Paikkapisteen lisääminen kartalle

Hei! Osaisiko joku auttaa!? Olen lisännyt molemmat toimipisteemme kartalle jo pari viikkoa sitten (Kaitaraistentie 162, Nousiainen ja Piilipuunkatu 1-3, Raisio), mutta jostain syystä ne näkyvät vain muokkaa osiossa, mutta eivät itse kartalla. Mistäköhän tämä voisi johtua ja mitä sille voisi tehdä?

1 Like

Hei, ja tervetuloa tänne foorumin puolellekin!

Viittaat varmaan näihin kahteen pisteeseen? Toinen niistä onkin näköjään jo renderöity karttaan, mutta toinen uupuu yhä. Syyt puuttumiseen ovat tosin hieman erilaisia.

Nyt näkyvän pisteen puuttuminen johtui siitä, että rasterikuvakartan luominen kaikille eri zoomtasoille koko maapallosta OSM datasta on aikaa vievää hommaa. Tuosta ‘kartta-aineisto’-valikosta voi tosiaan tarkistaa, että data on syötetty oikein ja päätynyt OSMin tietokantaan. Tämä tapahtuu jotakuinkin välittömästi, mutta rasterikuvien renderöinti kestää.

Tuossa toisessa pisteessä taas on tagina healthcare=physiotherapist. Se ei yksinään näykään kartassa, kuten selviää nopeasta Overpass-hausta, joka löytää kaikki suomen vastaavat laitokset. Kaiketi näkyminen kartalla vaatisi jonkin lisätagin. Italiassa näytti olevan muutama merkattu office=therapist-lisätagilla, joka näkyy sinisenä pisteenä.

Olen kyllä itsekin huomannut, että viime aikoina renderöintiviive on lisääntynyt. Ilmeisesti OSMin serverit ovat kovan paineen alla. Aikoinaan oli mahdollista merkata tietty kuva vanhentuneeksi ja lisätä se suoraan renderöintijonoon lisäämällä itse kuvan osoitteen (siis: https://x.tile.openstreetmap.org/.../123.png) jälkeen komento /dirty, mutta tämä mekanismi ei vissiin ole enään käytössä. Onkohan tuolle samalle toiminnolle mitään korvaajaa, tietääkö kukaan?

2 Likes

Pari vaihtoehtoa:

  • Kartta päivittyy muokkauksen jälkeen kun seuraava henkilö avaa, ei siis heti muokkauksen jälkeen.
  • Toimiala/pisteen tyyppi voi olla sellainen jota ei kaikilla kartoilla/zoomitasoilla näytetä.
1 Like

Korvaavasta tavasta en tiedä, mutta omat muutokset ovat päivittyneet kartalle niin että muokkauksen jälkeen avaa katsomis-tilan ja rullaa olennaiset zoomitasot läpi niin seuraavalla kerralla (joskus myöhemmin) muutos näkyy.

1 Like

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/FAQ#I_have_just_made_some_changes_to_the_map._How_do_I_get_to_see_my_changes.3F

Juu, ja toki on hyvä poistaa selaimen välimuisti, ettei selain hae vanhaa kuvaa omasta, paikallisesta muististaan. Ja kuvien luominen kyllä kestää, joskus useita päiviä.

Aikoinaan tosiaan noiden itse kuvien statusta pystyi tarkastelemaan erikseen, ja merkkaamaan ne yksitellen vanhentuneiksi. Ilmeisesti tämä mekanismi on yhä olemassa, mutta koska kuvat (tai tilet) ovat nykyään välityspalvelimien (tjms.) takana, tuosta \dirty ja \status -komennoista tulee vain HTTP: 404 -virheilmoitus.

Oli kyllä aikoinaan kätevä juttu ja \dirty-komento nopeutti aivan olennaisesti pienten muutosten renderöintiä. Ehkä normialgoritmi käy koko maapallon tasaiseen tahtiin koko ajan läpi, ja tuo kikka laittoi osan kuvista jonon ohi? Toki tuo komento piti sitten lisätä jokaiselle zoomitasolle erikseen ja kuvien osoitteiden etsiminen selaimella vaatii vähän viitseliäisyyttä ja tietotaitoa. Täytyy toivoa, että vastaava tulisi taas käyttöön!

Iso kiitos vastauksestasi. Vielä pohdin sitä, että miksi joissain näkyy paikka punaisella tekstillä, mutta meidän ei!? Olen vasta aloitellut käyttämään OSM:ia, joten vähän on vielä hakusessa.

