Nietypowe adresy w Polsce

Umówmy się, że ktokolwiek stworzył addr:unit nie zastanawiał się nad tym, czym to może być w Polsce, ani jaką w ogóle strukturę mają adresy w Polsce. Spora szansa, że nie rozważył nawet wszystkich przypadków brzegowych występujących we własnym kraju, jaki by on nie był. Tak naprawdę nikt więc nie wie do końca, czym to addr:unit ma być.

Więc jeśli takie oznaczenia klatki schodowej jest w praktyce używane w adresie do korespondencji, to spoko, ale mam wrażenie, że rzadko kiedy tak jest.

Akacjowa 5/U2 lok.20

Jest to rzeczywisty przykład, czy tylko złożony na poczekaniu?

Nie wiem, ale trochę sprzeczny z tym, co się spotyka. U już samo w sobie oznacza lokale usługowe na dole budynku. Dwa numery lokalu są bez sensu. Strzelam, że nie ma czegoś takiego.

Trochę tak, trochę nie. Na szybko teraz nie jestem w stanie podać konkretnego adresu z takim łamańcem, ale widziałem takie w przeszłości, spotkałem się z taką adresacją. Samo U z numerem pod konkretnym adresem ulicy z numerem budynku na działce to faktycznie często (i przeważnie) oznaczenie lokali usługowych w danym budynku.

W budynku w mojej okolicy są na przykład oznaczenia osobnych drzwi wejściowych / klatek schodowych (link do Google Maps Street View) [link]. Osobne wejścia dla klatek z lokalami mieszkalnymi (K1, K…) oraz osobne dla klatek z lokalami usługowymi na piętrach (K1u, …).

A zobaczcie co się tutaj pod czternastką dzieje :smiley:

W mojej starej gminie są dwa adresy, które powinny być przypisane do gminy Baranów, pow. grodziski, ale mieszkańcy korzystają z adresów pod Teresin, pow. sochaczewski i tam się rozliczają ze spraw urzędowych (działki są terytorialnie w całości w Gminie Baranów).

Minimum jeden mieszkaniec jest świadomy z dziwnej sytuacji urzędowej. Nie wiem, czy to się kwalifikuje, bo to chyba powinno być zgłoszone, ale nie wiem też na jakich dokładnie zasadach oni funkcjonują.

Węzeł: 7188035048 | OpenStreetMap

Przy reformie województw był przypadek, kiedy cła wieś trafiła do warmińsko-mazurskiego, a dwa budynki mieszkalne do pomorskiego. W rezultacie mieszkańcy byli okrakiem w dwóch powiatach, z oboma siedzibami około 30 km od ich wsi. Dość długo walczyli z tematem, żeby coś z tym zrobić i w końcu udało się – przesunięto kawałek granicy o jakieś 400 metrów na zachód.

A to nie wynika z tego, iż dawniej Warszawa to było x gmin, a później scalono je w jedną?
Nie jestem Warszawiakiem i nie znam szczegółów historii.

1 Like

Do tego należy pamiętać o przypadkach, gdy punkt adresowy nie leży przy ulicy do której się odpowłuje np. Jacka Malczewskiego 31, 33, 33A w Krakowie ( można zweryfikować na MSIP :: Obserwatorium .:. Portal Miejskiego Systemu Informacji Przestrzennej Urzędu Miasta Krakowa

Co pewnie wynika, iż dawniej była jedna ulica, a później dodano kolejne.

2 Likes

Tak, większość duplikatów nazw ulic i adresów wynika z włączenia Wesołej w granice miasta jako dzielnicy w 2002 roku. Nie zmieniono wtedy powtarzających się nazw ulic/adresów

1 Like

Adresy w miastach zawsze są przypisane do ulic

How about adresy w miastach przypisane do miast? :slight_smile:

(Włodowice są miastem od 2023)

4 Likes

Adresy mogą nie mieć numeru a tylko litery. W Legionowie są bloki o adesach A, B, C, D, E, F, G, H, J przypisane do ulicy Suwalnej :smile: Blok w Legionowie - adres: ul Suwalna G

4 Likes

Poza tym, zdarzają się różne dziwne adresy: Np. 200DOM64, 21Bm1, 44/III, 82k-2, i wiele innych

3 Likes