Umówmy się, że ktokolwiek stworzył addr:unit nie zastanawiał się nad tym, czym to może być w Polsce, ani jaką w ogóle strukturę mają adresy w Polsce. Spora szansa, że nie rozważył nawet wszystkich przypadków brzegowych występujących we własnym kraju, jaki by on nie był. Tak naprawdę nikt więc nie wie do końca, czym to addr:unit ma być.
Więc jeśli takie oznaczenia klatki schodowej jest w praktyce używane w adresie do korespondencji, to spoko, ale mam wrażenie, że rzadko kiedy tak jest.
Akacjowa 5/U2 lok.20
Jest to rzeczywisty przykład, czy tylko złożony na poczekaniu?
Nie wiem, ale trochę sprzeczny z tym, co się spotyka. U już samo w sobie oznacza lokale usługowe na dole budynku. Dwa numery lokalu są bez sensu. Strzelam, że nie ma czegoś takiego.
Trochę tak, trochę nie. Na szybko teraz nie jestem w stanie podać konkretnego adresu z takim łamańcem, ale widziałem takie w przeszłości, spotkałem się z taką adresacją. Samo U z numerem pod konkretnym adresem ulicy z numerem budynku na działce to faktycznie często (i przeważnie) oznaczenie lokali usługowych w danym budynku.
W budynku w mojej okolicy są na przykład oznaczenia osobnych drzwi wejściowych / klatek schodowych (link do Google Maps Street View) [link]. Osobne wejścia dla klatek z lokalami mieszkalnymi (K1, K…) oraz osobne dla klatek z lokalami usługowymi na piętrach (K1u, …).
W mojej starej gminie są dwa adresy, które powinny być przypisane do gminy Baranów, pow. grodziski, ale mieszkańcy korzystają z adresów pod Teresin, pow. sochaczewski i tam się rozliczają ze spraw urzędowych (działki są terytorialnie w całości w Gminie Baranów).
Minimum jeden mieszkaniec jest świadomy z dziwnej sytuacji urzędowej. Nie wiem, czy to się kwalifikuje, bo to chyba powinno być zgłoszone, ale nie wiem też na jakich dokładnie zasadach oni funkcjonują.
Przy reformie województw był przypadek, kiedy cła wieś trafiła do warmińsko-mazurskiego, a dwa budynki mieszkalne do pomorskiego. W rezultacie mieszkańcy byli okrakiem w dwóch powiatach, z oboma siedzibami około 30 km od ich wsi. Dość długo walczyli z tematem, żeby coś z tym zrobić i w końcu udało się – przesunięto kawałek granicy o jakieś 400 metrów na zachód.
Tak, większość duplikatów nazw ulic i adresów wynika z włączenia Wesołej w granice miasta jako dzielnicy w 2002 roku. Nie zmieniono wtedy powtarzających się nazw ulic/adresów
Adresy mogą nie mieć numeru a tylko litery. W Legionowie są bloki o adesach A, B, C, D, E, F, G, H, J przypisane do ulicy Suwalnej Blok w Legionowie - adres: ul Suwalna G