Nedostopnost ARSO: LIDAR hillshade (WMTS)

Zgleda da na ARSO prenavljajo oziroma so prenovili atlas okolja. Posledično LIDAR hillshade ni več dosegljiv. URL Application Error vrača napako.
Ali kdo ve ali to pomeni da ta layer ne bo več dosegljiv ali pa je to le začasno?

Osebno najraje uporabljam ta layer, ker je idealno poravnan. Ostali (MK: LIDAR hillshade+buildings (WMTS), GURS: Slovenia orthophoto 25cm (DOF025)) niso tako dobro poravnani.

Včeraj po dolgem času sem spet hotel nekaj urejati v JOSM pa vidim, da ni LIDAR hillshade+buildings podloge :anguished: Sem jo rad uporabljal za vrisovanje poti, jarkov, klifov, zgradb…
Upam, da se vrne.

This URL is currently working.

Jaz tudi. :worried:

Lidar senčenje je spet nazaj. Razlog za izpad pa je bil prehod na D96 sistem.

ogledate si ga lahko tule:
https://geohub.gov.si/portal/apps/mapviewer/index.html?webmap=dee670b5e0ba4fdbadfe5b21d7001688

tole pa je njegov WMTS naslov, ki ga lahko dodate v JOSM
https://geohub.gov.si/ags/rest/services/TEMELJNE_KARTE/LidarTlaZgradbe_D96_obroba/MapServer/WMTS

Predvidevam, da ga bomo kmalu lahko spet uporabljali v JOSM kot enega izmed privzetih slojev

1 Like

Ja, zgleda da so na ARSO nekaj prenavljali.
Sicer pa priporočam da za pozicjoniranje poti raje uporabljate layer ARSO: LIDAR hillshade (WMTS). Ko sem aligment tega layerja primerjal s področji kjer je na voljo več deset GPS trackov se je izkazalo da je ta idealno poravnan.
Ostali layerji niso tako natančni. Na hribovitih področjih lahko odstopajo do nekaj deset metrov. Odvisno od lokacije.

Me ne preseneča. Pričakovani rezultati primerjav.
Na splošno je LIDAR (L kot laser) zelo natančna tehnologija. LIDAR nam vrne 3D informacije, medtem ko so vse ostale slike zgolj projekcije. Ne vem, a si mislim, da za korekcije ortofoto/satelitskih slik se uporablja LIDAR podatke, da se slika lahko ujame s terenom.

Ni samo LIDAR tehnologinja. Pri LIDAR hillshade (WMTS) so se posebej potrudili da je poravnan. Razen tega to senčenje izhaja iz LIDAR podatkov, ki jih lahko downloadaš z ARSO spletnih strani. Če imaš GPX sled proizvedeno iz OSM kjer so poti povsem poravnana s tem LIDAR layerjem lahko v kombinaciji z LIDAR podatki dobiš natančen višinski profil sledi.
V primerjavi s kakim drugim LIDAR layerjem (MK: LIDAR hillshade+buildings), ki ni povsem poravnan, je dobljen rezultat precej drugačen. Še posebej v gorah. Če imaš pot, ki prečka strmo/prepadno pobočje je razlika višine na razdalji 30 metrov lahko tudi 100 metrov.
Edina slabost LIDAR layerjev je da so stari kakih 10 let. V tem času je bilo zgrajenih ali spremenjenih kar nekaj poti/cest.

Ja, pri LIDAR hillshade+buildings je zoprno, ker ga je treba vedno znova poravnavati, dobiš pa “za nagrado” še boljše detajle, ki jih LIDAR hillshade (WMTS) ne prikaže tako dobro. Hvala za nov link @Matjazz.

LIDAR hillshade (WMTS) pa izgleda načeloma dokaj natančen, vendar pa občasno tudi opažam, da ni vedno idealna poravnava glede na DOF25 ortofoto pri vrisovanju kakšnih poti, kolovozov itd., tako da je treba vedno preverjati tudi z ortofoto situacijo poti/ceste. (Jaz ponavadi vrisujem pot/kolovoz/cesto nekako po sredini špure glede na LIDAR WMTS layer, ampak vedno preverjam še z ortofoto). Se pa sprašujem tudi, če tu ni kakšen problem tudi v zamaknjenosti ortofota, glede na to, da ni na vseh področjih slikano čisto pod pravim kotom? Tak problem se recimo opaža pri vnosu stavb, kjer se GURSov oris nekaterih stavb ne ujema čisto z DOF25, kar pa je očitno problem ortofota, ker stavba ni slikana čisto navpično, če prav sklepam.

Včeraj sem posodobil JOSM in opazil, da med “imagery” ni več Slo slojev. Spodaj so WMTS naslovi, ki jih lahko dodate v JOSM in druge programe ki podpirajo WMTS

TEMELJNE_KARTE_LidarTlaZgradbe_D96_obroba


https://geohub.gov.si/ags/rest/services/TEMELJNE_KARTE/LidarTlaZgradbe_D96_obroba/MapServer/WMTS

TEMELJNE_KARTE_DOF2023_D96


https://geohub.gov.si/ags/rest/services/TEMELJNE_KARTE/DOF2023_D96/MapServer/WMTS

TEMELJNE_KARTE_Topo_GURS_B


https://geohub.gov.si/ags/rest/services/TEMELJNE_KARTE/Topo_GURS_B/MapServer/WMTS

TEMELJNE_KARTE_SI_sencenje


https://geohub.gov.si/ags/rest/services/TEMELJNE_KARTE/SI_sencenje/MapServer/WMTS

1 Like

Jaz jih vidim tudi po updejtu?

Hvala za TTN link, tega še nismo imeli prej iz nekega razloga.

Mi je pa DOF2023 z zgornjega linka TEMELJNE_KARTE_DOF2023_D96 slabša kot prej, ker ni tako ostra, niti ne podpira zoomiranja do konca…

Hvala @Matjazz -u


ARSO: LIDAR … dela OK
MK: LIDAR: hilshade … pa javi error

MK: LIdar hillshade + buildings že nekaj časa javlja error. Matjažev novi link zgoraj pa sicer deluje.

Btw, a v Locus Map appu imaš dejansko dostop do vseh teh slojev? (Vidim, da je v imenu skrinšotov omenjen Locus.) To sem pa kar malo fouš, če je res na voljo vse to. :slight_smile:

Tudi v Locus map lahko dodaš wmts strežnike.

Se pa ne obnašajo tako kot ostale online/offline mape. Recimo ne da se jih senčiti in vedno jih riše nad online/offline mapami.

2 Likes

Opažam, da je tale novi hillshade+buildings precej bolje centriran kot prejšnja verzija, tako da offset očitno sploh ni več potreben, kar je super. :slight_smile:

3 Likes

@Matjazz katero različico Locus Map uporabljaš?

Locus map 4

1 Like

Locus Maps 3 … ravno tako podpira WMS strežnike, vendar določeni ne delujejo. Kot v 4 pa delujejo pravilno.

A bi lahko kdo z Locus4 ponovno dodal te WMTS linke v library? Ali se da to konfiguracijo kako ročno popravit/dodati v Locus3?