Hei vielä, ja juu, tuo ei olekaan mitenkään itsestään selvä juttu. Osa POI-pisteistä näkyy kartalla purppurana tai sinisenä pisteenä, isommat omalla ikonillaan, osa ei ollenkaan. Kuten tuosta linkkaamastani Overpass-hausta näkee, mitkään muutkaan pelkällä healthcare=physiotherapist-tagilla varustetut paikat eivät näy kartassa. Toki tiedot kaikista näistä paikoista on haettavissa kartasta tästä huolimatta.

Näköjään esimerkiksi tuo mainitsemani office=therapist-lisätagi renderöityy sinisenä pisteenä (nimen kera, jos name-tagi on mukana). Siitä, miksi pelkkä healthcare-tagi ei näy mutta office näkyy, mulla ei ole mitään tarkempaa sisäpiiritietoa. Ja toki noiden lisätagien kanssa pitää olla sillä tavalla tarkkana, että ne kuvaavat kohteensa oikein. Tuo office-tagi kulostaa omaan korvaan sopivalta tähänkin paikkaan, mutta esimerkiksi amenity=clinic olisi wikisivun kuvauksen perusteella selvästi virheellinen tähän tapaukseen. Kieltämättä tuo healtcare-tagin wikisivu ei ole hirveän avulias näiden erottelujen suhteen.

2 Likes

Kiitos! Nyt alan pikkuhiljaa ymmärtää tämän logiikkaa.

OSM:stä on tärkeää ymmärtää kartta-aineiston ja “kartan” ero. Kartta-aineisto eli OSM-tietokanta on se mitä editoidaan ja mistä eri OSM:ää käyttävät sovellukset sitten ottavat aineistonsa, jotkin useammin, toisen harvemmin.

OSM-aineistosta tehtyjä (visualisoituja, renderoituja) karttoja on lukemattomia. Openstreetmap.org verkkosivu on vain yksi näistä ja veikkaisin, että hyvin harva tavallinen käyttäjä käyttää sitä, se on enemmänkin OSM-harrastajien ja joidenkin harrasteprojektien (sovellukset) käytössä.

Kartta syntyy kun otetaan OSM-data (ja kenties muuta kartta-aineistoa) ja visualisoidaan (tekninen termi: renderoidaan) se jollakin tavalla joko rasteri- tai vektorikarttatiiliksi. Näistä karttatiilistä sitten muodostuu se kartta mitä käyttäjät näkevät jossakin sovelluksessa tai verkkosivulla. Tuo renderointi-prosessi päättää mitä ja miten OSM-aineistoa näytetään.

Ts. yksinkertaistettuna: Se että lisäämäsi toimipisteet näkyvät tietyllä tapaa openstreetmap.org sivulla ei ole mikään tae, että ne näkyvät ollenkaan tai samalla tapaa jossakin muussa sovelluksessa tai verkkosivulla. Toki se, että ne näkyvät OSM:n sivulla on hyvä alku, mutta ei siis tae, että ne näkyvät muualla samalla tapaa.

1 Like

Juu, tämä on erittäin tärkeä pointti ja hyvin tiivistetty! Kiitos @Zarzo lle lisäyksestä.

Toinen huomattava seikka on se, että useampi (oikein) kohdettaan kuvaava tagi auttaa kohteen luonteen tarkemmassa ymmärtämisessä. Lisäksi ainakin osa tageista muodostaa taksonomian, jossa lisätagit kuvaavat kohdettaan tarkemmin. Tällöin riittävän tarkan kuvauksen onnistumiseksi, yhdellä ainoalla tagilla ei tarvitse olla tuhansia erillisiä arvoja. Tuhansien yksittäisen tagin arvojen asemesta kombinatoriikan (tai taksonomian) periaatteen mukaisesti tuhansien erilaisten kohteiden kuvaus tarkastikin onnistuu paljon helpommin usean (toisistaan riippuvan) tagin muutamien erilaisten arvojen kanssa.

Yllä olevassa tapauksessa tuota taksonomiaa silmälläpitäen voisi ajatella, että siis office=therapist kuvaa kohteen fyysisesti (siis: kyseessä on ‘toimisto’ tai suomeksi paremmin yksityisvastaanotto, eikä esim. iso klinikka), ja healthcare=*-tagi(t) sitten kuvaa(vat) tarkemmin, millaista/millaisia hoitoja tai palveluja on tarjolla. Tällä tavoin ajatellen on ihan ymmärrettävää, ettei pelkkä healtcare=* tagi renderöidykään. Itse asiassa healthcare-tagin renderöinti on näköjään muuttunut OSMissa jossain vaiheessa, ehkä juuri tästä syystä.

Mutta kieltämättä tuo noita tageja ja avaimia kuvaava wikisivu ei ehkä avaa tätä ideaa juurikaan ainakaan aloittelijalle.