Lepsze to niż obecne, jeszcze bardziej wykombinowane artwork_type=dwarf
.
no to jest post na polskim forum w wątku konkretnie o krasnalach
jak się wymyśla nowe wartości do szeroko stosowanego tagu to warto na Tagging general discussion - OpenStreetMap Community Forum się zapytać co szersza społeczność sądzi
Nie widzę takiej potrzeby. Wartość tagu jest podobna do innych, jak np. artwork_type=statue
.
Poza tym NSI nie zabrania dodawania tagów wg ATYL.
Zdecydowana większość tych krasnali znajduje się w Polsce, we Wrocławiu, więc nie wiem, dlaczego dyskusja z całym światem miałaby być wymagana.
Przede wszystkim - to jest schemat używany od lat. Mówi jasno, co dzieło przedstawia przy użyciu mimalnej ilości tagów.
Nie widzę powodów, by dokonywać tu zmian. Zmiany są kosztowne, a korzyści tu nie widać.
Do tego proponowany schemat nie zawiera tej samej ilości informacji, tylko mniejszą. Gdzie jest info, że to krasnal?
artwork_type=dwarf
jest zdecydowanie bez sensu, ponieważ krasnal to nie jest rodzaj dzieła sztuki.
Jest to dzieło sztuki, a szczególnie wrocławskie krasnale są specyficznym rodzajem dzieła sztuki.
W jaki sposób? Wg taginfo wsparcia dla konkretnie kombinacji artwork_type=dwarf
nie zgłasza ani jeden projekt.
Korzyścią jest uwolnienie od konieczności wymyślania następnych tagów dla smoków, beboków, bachusików i 153 kolejnych zestawów figurek które zapewne w najbliższej przyszłości powstaną w każdym polskim mieście. (a potem starania o wsparcie dla nich w każdym rendererze i edytorze z osobna)
Ale omawianym tagiem nie jest np. artwork_type=wrocław_dwarf
tylko artwork_type=dwarf
. Co by sugerowało że do tagowania np. porcelanowego krasnala ogrodowego również by się nadawał. Nie jestem pewien czy jego promotorom o to chodziło.
Było na to wiele lat i co, powstały już te 153 zestawy? Nie. Czyli nie warto inwestować czasu na poprawę, bo problem jest wymyślony, a nie realny.
Ale omawianym tagiem nie jest np.
artwork_type=wrocław_dwarf
tylkoartwork_type=dwarf
. Co by sugerowało że do tagowania np. porcelanowego krasnala ogrodowego również by się nadawał. Nie jestem pewien czy jego promotorom o to chodziło.
Tak, w tym tagu chodziło o oznaczenie małej figurki krasnala, by w ten sposób, ze względu na dużą ich ilość we Wrocławiu, była możliwość odróżnienia ich od normalnych, znacznie, rzadziej występujących postaci.
artwork_type=wrocław_dwarf
Myślałem o takim rozwiązaniu, ale to nie jest dobra droga, gdyż
wrocławski krasnal to nie jest określony typ dzieła sztuki, tylko kategoria
Co oznacza, że pasującym artwork_type wcale nie musi być dwarf. Już teraz są takie, które spełniają warunki dla sculpture. Nieliczne też nie są krasnalami, ale małymi postaciami ludzkimi (tu by artwork_type=figurine pasował).
Niewidzialny krasnal z ulicy Łaciarskiej nie jest figurką, tylko plamą na ścianie.
Zaś krasnal Pierwszy ze Smoluchowskiego jest narysowany.
Dlatego jestem przeciw dodaniu takiego szablonu do NSI.
smoki i niedźwiedzie już są
artwork_type=dragon
to równie słaby pomysł jak artwork_type=dwarf
jak ktoś takie inne (mam nadzieję na razie teoretyczne) warianty by próbował do NSI czy gdzie indziej wsadzić to też bym protestował
Nie do tego służy tag artwork_type
.
Świetne spostrzeżenie i autorefleksja po wcześniejszej tezie:
Mam nadzieję, że również zauważysz, że krasnal też nie jest określonym typem dzieła sztuki, tylko obiektem przez nie przedstawianym.
Tym bardziej nie pasuje do wrocławskich krasnali, gdzie to nie zawsze jest zwykły, pojedynczy krasnal. Dlatego jako odpowiedź na:
Uważam, że takiej, osobnej informacji nie powinno być na krasnalach, poza tagiem o Wrocławskich krasnalach i wikidata.
Szablon w NSI poprawi łatwość w dodawaniu tych obiektów, których wciąż przybywa. Być może istnieją pojedyncze obiekty należące do grupy Wrocławskich krasnali, które nie są figurkami, ale myślę, że możemy uznać te przypadki za wyjątki, które się pomija przy dodaniu obiektu do NSI. Nawet na Wikidata Wrocławskie krasnale są oznaczone jako podklasa figurki, a angielski opis na Wikidata i Wikipedii to “a small figurine”.
W Lublinie są tez koziołki

W Lublinie są tez koziołki
Ale nie mają artwork_type=goat, a chyba o różne wartości artwork_type chodziło
jeśli artwork_type=dwarf
by przeszło (np w NSI) to co by blokowało powtórzenie tego błędu i wymyślania innych takich wartości?
@kubahahaha można wiedzieć, jaki jest Twój argument za głosem przeciw?