3 osób?
jest idealne, ale w mojej ocenie po stokroć lepsze
Na czym polegają te 100 krotnie większe korzyści z OSM? Czas jazdy spadł o połowę?
niż opieranie się na niezrealizowanym planie miasta sprzed 15 lat.
Plan sprzed 15 lat nie zakładał zmiany klasy większość dróg, o które się spieramy. Zakładał uekspresowienie tej primary co się ostała, więc można powiedzieć, że rola pozostałych dróg jest ważniejsza, niż ten plan zakładał.
Z ciekawości: Jaki realnie ruch według Ciebie odbywa się po Solidarności poza “osiedlowym” (OPW, Zwycięstwa, Wichrowe…), żeby była to droga primary?
Zadowolę się secondary. Google poleca Solidarności na równi z DK 92 dla ruchu z zachodniej II ramy, w tym Grunwaldu, do DK 92 przed mostem nad Wartą:
Zwracam uwagę, że Google proponuje alternatywę przez I ramę, a w Krakowie alternatywy alternatyw taguje się jako secondary.
I z jakiego powodu jest ważniejszy (o 2 klasy) niż np. wylot z miasta przez Wojska Polskiego na Strzeszyn i Kiekrz
6 pasów kanalizujących ruch m.in. z zachodniej II ramy na E do DK 92. Trudno mi oszacować zlewnię z Grunwaldu, myślę, że to jakieś 100 tys, przy Solidarności jakieś 30 tys, z Winogradami z 50. Na Strzeszynie i Kiekrzu mieszka góra 15 tys. Można sprawdzić na Street View, że ruch na Solidarności jest bliższy II ramie, niż WP.
prowadząca przez pół miasta Mieszka I?
Jest główną arterię łącząca centrum z północną częścią miasta, jakieś 100 tys. i powinna być secondary według angielskich zasad. Według krakowskich i reszty większości Polski pewnie też. I tak jak była od początku do Twojej edycji.
DOPISEK
Trochę mi to wygląda na Twoją - nie do końca jeszcze przemyślaną - krucjatę podnoszenia klas dróg na siłę i na niejasnych do końca zasadach, tylko dlatego, że w Poznaniu jest mniej primary i secondary niż w innych miastach. 
Jeśli przyznajesz, że jest mniej primary i secondary niż w innych miastach, to co jest bardziej prawdopodobne: Poznań jest wyjątkowy, czy tagowanie jest wyjątkowo złe?