OSM server onderhoud / licentie upgrade

Hallo allen,

Vanaf dit weekend zal een nieuwe OSM database server geinstalleerd worden en zal het proces worden gestart voor schoning van de data tbv de nieuwe licentie.

Wat dit aan consequenties heeft staat hier: http://blog.osmfoundation.org/2012/03/28/onderhoudsplanning-maart-april-2012/?lang=nl

Mvg,
Henk Hoff

offtopic:
En als de verveling toeslaat, dan is er de gelegenheid om de nieuwste functie van Google Maps te testen, inclusief nieuwe streetview. Officiële start is morgen :wink:

Als je de datum waarop de licentie upgrade gebeurd, en al die data verloren gaat bekijkt, zou je bijna denken dat dat ook een alva den briel grap is, ware het niet dat we ons hier op het forum dan wel heel lang om niets hebben druk gemaakt

Het zou wel typisch iets voor ToffeHoff zijn. :wink:

Dan zou die zeemijn in de gracht in Leeuwarden een leuke grap zijn en daar denken de instanties daar iets anders over.
De afgelopen twee maanden ben ik bezig geweest met het schonen van Zuid-Holland en Brabant. Den dat alle doorgaande fietspaden het weer gaan doen. Vanmorgen voordat de server plat ging heb ik nog bij Kampen en Zwolle doorgaande fietspaden opnieuw getagd.
Ben benieuwd wat er gebeurt met de vele nodes die zijn blijven staan.

Ik vrees dat deze zullen worden verwijderd zodat de kaart aan de licentie voldoet. In het deel van Nederland waar ik veel fiets, valt de schade mee, maar sommige delen zullen van de kaart worden weggevaagd. Ik verwacht niet dat ik de komende maanden nog updates hoef te maken. De kaarten van nu zijn completer dan de nog te maken kaarten met gegevens van na 1 april 2012.

Kan de schoningsgroep geen overzicht (layer) opleveren met alle gegevens die door hen daadwerkelijk is verwijderd?
Dat geeft ons de gelegenheid om ter plekke de gegevens opnieuw te inventariseren en aan te vullen.

ToffeHoff: Kun jij daar voor zorgen?

Heb je de OSM Inspector al gebruikt? Of de CleanMap ?

Overigens is de huidige downtime (op dit moment) puur een servermigratie. Als deze migratie naar een nieuwe db-server afgerond is, gaat de API weer in R/W-mode. De tools om de redactie van CC->ODbl te doen, zijn nog niet klaar, en draaien nog niet. Als je dus nog iemand weet die alsnog goedkeuring wil geven aan de ODbL/CT, dan kan dat nog een korte periode na het afronden van deze migratie.

Hoi Ldp,

Die Cleanmap is een aanwinst als je die op badmaps zet. Ga dan na de 4de als de server weer opengaat nog even aan de slag. 'k Zie dat het uiteindelijk allemaal meevalt in Nederland. Dordt en omgeving en rond Breda, Tilburg was een heidens karwei. og enkele foutjes.
Wel veel supermarkten nog in de foutmarge. Van de vele mappers die ik een mailtje had gestuurd heb ik maar één positieve reactie teruggekregen.
Eggie

Supermarktnodes kun je prima vervangen, als je de description=* weglaat. Deze zijn door ‘anonymous’ geimporteerd. De rest van de basistags (shop=supermarket, name=*) zijn zo evident dat je die gewoon kunt overnemen als je toch al weet dat daar een supermarkt zit. Openingstijden en andere tags zijn na v1 pas toegevoegd. Via de history view in JOSM kun je snel de acceptatiestatus van de tussenliggende gebruikers zien.

De ‘rode waas’ over NL in de OSM Inspector komt voornamelijk door geimporteerde bushaltes en antennes.

Nu de database server gemigreerd is, wordt nu de database opgeschoond. Alle data wat niet ODbL compatible is, wordt gestript.
Er is gesproken over een layer om de ODbL schoonmaak actie inzichtelijk te maken. Probleem is dat we niet zomaar kunnen zeggen wat we hebben verwijderd, dat zou mogelijke licentie-conflicten genereren. Wat mogelijk wel kan, is aangeven waar op de kaart aanpassingen zijn gemaakt; zonder erbij te vertellen wat het is geweest. Ik weet nog niet precies wat er gaat komen.

Ik vroeg me af wat de status is van de opschoning ?

Of wordt de soep toch niet zo heet gegeten …

groen_duiven

Updates over de voortgang worden hier geplaatst (naast andere zaken binnen OSM): http://blog.osmfoundation.org/

De grote schoonmaak is reeds begonnen: http://harrywood.dev.openstreetmap.org/license-change/botprocessing.php

Kijk, dat is tenminste iets.
Zie dat de conversies op zee geen problemen hebben :slight_smile:

Want op http://blog.osmfoundation.org/ is laatste nieuws van 9 juli. En dat lezende, vroeg ik me al af: Is er inmiddels al wat (succesvol) gedaan.

Donald

De bot raast nu over Nederland, zo te zien is Amsterdam al “schoon” :wink:

Bibber, Bibber :slight_smile:

Nu in mijn woongebed bezig…

Kun je trouwens op één of andere manier “snel” zien of er wat verdwenen is ?

Donald

Onder de plusknop rechtsboven vind je wat opties, oa Geofabrik license status.
De bot is nu ook hier genaderd :confused: maar ik denk dat de schade in de Benelux wel mee zal vallen.
Meer naar het oosten is er sprake van complete ontbossing :open_mouth:

Zo, de bot is langsgeweest en de schade valt wel mee. Merkwaardig is dat er een aantal tags weggehaald van wegen (bijv highway=tertiary) terwijl de eerste versies van AND (agreed) wel die tags hadden. Het lijntje ligt er nog gewoon, de bus- en fietsrelaties die eroverheen lopen ook, alleen de bot heeft de highway tag gedelete:
http://osm.mapki.com/history/way.php?id=6977488
http://tools.geofabrik.de/osmi/?view=wtfe&lon=5.43021&lat=52.18925&zoom=16&opacity=0.46&overlays=overview,wtfe_point_harmless,wtfe_line_harmless,wtfe_point_modified,wtfe_line_modified_cp,wtfe_line_modified,wtfe_point_created,wtfe_line_created_cp,wtfe_line_created

Ben even nieuwsgierig. Het vak rond Den Bosch is nog wit. Betekent dat de bot daar nog langs moet komen? Want de bot zelf lijkt al veel verder oostelijker te zijn.