Tyle że jednym z argumentów była budowa w przyszłości drogi z wyższym standardem, która byłaby primary, ale budowa Via Maris w zasadzie upadła krótko pod oddaniu Trasy Kaszubskiej. Plus zmiana tagowania ekspresówek też wpłynęła na podejście do innych dróg, np. masowe zmienianie na trunk
dróg o wysokim standardzie nieoznaczonych jako motorway
- fakt, że wycofane, to temat przyszłości trunk
dalej jest w grze, a to też wpływa na niższe tranzytowe kategorie. Po odejściu od wadliwego używania trunk
mamy większe możliwości lepszej hierarchizacji dróg w Polsce.
Skoro okazało się, że rozbudowa droga nie jest potrzebna, to oznacza, że ruch na niej tej przebudowy nie uzasadnia. To jasno pokazuje że droga nie jest aż tak ważna jak się mówi, więc secondary jest wystarczające.
Nie wiem o jakim “masowym zmienianiu” jest mowa, nie widzę nic takiego na mapie. Przeprowadziłem dyskusje o dwóch fragmentach, ale o żadnej masowości nie ma mowy.
Jeżeli ktoś odebrał tę zmianę jako przyzwolenie do zmiany definicji dróg primary, to sam własnoręcznie to wycofam. Nie taka była moja idea.
Chodziło mi o masowe zmiany na trunk
wielu dróg pod koniec listopada, jak zmieniliśmy tagowanie ekspresówek. Wycofane w większości, ale fakt, że były. Z restą, w tym temacie czas przejść do zestawienia obu koncepcji (zrobię na dniach tabelkę porównawczą na wzór tej od szalonej entropii), dać czas na ewentualne uwagi czy poprawki odcinków i przejść do głosowania.
Z primary póki co rewolucji nie ma, ale pewnie po głosowaniu na trunk pojawią się propozycje korekt - mi chodzi pomysł lekkiego sprecyzowania primary, ale nie wywołałoby to takiej rewolucji jak głosowanie nad definicjami motorway
czy trunk
, a raczej korekta definicji i pojedyncze zmiany.
Skoro okazało się, że rozbudowa droga nie jest potrzebna, to oznacza, że ruch na niej tej przebudowy nie uzasadnia. To jasno pokazuje że droga nie jest aż tak ważna jak się mówi, więc secondary jest wystarczające.
Głównym odcinkiem, dla którego Via Maris miało w ogóle powstać, był odcinek od Obwodnicy Trójmiasta do skrzyżowania z DW 216, bo tam był największy ruch.
Przecież był powód na wycofanie i to bardzo dobry. Jedni wolą oznaczać drogi parametrami podobne do ekspresówek, a inni drogi ważne w sieci, które kiedyś będą ekspresówkami np. DK7 między S7, a jeszcze inni jakieś główne drogi w Warszawie.
Taka masowa zmiana dróg podchodzi pod automatyczne edycje i jest nieakceptowalna. Jeżeli to jest według Ciebie powód do robienia tego samego z drogami primary, to wszystko powinno być od razu wycofane i blokada nałożona. Wszelkie zmiany kategorii dróg primary i w górę wymagają wcześniejszej dyskusji, po której czeka się 2 tygodnie, w przypadku gdyby ktoś jeszcze miał wątpliwości.
Akurat o tym mamy wątek.
Czy ja krytykuję to wycofanie trunków? Nie. Uważam, że te reverty były w większości zasadne, zwłaszcza te dla dróg bez analogicznych parametrów i funkcji jak ekspresówki, i niektórym z tych podnoszących sam pisałem komentarze, po których część z nich sama wycofała swoje zmiany. Stwierdziłem fakt, że coś takiego miało miejsce i tyle. W temacie trunka chciałbym, żeby w najbliższym czasie zestawić obie koncepcje (JAKOŚĆ i WAŻNOŚĆ) i rozpocząć przymiarki do głosowania podobnie jak to było z motorway
.
