Maproulette: за хижите в България

Привет,
Поиграх си с MR и направих едно предизвикателство за добавяне на надморска височина на хижите в България. Ако искате да се включите - MapRoulette

Също виждам хотели добавени като хижи, какво трябва да се направи в тоя случай?

2 Likes

Надявам се само да добавя истински (истински в полето) височини.
В Полша правителствените данни, които можем да използваме, също посочват височината и естеството на сградите-често обаче не е вярно, измислицата на длъжностното лице, обслужващо набора от данни.

1 Like

Има хижи, които са продадени и си работят като хотели. Но имената им са достатъчно известни и си се знаят като хижи. Например, бившата хижа Марциганица - https://marciganica.com/ - тук дори официално си ползват „хижа“ в името.
Според мен, трябва да се реагира според случая. Ако е в планина и обектът си се знае като хижа, то по-добре да остане маркирано като хижа. Ако някой е сбъркал и вместо хотел е маркирал като хижа, то е добре да се поправи.

За надморските височини не знам… От къде да се вземе правилна информация? Има табелки по хижите, които не отговарят на действителността. Аз по-скоро не бих добавял. Бях срещнал връх с очеизвадно грешна надморска височина, но така и не открих точна в официални източници, а из нета попаднах на 3 различни стойности. И си го оставих, както си беше…

3 Likes

Реално не знам каква е практическата полза от такъв таг за надморската височина на хижите. Ползва ли се някъде тази информация? Иначе и да не се знае може да се напише приблизителната надморска височина примерно на база 5к топографските карти ако се гледа на коя изолиния в близост се намира или стои на нея сградата. Според мен е по важно наистина да се коригира дали хижата си е хижа или хотел.

Надморската височина е трудно да се определи точно - и SRTM има отклонения, и GPS има отклонения, и картовите данни не са точни. Но е хубаво да има ele= таг, пък било то и няколко метра в страни. Височината е важен атрибут към хижата.

По-сложен е въпросът как разграничаваме понятията “хижа” и “хотел”? Допълнително - в България имаме и “туристическа спалня”, но айде да речем че това може да се преведе като tourism=hostel
Как се различават услугите, които двете понятия предлагат?
За мен между двете има една много субективна черта, която е и източник на това объркване.
Едно време “хижите” са били собственост на БТС и ТД-та.
Това достатъчно значим определящ фактор ли е?
Можем ли все още да ползваме тази дефиниция, или през годините насам са възникнали изключения?

Да вчера се загледах в описанието на хижите в Уикито на Openstreetmap и точно имаше показана такава хижа с ele тага. Чисто визуално това ще се рендира на самата карта до името на хижата. Като цяло надморската височина от топографските карти е в пъти по точна от GPS и DEM данните. Да не забравяме че официалните височини в България са в Балтийска височинна система поради което винаги ще има разлика в показанията на GPS приемник примерно ако някой реши да взема от там информация макар че именно във вертикална посока GPS-а мери най неточно височината.
Относно имената на хижите да доста е относително, при положение че примерно дадена стара хижа станала хотел си е променила името не на хотел еди кой си а на хижа еди коя си именно защото хората я знаят със старото си име а реално не е туристическа хижа. Интересно ми стана вчера гледах примерно че разни ловни хижи и те са дадени като alpine hut на картата и ми изникна въпроса как е правилно те да се тагват като реално не са туристически хижи макар че понякога се използват и от туристи.

По-сложен е въпросът как разграничаваме понятията “хижа” и “хотел”? Допълнително - в България имаме и “туристическа спалня”, но айде да речем че това може да се преведе като tourism=hostel

Бях тръгнал да философствам, но се сетих, че трябва да има нещо подобно и да, има:

Места за настаняване - Национален туристически регистър - https://ntr.tourism.government.bg/CategoryzationAll.nsf/mn.xsp

1 Like

… разни ловни хижи и те са дадени като alpine hut на картата и ми изникна въпроса как е правилно те да се тагват като реално не са туристически хижи макар че понякога се използват и от туристи.

Туй си го има - Tag:tourism=hunting_lodge - OpenStreetMap Wiki

НТР е добро попадение!