Nietypowe adresy w Polsce

Cześć, macie może jeszcze jakieś propozycje ciekawostek o adresach w Polsce?
Chciałem dopisać taką listę do Wiki, a może ktoś może podać więcej przykładów.

Błędne założenia dotyczące adresów w Polsce

Adresy w miastach zawsze są przypisane do ulic

Nie, adresy mogą być przypisane do placów - Plac 650 lecia Prokocimia7 , 30-826 Kraków osiedli - Osiedle Dywizjonu 303 66, 31-875 Kraków albo części miejscowości, takiej jak kiedyś osobna wieś później przyłączona do miejscowości - Kolonia Trębaczów 65 Łęczna, 21-010 Łęczna.

To na pewno nie są wszystkie wyjątki od tej reguły.

Ukośnik zawsze służy do wskazania lokalu w budynku

Nie, np. w warszawie niektóre długie budynki “zajmują” kilka sąsiednich adresów - Myśliwiecka 3/5/7 00-459 Warszawa.

Kombinacja Nazwa Miejscowości + Kod Pocztowy zawsze wskazuje na konkretną miejscowość

Nie, np. dwie graniczące ze sobą wsie o tej samej nazwie mają ten sam kod pocztowy - trasa z: Miłocin 2, 24-150 Nałęczów, do: Miłocin 2, 24-150 Nałęczów.

W adresach budynków kończących się literą wielkość litery jest bez znaczenia

Nie, w niektórych miejscowościach są jednocześnie adresy z różną wielkością liter - trasa z: Międzyrzec Podlaski Zahajkowska 40a, 21-560 Międzyrzec Podlaski, do: Międzyrzec Podlaski Zahajkowska 40A, 21-560 Międzyrzec Podlaski.

3 Likes

Są też takie miejsca jak np. Pyskowice, gdzie ukośnik występujący w nr „budynku” ma inne znaczenie, i wtedy zapis 3/5/7 oznacza budynek/klatkę/mieszkanie :wink:

2 Likes

Może taka ulicy Mierzyńska ktora leży na granicy Szczecina i Mierzyna. Domy po jednej stronie należą do mierzyna po drugiej do Szczecina:

W adresie budynku wielorodzinnego pierwszy człon jednoznacznie wskazuje bramę:
nie. Praktykuje się (praktykowało?), że liczba jest przypisana do całego, wieloklatkowego budynku:

Łódź, ul. Napierskiego 5, cztery klatki;

Kielce, ul. Warszawska 157, pięć klatek.

Mnie by ciekawiło czy to naprawdę tak wygląda, czy to może błąd w danych. W okolicy widzę budynki z wielką i małą literą, ale litery są różne. Na przykład jest Zahajkowska 36d i zaraz obok 36E i 36F, ale nie widzę 36D z dużym D. Podobnie Zahajkowska 35b pomiędzy 35A i 35C, ale 35B nie ma.

1 Like

Ja mam pytanie może nie na temat, ale na wiki nie jest to wprost opisane. A mianowicie jak powinniśmy tagować numery mieszkań? Czyli np. adres ul. Piłsudskiego 5a/10 powinno być addr:housenumber=5a/10, addr:housenumber=5a + addr:unit=10, addr:housenumber=5a + addr:door=10, czy jeszcze coś innego?

Kolejne błędne założenie: adres musi znajdować się na terenie swojej gminy :slightly_smiling_face:
W roli głównej słynny stadion przy Bukowej 1A w Katowicach

4 Likes

Ja bym niechlujstwo obstawiał. Rozróżnienie wielkości liter nie powinno mieć miejsca, chociażby z tego powodu, że w wielu miejscach jest obowiązek wypełniania danych wielkimi literami.