Akurat o tym mamy wątek.
W zależności, jaki próg by przyszedł, wpłynie to mniej lub bardziej na drogi secondary
w okolicy. Mamy także większe miasta, gdzie tagowanie dróg wygląda nieco inaczej niż poza miastami, ale to temat na dyskusje w wątku o zasadach tagów, np. ten co wspominasz.
Dyskutujmy.
Popieram primary dla DW216.
To jedna z najważniejszych dróg w województwie pomorskim (powiat pucki ponad 90 tysięcy mieszkańców). Bardzo duże znaczenie turystyczne, ponadprzeciętne natężenie ruchu, stosunkowo dobre parametry.
Obydwie zmiany są do wycofania - dostały dwa głosy “za” i 2 “przeciw”. Plus była niewłaściwie przeprowadzona, zmiana nastąpiła prawie od razu po pojawieniu się tematu bez możliwości wypowiedzenia się.
No cóż, wyrocznią nie jestem, można dyskutować beże mnie. Choć ogromnego zainteresowania nie widzę. Mój post miał raczej zwrócić uwagę na to że wiele osób może nie chcieć młócić tego samego tematu n-ty raz. Sam nie mam do dodania nic czego nie napisałem już kilkanaście razy.
zostały już wycofane? jak nie - to dasz linka do nich?
Jeszcze nie są, nie mam póki co mocy sprawczej (bo się mogą pojawić konflikty po takim czasie)
Kartuzy Changeset: 160864836 | OpenStreetMap
Władysławowo Changeset: 160864983 | OpenStreetMap
Obie były w jednym poście, więc trudno na podstawie tych lajków wyrokować. Powinny być rozpatrywane osobno.
Kartuzy oczywiście do wycofania. Istnieje wiele miast z powyżej 14 tys. mieszkańców, które mają primary doprowadzonego do centrum. I tak wystarcza droga primary w zasięgu 10km.
Poza tym nie wydaje mi się, żeby Kartuzy były niczym specjalnym. A tak w ogóle to jakby rzeczywiście zasługiwały na primary, to DW224 też powinno być podwyższone.
Władysławowo uważam, że też powinno być secondary, bo miasto ma poniżej 10 tys. mieszkańców, a argument z turystami raczej nie działa, bo Darłowo z 13 tysiącami nawet z doprowadzoną drogą krajową (!) do miasta ma secondary.
Wcześniej masz jeszcze Puck i okoliczne miejscowości. Z drugiej strony więcej ludzi mieszka i korzysta z drogi idącej przez północną Gdynię i dalej Kosakowo z okolicami.
A tak w ogóle to jakby rzeczywiście zasługiwały na primary, to DW224 też powinno być podwyższone.
Na jakim odcinku? Bo w sumie ona idzie przez całkiem dużo zabudowań między Kartuzami a Wejherowem. Też była przebudowana na pewnych odcinkach, a po oddaniu Trasy Kaszubskiej to najkrótsza droga z Wejherowa do S6. Podobny taki odcinek to DW 214 łącząca Lębork (34 300 mieszkańców) i Kościerzynę (23 400 mieszkańców).
Przy okazji kategorii - co dalej z trunk
m. in. w Gdańsku? Analogiczna funkcja ciągnie się w obu kierunkach, ale analogiczny standard jest tylko w Tunelu pod Martwą Wisłą. @pavvv, masz gdzieś listę dróg, które proponujesz swoją koncepcją WAŻNOŚĆ? Na dysku jest lista z informacją o wielkości miejscowości, jakie łączą poszczególne drogi, ale czy to są drogi, które byś przemianował na trunk
? Planuję połączyć obie koncepcje jedna tabelą i wstawić na OSM Wiki do publicznego wglądu i poprawek przez głosowaniem w przyszłości.
