Kartering från drönarbilder

Äntligen hunnit med att testa något jag haft på min lista länge: att kartera utifrån drönarbilder

Gävle kommun tillhandahåller ortofoto från drönarbilder över några delar av Gävle med CC0 licens (mer info), vilket såklart har betydligt högre upplösning (och bättre lägesnoggrannhet, jag skulle nog lita mer på drönarbilden än GPS-spår från en konsument-GPS) är satellit (och även flyg).

Jämförelse (först Mapbox satellit som verkar vara bäst över området i fråga, därefter drönarbild, sist LMs ortofoto som jämförelse):

Största skillnaden är helt klart mellan satellit och flyg, mängden objekt och noggrannheten man kan uppnå i drönarebilder är inte så extrema. Men det finns en del exempel (bl.a. cykelstället till vänster trapporna i mittenraden, trapporna till entréerna i nedre raden, samt om det är ett brunnslock eller bara lagad asfalt) som antingen inte syns alls i flygbilden eller som är mycket tydligare i drönarbilden.

Kombinerat med street-level bilder för att bekräfta att det man tolkar ur drönarbilden är korrekt så går att att kartera praktiskt taget alla objekt det finns taggar för i OSM, undantaget där träd täcker. Dock finns det såklart en hel del extrataggar som inte går (och aldrig kommer gå oavsett upplösning) att ta från luftbilder, t.ex. adresser, parkeringsregler, m.m. Men en kombo av att först kartera allt som går från drönarbild för att efteråt ta en tur med StreetComplete och EveryDoor skulle nog vara väldigt kraftfullt! Riktigt häftigt vore det även om vi för någon svensk stad skulle kunna ta fram något likt Straßenraumkarten Neukölln.

Här även en före/efter bild i carto-renderingen (den dubblerade parkeringsplatsen i syd har jag åtgärdat efter skärmdumpen):

Finns mer jag hade kunnat kartera inom området (t.ex. fler av service-vägarna, alla gräsytor, m.m.), men detta fick räcka för en första changeset.

Vill man testa själv så kan man använda https://gis.gavle.se/pubs/dronarbilder/wms?request=GetMap&service=WMS&format=image/png&transparent=true&version=1.1.1&layers=1&srs={proj}&width={width}&height={height}&bbox={bbox}&styles= som anpassad backgrund i iD (och förmodligen motsvarande i JOSM).

Någon mer kommun som publicerar drönarbilder som dessa öppet?

3 Likes

Nice :slight_smile:
Kanske bra att lägga till här: https://github.com/osmlab/editor-layer-index/tree/gh-pages/sources/europe/se så att bilderna syns direkt som lager i iD och andra editor:er

1 Like

Yes, tänkte kolla först om någon kände till om någon mer kommun tillhandahåller liknande (har själv inte hittat någon mer) bara, så att jag kan ta det i en PR.

1 Like

Riktigt fränt!

Riktigt imponerande. Tänk att få bilder helt utan skuggor! Flygbilder tas väl i princip alltid från höjder ovan moln och kräver väl alltså en molnfri dag, vilket såklart också får konsekvensen att det blir väldigt starka skuggor.

Hur funkar det med den där Berlinkartan förresten? Rendreras de där detaljerade vägarna helt och hållet av OSM-datan eller är det något extra?

Det är en del handpåläggning för att få till stilsättningen, men till typ 95% OSM-data. Man får en ganska bra bild av vad som ingår om man tittar i OSM-data för ett urklipp av den kartan: OpenStreetMap

Ja där ser man. Verkar vara en hel del area som taggats med lite specialartaggar. Häftigt. Men vilket jobb. Flitiga de där tyskarna.

Jag är också imponerad av hur tyskarna lyckas lägga till så många taggar utan att det blir edit wars (eller de kanske har problem med det?). De måste ha ett ganska tajt community där man kommer överens om hur saker och ting ska taggas.

1 Like

Då det är lite lägre upplösning som i det mesta fritt tillgängliga lagrena tycker jag faktiskt skuggor är en fördel, för de har hög kontrast och ibland är det skuggorna som hjälper till att avgöra om man tittar på en byggnad eller nånting annat. När man har hög upplösning på materialet som såna här drönarbilder då är det förstås bättre utan skuggor.

Du har absolut en poäng, skuggor ger ibland lite av en fördelaktig “kontur” när det är låg upplösning.

Det ganska imponerande att lyckas med det ja, men de flesta av taggarna i fråga är faktiskt vedertagna och dokumenterade, t.ex. https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:road_marking

Har noterat att Esris bilder över Ulricehamn tycks utgöras av drönarbilder. Nästan overkligt hög kvalitet där i vart fall!

Det var det verkligen! Kan även vara flygbilder från låg flyghöjd, svårt att avgöra, men definitivt i samma liga som drönarbilderna!

Önskar det fanns aktuella bilder med den upplösningen över Tierp (eller hela Gävle), hade låst in mig en vecka och karterat varje lyktstolpe…

Jag upptäckte samma sak för ett par år sedan och skickade en skärmdump till en OSM-kompis. Fick en gapande smiley som respons :smile:

image