1 Like

Kolejna niespodzianka - adresy po obydwu stronach tej samej ulicy mają tę samą nazwę.
Gminy się nie dogadały, w związku z czym każda nadała jej inną nazwę…

1 Like

Zasadniczo według obowiązującego od 2021 roku ministerialnego rozporządzenia (paragraf 6) wszędzie powinno się używać jedynie wielkich liter (wyłączając litery I, O, Q).
Niemniej jednak w wielu miejscach wciąż funkcjonują jeszcze stare adresy, w tym te pisane małą literą, co nadal w myśl rozporządzenia jest dopuszczalne, o ile “zapewniają
unikalność adresów i ich czytelną identyfikację w terenie” (paragraf 12).

Ale chyba niema przypadków, że jest adres zarówno wielką, jak i mała literą?

Na granicy Zabrza i Rudy Śląskiej też jest taki przypadek… Chyba faktycznie wypadałoby dodać name:left i name:right

(no i, na szczęście już nieaktualne, pytanie bonusowe – czy mieszkając pod adresem w gminie covidowo-zielonej wolno wyjść z domu, jeśli ulica przy której się mieszka jest w gminie covidowo-czerwonej? bo tak tam właśnie było :rofl:)

1 Like

na pewno nie addr:housenumber=5a/10

W mieście jest tylko jedna ulica o danej nazwie
Nie, w mieście są dwie ulice o tej samej nazwie i numer domów przy nich powtarzają się.

A także do skwerów i rond.

Ja byłem zaskoczony, kiedy dowiedziałem się, że w innych częściach Polski każda klatka ma inny numer domu. Więc nie zakładajmy z góry, w którą stronę może paść błędne założenie :wink:

3 Likes

To nie jest błąd w danych, byłem tam kiedyś (w jednym z takich adresów w tej gminie) i rozmawiałem z mieszkańcami. Oba adresy które wtedy odwiedziłem to były zwykle domy mieszkalne.

@Marek_P - też wołam, bo pytałeś

2 Likes

Numer mieszkania wpisujemy do addr:door=* - najczęściej widuję tak wypełnione adresy dla niektórych POI.
addr:unit - nie do końca wiem jakie ma znaczenie w Polsce, może to właśnie powinna być brama/klatka schodowa?

A to ciekawe. Jeśli podajemy jako przykład nietypowych danych, to może warto dodać note do tych budynków z informacją, że adres był rzeczywiście potwierdzony na oględzinach na miejscu? Bo obecnie jest tylko source:addr=mmiedzyrzecpodlaski.e-mapa.net.

Trochę bym się zdziwił. Jak dla mnie addr:unit odnosi się do jednego lokalu, a w klatce jest kilka-kilkanaście.

(W praktyce znanej mi przynajmniej z USA i Kanady addr:unit jest prawie zawsze używany do tagowania numeru biura albo lokalu w budynku. Wygląda to jak na przykład Node: ‪Pizza Wilczyzza‬ (‪10300620326‬) | OpenStreetMap i inne w tym budynku. Jeśli dobrze rozumiem polskie lokale często takiego numeru nie mają albo nie używają publicznie (jak również np. niemieckie), ale używanie unit do tagowania wejść nie wydaje mi się dobrym pomysłem.)

Dzięki za pozbawienie złudzeń. Ciekawe jak w praktyce to działa.

Przyznaję się do autorstwa i też zastanawiałem się czy wybrać unit czy door. Przy porównaniu obu opisów wywnioskowałem, że door odnosi się bardziej do pokoju w urzędzie lub hotelu (część czegoś większego) a unit stanowi niezależną część (jak lokal usługowy w parterze)
W tym przypadku jest też inna nieoczywista rzecz - budynek ma przypisane 2 adresy. Mieszkania na górze mają adres Grupy AK “Krybar” 1 (wejście na klatki od strony patio, a główne wejście na osiedle od Grupy AK “Krybar”) a lokale usługowe Batalionu AK “Bałtyk” 9 (wejście do lokali od strony ulicy Batalionu AK “Bałtyk”)