Jeszcze nie są, nie mam póki co mocy sprawczej (bo się mogą pojawić konflikty po takim czasie)
Kartuzy Changeset: 160864836 | OpenStreetMap
Władysławowo Changeset: 160864983 | OpenStreetMap
Ja też w okolicy zrobiłem póżniej kilka korekt geometrii, mapowania ścieżek i ujednolicenie kategorii, bo miejscami była kolorowanka.
Puck też ma tylko 10 tys. mieszkańców. Zdecydowanie za mało na primary, ale secondary pasuje idealnie.
Tu miałem na myśli od DK20 od strony zachodniej, bo nie każdy jedzie do Kartuz od strony Trójmiasta, ale i tak uważam, że to nie powinny być drogi primary, bo Kartuzy nie są wystarczające duże.
Akurat uważam, że DW224: Władysławowo - S6 powinno być primary jako łącznik miasta z ekspresówką w stronę Warszawy, itp.
Nie jestem przekonany co do wariantu. Moim zdaniem wystarczają drogi czerwone i pomarańczowe (poza DK80), ale np. Szymson uważa, se niektóre żółte też powinny być trunk jak np. DK11.
to tym gorzej dla propozycji, oznacza to że odpadła w całości i każdy może ją wycofać
Cześć, ostatnio na ponad dwa lata zamknięto Most Siennicki z uwagi na jego zły stan techniczny. Proponuję obniżyć kategorię ul. Siennickiej w okolicach mostu do czasu aż zostanie on wyremontowany (dokładny odcinek na którym miała by być obniżona kategoria oczywiście do ustalenia), z highway=tertiary do highway=residential.
Za skrzyżowaniami ze Starym Dworem i Przetoczną w stronę mostu jest zamknięty przejazd, więc można dać albo
access=no
, albo zasadniej highway=construction
, ponieważ na dobrą sprawę osiadają przyczółki tego mostu i to przy nich będą prowadzone prace modernizacyjne, zwłaszcza że przy jezdni na styku mostu z lądem było widać na zdjęciach, że stan mostu też pozostawia do życzenia, więc tam na pewno będą roboty.Za to z uwagi na trasę objazdową i wzmożony ruch m. in. zastępczymi autobusami proponuję
tertiary
na Głębokiej do czasu zakończenia prac.
Tutaj też jest teraz dziwna sytuacja bo Siennicka jest jednokierunkowa i te tertiary się bierze znikąd. Dla mnie odcinek Głęboka-Stary Dwór-Przetoczna jest do degradacji tylko nie wiem jak z tym trójkątem na zdjęciu.
Z mapki ZTM wynika, że trójkąt służy teraz także autobusom do zawracania. CIąg Stary Dwór - Przetoczna jest raczej do zmiany na construction
, bo samo zamknięcie drogi czy prace remontowe zwykle tak są mapowane. Od Głębokiej do Starego Dworu podjeżdżają autobusy. Za chwilę mogę to poprawić.
Autobusy nie jadą od Głębokiej do Starego Dworu, wczoraj dodałem przebieg wszystkich wariantów po zmianach, więc możesz zobaczyć w relacjach
Czyli podsumowując aktualnie Siennicka na odcinku Elbląska/Długie Ogrody-Głęboka ma takie samo znaczenie co Głęboka na całej swojej długości. Problem jest taki że autobusy jeżdżą po obu ulicach tylko jedną jezdnią, w drugą stronę ruch pojazdów jest na prawdę znikomy. Odcinek Siennickiej, Głęboka - Stary Dwór ruch jeszcze mniejszy, prawie zerowy. Od Starego Dworu do Przetoczonej droga zamknięta, trzeba zmienić access na odcinku od Starego Dworu w stronę mostu i nie zapominając o DDPiR i chodniku z drugej strony. Przetoczona proponuję ustalić jednolitą kategorię na tym trójkącie - praktycznie każda linia autobusowa tam zawraca i różne kategorie na tych dwóch odcinkach to moim zdaniem absurd - Way: Przetoczna (179301332) | OpenStreetMap, Way: Siennicka (722701501) | OpenStreetMap