Mapowanie zabytków

To ja polecam zwłaszcza polską wersję językową, starałem się zebrać tam wszystko co przydatne w tagowaniu zabytków ze szczególnym uwzględnieniem Polski.

Nie ma:

• dla Rejestru Zabytków: NID udostępnia dane w których jest adres, ale nie ma współrzędnych (nie wiem czy inspire_id da się przerobić na współrzędne; mi się nie udało). Dane z NID są tutaj:
    Otwarte Dane
  • dla gminnych ewidencji zabytków: są publikowane w BIPach, nie ma ogólnokrajowej integracji. Można szukać w Google np. gminna ewidencja zabytków gmina kłodzko i przeglądać np. skany tabelek, w zależności od gminy :smiley:
  • Wikipedia od wielu lat zbiera informacje o zabytkach, można ją przeszukać np. tym narzędziem (po kliknięciu strzałki po lewej stronie ekranu można przeglądać wyniki na mapie, a nie w tabeli).

Wszystko jest podlinkowane na Wiki w sekcji " Linki zewnętrzne".

Tak jak Mateusz napisał - nie ma nigdzie indziej wspólnego standardu dla całego świata, dodatkowo nawet w Polsce nie ma innego sposobu żeby ściągnąć sobie listę zabytków.
Ale czy każdy zabytek nadaje się do OSM? Zabytek archeologiczny (np. grodzisko) może być słabo czytelny w terenie, jakim tagiem wtedy je oznaczyć (do czego przykleić heritage=*)? Czy mapować zabytki ruchome (Mona Lisa, Dama z Łasiczką)? - to wszystko do rozważenia.

Nie wiem też jak potoczył się ten projekt:

3 Likes