Že dalj časa razmišljam, kako bi bilo najbolj smiselno označevati lovske koče pri nas.
V nekaj primerih sem pri nas videl uporabljen spodnji tag:
tourism=hunting_lodge
Ki sicer ni uradno priznan oz. uveljavljen kot tag, vendar pa je očitno po Evropi uporabljen že vsaj 163x, glede na TagInfo stran. Nisem pa prepričan, če je tale “tourism” kategorija taga sicer najbolj posrečena, glede na to, da lovske koče v principu pač niso ravno mišljene kot turistične točke, čeprav pa lahko morda pohodnikom kdaj vseeno nudijo vsaj osnovno zavetišče pred vremensko ujmo, četudi le pod krajšim zunanjim nadstreškom.
Sam jih do sedaj nisem označeval s posebnim tagom, največkrat kar z building=cabin, vendar pa menim, da bi si vseeno zaslužile kakšen bolj specifičen tag, saj jih je pri nas sigurno preko 100 in se večkrat pojavljajo npr. v opisih pohodniških poti ipd. in lahko služijo tudi kot neke vrste orientir na zemljevidu.
Na OSM sem videl tudi uporabo sledečih tagov pri nas:
-
tourism=alpine_hut (kar je seveda popolnoma napačno in zavajujoče, zato sem v takšnih primerih tag takoj odstranil v primeru lovskih koč kot takih)
-
tourism=wilderness_hut (tudi napačno, ker gre tukaj za zavetišče z ležišči itd, glede na smernice OSM Wikija)
-
amenity=shelter + shelter_type=weather_shelter (pogojno OK, če se da stopiti vsaj delno pod zunanji del strehe koče – je pa res, da če pogledaš na OSM Wiki, je pravi weather shelter seveda posebej namenjen vedrenju)
-
…in verjetno še kaj…
Od zgornjih se mi morda pogojno zdi sprejemljiv le zadnji (weather_shelter), ker, kot sem v uvodu omenil, lahko zunanji del strehe koče ali redkeje dejanski nadstrešek pri koči včasih nudi vsaj delno/osnovno zatočišče pred dežjem.
Na Slovaškem, recimo, pa uporabljajo svoj tag man_made=forester’s_lodge tako za gozdarske koče kot tudi lovske koče, ki se v renderjih kot npr. Mapy.cz ali Freemap.sk potem prikažejo z ikono z jelenjimi rogovi:
Vprašanja, ki se porajajo glede označevanja, so torej sledeča:
- tourism=hunting_lodge?
- shelter_type=weather_shelter? (tu je sicer vprašanje, če imajo vse koče dejansko kaj podaljšano streho, pod katero bi lahko pohodnik potencialno stopil? In pa, če je res pravilno takšno označevanje, ali pa se sme označevati samo dejanska “vremenska” zatočišča s takšnim tagom?)
- man_made=forester’s_lodge kot Slovaki?
- nov tag man_made=hunting_lodge?
- Kaj čisto tretjega?
Kot osnovni tag za stavbo pa bi jaz obdržal building=cabin, da ni samo navaden building=yes.
Upam, da se nam uspe kaj dogovoriti.
=============================================
Pa še nekaj primerov lovskih koč: