznaczność była już nawet przedmiotem dyskusji (Talk:Conditional restrictions - OpenStreetMap Wiki), której wydźwięk odbieram jako potwierdzający moje słowa, ale zostawiam ją Wam do oceny.
Tak samo znaczenie zmiennej weight jako masy rzeczywistej jest opisane na stronie wiki nt. domyślnych ograniczeń prędkości: Default speed limits - OpenStreetMap Wiki
Jest zatem bardzo duże prawdopodobieństwo, że tak sformułowany w tagu :conditional warunek, pomimo szczerych chęci, będzie analizowany przez konsumentów danych niepoprawnie, bądź też nawet wcale.
Edit: co więcej, jedynie 0.06% (!) z wystąpień klucza maxspeed:hgv:conditional w Polsce ma współwystąpienie klucza maxspeed:hgv, który mógłby posłużyć za wartość domyślną, jeśli aplikacja nie zrozumie warunków zawartych w wersji :conditional.

Dodatkowe zamieszanie wprowadza polska Ustawa PoRD, która podaje definicję „samochodu ciężarowego”, jednak najważniejsze ograniczenia wynikające z tej ustawy są doprecyzowane jako dotyczące jedynie samochodów ciężarowych o DMC > 3,5 t. Na potrzeby przepisów dot. ograniczeń prędkości czy wagi, pojazdy o DMC <= 3,5 t traktuje się w zasadzie jak osobówki. Nawet znak B-5, nazwany wspaniałomyślnie w polskim prawie „zakaz wjazdu samochodów ciężarowych”, dotyczy jedynie samochodów ciężarowych o DMC > 3,5 t, lecz mimo to wystąpień tagu hgv:conditional w Polsce z jakimkolwiek warunkiem wg wagi o wartości 3,5 t nie stwierdzono: hgv:conditional | Keys | OpenStreetMap Taginfo Poland

Na szczęście podział pojazdów względem DMC 3,5 t nie jest problemem jedynie polskim, ponieważ wynika z postanowień Konwencji Wiedeńskiej. Dlatego też już od co najmniej 2006 roku opisane jest na wiki pojęcie kategorii pojazdu typu goods, czyli „lekkiego” pojazdu dostawczego. Na wiki dookreślone jest to jako odpowiadające kategorii homologacyjnej N1, czyli czemuś co wg mnie PoRD rozwija jako samochód ciężarowy podrodzaj „furgon”, „furgon/podest”, „ciężarowo-osobowy”, „terenowy”, „wielozadaniowy” lub „van”, podany jest też na wiki próg DMC 3,5 t.

Taką samą interpretację odnośnie limitu 3,5 t DMC dla hgv przedstawia wcześniej już wspomniana strona nt. domyślnych ograniczeń prędkości w jednej ze swoich sekcji: Default speed limits - OpenStreetMap Wiki

Pomimo ww. ustaleń Konwencji Wiedeńskiej obowiązującej w wielu krajach, tag maxspeed:hgv:conditional jest spotykany poza Polską sporadycznie, nasz kraj odpowiada za ponad połowę światowych użyć tego tagu.

W świetle wyżej wymienionych, nasuwa się moim zdaniem prosty wniosek, że definicja „samochodu ciężarowego” w polskim prawie jest inna niż jej rozumienie w języku potocznym, a zatem jako hgv należy rozumieć jedynie samochody ciężarowe o DMC > 3,5 t, a tagowanie typu maxspeed:hgv:conditional=90 @ (weight<=3.5); 70 @ (weight>3.5) jest nie tylko niepotrzebne (ze względu na definicję hgv), ale i błędne (ze względu na użycie weight zamiast weightrating).

Zatem, po tym przydługim wstępie, zwracam się z propozycją następującej edycji:

Dla wszystkich dróg, na których naniesione są tagi maxspeed=X oraz maxspeed:hgv:conditional=X @ (weight<=3.5); Y @ (weight>3.5) i nie ma tagu maxspeed:hgv, usuwamy klucz maxspeed:hgv:conditional oraz dodajemy tag maxspeed:hgv=Y. Analogicznie postępujemy dla wariantów :forward oraz :backward. Przypadki gdzie wzorzec wartości w maxspeed:hgv:conditional nie pasuje do obecnego maxspeed zostaną przeanalizowane ręcznie.

Zapraszam do dyskusji. :slight_smile:

6 Likes

Super post. Też miałem zrobić wątek na ten temat, ale nie opisałbym tego problemu tak dobrze. :slightly_smiling_face:

W 100% zgadzam się za zmianą, jako że takie stosowanie conditionala wprowadza niepotrzebny bałagan w tagach i przy np. zmianie maksymalnej prędkości ktoś mógłby nie zmienić wartości w hgv:conditional, a do tego znaczenia wielu tagów mogą się różnić między krajami, więc zmiana zdecydowanie ma sens.
Ponadto takie coś tylko komplikuje użycie tagu hgv i wtedy zwykły znak B-5 nie jest łatwo mapowalny jako hgv=no, kiedy np. B-9 to po prostu bicycle=no.

To jest wprost napisane na Wiki, nie ma nawet nad czym myśleć.

To trzeba by przy tej okazji poprawić preset maxspeed_pl do JOSM.

1 Like

Czyli w relacjach odcinkowych pomiarow prędkości kiedy mamy podaną różną wartość: osobowe 120 km/h i ciężarowe 80 km/h - nie stosować w drugim przypadku w/w tagowania maxspees:hgv:conditional tylko maxspeed:hgv= xx?

Niby tak, a jednak ktoś ten conditional wymyślił, ktoś opisał na wiki, ktoś wrzucił do presetu, ktoś stosował, nikt latami nie marudził… :slight_smile: wolałem dopytać.

Jeśli ktoś czuje się na siłach, to chętnie przyjmę każdą pomoc :smiley:
Tak swoją drogą, bez poprawy presetów to chyba nawet nie ma co się zabierać za oranie danych w bazie, bo będą stopniowo wracać za sprawą niczego nieświadomych mapujących.

Na to wygląda.

Mogę spróbować. Wprawdzie przerobiłem go sobie trochę pod siebie, ale i wersję oficjalną może też bym od razu ogarnął.

2 Likes

Zipa chyba dodać jako załącznik nie mogę, ale wrzucę link:

Jak ktoś używa JOSMa, to prośba żeby sprawdzić czy dobrze ideę zrozumiałem i w życie wprowadziłem. Jeśli tak, to fajnie by było na oficjalnej stronie podmienić.

Podbijam temat. Ktoś coś w tym kierunku jeszcze będzie robił, czy porzucamy? Nie wiem której wersji preseta używać :wink:

Jutro będę dopiero przy kompie i zerknę z tym presetem i dam znać

1 Like

Podmieniłem tutaj – Presets/maxspeed_PL – JOSM (ale tylko te zmiany które dotyczyły bezpośrednio maxspeed:hgv:*)

Zaimportowałem go ręcznie do JOSM-a i chyba jest OK, chociaż wcześniej go nie stosowałem. Ale nie wiem dlaczego nie widać go u mnie na liście presetów do pobrania w ustawieniach JOSM? Skąd wszyscy używający tego presetu go pobrali? :slight_smile:

Nie wiem jak wszyscy, ale ja go znalazłem tam gdzie wskazałeś :slight_smile:

Skoro nikt się nie sprzeciwia, a wątek jest nieaktywny, to chyba można zacząć robić automatyczne edycje.
Sam mógłbym zrobić kilka edycji używając overpassa i JOSMa, ale ktoś bardziej uzdolniony na pewno będzie umiał stworzyć do tego bota lub dobre query.