Oznaczanie wrocławskich krasnali

W tym wątku chciałbym omówić sposób tagowania Wrocławskich krasnali, choć to samo można zastosować do tagowania również innych podobnych “grup” rzeźb występujących w miastach.

Ostatnio zasugerowałem dodanie Wrocławskich krasnali do NSI, jak na razie z podstawowym zbiorem tagów. Na chwilę obecną nie dostałem jeszcze odpowiedzi.

Zanim jednak przeprowadzę jakiekolwiek automatyczne zmiany to chciałbym przedyskutować, jakie tagi zostaną dodane, bo niektóre tagi też nie są przyjmowane do NSI.

Do samego oznaczania krasnali jako “sieci” jest potrzebny najprawdopodobniej tag brand lub network. Do NSI wysłałem wersję z tagiem brand, gdyż uważam, że najlepiej opisuje to zjawisko. Tag network zazwyczaj rzadko jest używany do oznaczania tego typu rzeczy, a do tego do NSI można dodawać obiekty tylko poprzez tag brand lub operator.

Proponuję tę oto listę tagów dla wszystkich krasnali:

• artwork_type=dwarf
  • brand=Wrocławskie krasnale
  • brand:wikidata=Q910242
  • brand:wikipedia=pl:Wrocławskie krasnale – moim zdaniem powinniśmy zostawić link do wikipedii, bo ułatwia dostęp, a to jest obiekt głównie służący turystom.
  • tourism=artwork
    rozważałem też dodanie brand:website=https://visitwroclaw.eu/wroclawskie-krasnale, gdyż wydaje się to być główną stroną wydarzenia, ale nie jestem przekonany, czy dodawanie ogólnej strony jest potrzebne każdej z rzeźb.

Do tego niektóre przykładowe tagi dla indywidualnych krasnali:

• artist_name=Tomasz Moczek
  • name=Życzliwek
  • website=https://visitwroclaw.eu/miejsce/zyczliwek – uważam, że dobrze będzie dodawać precyzyjnie tagi website, które odnoszą się do konkretnych rzeźb

Mam nadzieję, że uda się uzgodnić jeden format tagów, dzięki któremu tagi krasnali w końcu zostaną ujednolicone.

@maro21 @maraf24

2 Likes

Ostatnio również zastanawiałem się nad tym tematem, czego wyraz dałem na stronie dyskusji, jednak od nieco innej strony. Podobne „zbiory” małych spójnie tematycznych rzeźb istnieją też już w Katowicach (beboki), Krakowie (smoczy szlak), znając życie za niedługo pojawią się też w innych miastach. Czy faktycznie chcemy dla każdego z tych rodzajów wymyślać osobny typ artwork_type? Bo przecież to nie zawsze będzie krasnal. A rozpoznać „delikwenta” zawsze można po network/brand. Może artwork_type=figurine? ; )

Ostatnio na Doscordzie padło jakby podobne pytanie ale pod kątem ujęcia w relację, praktycznie bez odpowiedzi.

Wracając do tematu to takie figurki faktycznie nie zawsze są krasnalami.
W Zielonej Górze w ramach takich figurek są Bachusiki Node: ‪Bachusik Dyrygentus‬ (‪9863549022‬) | OpenStreetMap
W Tarnowie szlak maszkaronów Szlak Maszkaronów - Tarnowskie Centrum Informacji i jeszcze nawet nie patrzyłem czy tarnowski choć jeden jest w OSM.

Popieram pomysł dodania do NSI.
Najlepiej zaproponować PR (Pull Request). Raczej szybko mergują, z issues bywa różnie.

NSI już nie dodaje tagów *:wikipedia. Są one wyliczalne dla konsumentów danych, a tytuly artykułów się stosunkowo często zmieniają. Bez sensu wtedy zmieniać dla całej sieci w OSM.

W Białymstoku mamy szlak figurek niedźwiadków WidziMisiów - Relation: ‪Białystok WidziMisie‬ (‪13710124‬) | OpenStreetMap

Lepiej będzie użyć tagu brand. To może podchodzić pod Pl:Relacje nie są kategoriami - OpenStreetMap Wiki

1 Like

Dlaczego nie artwork_type=statue? Nie mnóżmy bytów ponad potrzebę. W ten sposób można dojść do wniosku, że dzieła sztuki, jakie można spotkać w przestrzeni miast świata, dzielą się m.in. na rzeźby, płaskorzeźby, posągi, popiersia, instalacje, murale, mozaiki i krasnale wrocławskie. Absurd.

3 Likes

ale czemu wsadzać to akurat to artwork_type? Już prędzej subject czy coś.

artwork_type jest na co innego raczej (w Krakowie damy za chwilę artwork_type=dragon ?)

po co to w NSI? Jest z tego jakaś korzyść?

Teoretycznie taka, że ktoś kiedy będzie chciał np. w iD dodać kolejnego krasnala, to będzie mógł wpisać krasnal w wyszukiwarkę (swoją drogą czemu w propozycji na Github jest Wrocławskie krasnale a na forum Krasnale wrocławskie? :slight_smile: ) i dostanie komplet jednolitego tagowania.

1 Like

Racja, mój błąd.