Indoor мапінг для чайника

Астрологи оголосили тиждень мікромапінгу.

Вирішив трошки узагальнити те, що пройшов останні тижні при розмітці ТРЦ. Користуюсь схемою Simple Indoor Tagging.
Магазини, які обмежені стінами, розмічаються як indoor=room. Без стін — indoor=area. Обов’язково проставити поверх (level=*). Якщо схема нумерації відрізняється від OSM-івської, додатково в level:ref=* вказується номер поверху як на схемі ТРЦ.
Переходи розмічаю як коридори (indoor=corridor) також з вказанням поверхів. Двері і підходи до окремих магазинів пропускаю, мені не настільки цікаво (але додаю основні входи і іноді додаткові сервісні евакуаційні, на останні варто додати теґ access, щоб навігатор їх ігнорував!).

Про ескалатори все вказано на Вікі. Якщо замість кількох паралельних наноситься один (я так роблю на початковому етапі), можна вказати conveying=yes без вказання напрямку (але треба додати incline=up чи incline=down, щоб було зрозуміло нахил). Зверніть увагу, що на сходи, ескалатори, ліфти проставляється кілька поверхів, розділених “;” — тоді вони відображаються і “працюють” на всіх вказаних поверхах. В JOSM є зручний автофільтр (як підказав @andygol, він налаштовується в опцях жосма), яким можна “вмикати” лише конкретний поверх і ігнорувати дані на інших (їх неможливо виділити, а отже — і поламати).

Питань два:

1. Як позначати заклади, які займають кілька поверхів, і контури на різних поверхах відрізняються? Мультиполігон може не спрацювати, бо валідатор вважає, що він “самоперетинається”, навіть якщо контури рознесені на різні level та layer. Я позначив як relation type=site, але не знаю, наскільки підтримується ця схема кінцевими рендерами.
  2. …що підводить нас до питання підтримки кінцевими рендерами. Було б добре, щоб подібну до JOSM систему швидкої фільтрації підтримували і програми навігації. Зокрема, Osmand. Пропоную написати це їм у відгуках на гуглплей і попросити додати підтримку схеми Simple Indoor Tagging, зокрема, і для навігації.

PS. Помилуватися зробленою роботою можна на рендері IndoorEqual як heatmap (на загальних масштабах) та як схему поверхів з перемиканням (на докладних масштабах, але дочекайтеся завантаження даних, бо воно відбувається окремо від підкладки). Регулярність оновлення з мого досвіду — кілька годин.

3 Likes

Ще є такий інструмент для мапінгу/візуалізації планів будівель — OsmInEdit

2 Likes

Гарна робота! Не так давно поправляв геометрію обʼєктів на Майдані а тепер ще й є акуратна й точна indoor-мапа того що під ним. Це дуже круто! :clap:

3 Likes