Al een tijdje bezig met maxspeed bij te werken, eerst bij mij in de buurt meer recent als onderdeel van de provincie in de maand. Maar eens begonnen met een pagina met wat informatie:
Dus tot de volgende kruising. Een RVV artikel zou nog wel goed zijn
Tijdens het mappen kom je zo af en toe vreemde dingen tegen en dit topic wil ik gebruiken om een idee te krijgen wat anderen er van vinden om te beginnen met dit geval:
Dit is een screenshot van NDW George voor de situatie rond deze brug in de Noordoostpolder.
Dus op ~90 meter van de brug staat als je aangereden komt naar de brug een A1 30 km/h maximumsnelheid bord. Het probleem hier is dat je nadat je brug over bent geen A2 eind maximumsnelheid bord meer tegen komt en de volgende afslag/kruising is 760m/1.3 km.
De bedoeling van de wegbeheerder voor de lagere maximum snelheid lijkt me de brug en omgeving en niet die extra 760m/1.3 km maar dan slecht in één richting. Maar hoe dit te mappen?
Had nog een aanvullende bron, maar zie dat die niet meer online staat. Zal die zelf online zetten van de download die ik nog wel moet hebben en linken in de wiki.
Tekens die een bepaald voorschrift inhouden en die op één lijn zijn geplaatst met het teken dat het begin van een bebouwde kom vermeldt, of kort daar achter, geven aan dat het voorschrift van toepassing is binnen de gehele bebouwde kom, tenzij door middel van andere tekens op bepaalde gedeelten binnen de bebouwde kom een ander voorschrift is aangegeven.
Mooi opgelost : zo is OSM consistent met de wereld buiten en heb je ook langs de weg nog iets verbeterd :
Dat is inderdaad de koninklijke weg:
bij borden waarvan je kan vermoeden dat ze anders zijn geplaatst dan bedoeld de wegbeheerder aanschrijven in plaats van in OSM de situatie anders opnemen dan deze feitelijk op de weg staat.
Heb dat ook wel eens gedaan: eerst in OSM de situatie opgenomen zoals die feitelijk is en dat resultaat dan aan de wegbeheerder voorgelegd, met uitleg dat dat is wat routeerders gebruiken en de vraag of dat ook is wat was beoogd.
Bij twijfel kan je de wegbeheerder ook vragen naar het verkeersbesluit op grond waarvan de borden zijn geplaatst. Dan kan ook blijken dat bepaalde borden (zoals hier een A2 of een A1-50) wel waren beoogd en niet zijn geplaatst of zijn verdwenen
Dit is niet zo in Nederland; een dergelijke regel ontbreekt in ons RVV. Een 70-bord wordt bijvoorbeeld regelmatig bij het begin van een bebouwde kom geplaatst, en geldt dan alleen voor dat wegvak.
In principe kun je die als gewone af- en toeritten behandelen, behalve dat op grond van artikel 1 RVV de borden G1/G2/G3/G4 hier niet nodig zijn en je die zelf denkbeeldig ergens moet neerzetten.
langs autowegen gelegen parkeerplaatsen, tankstations en bushalteplaatsen maken geen deel van de autoweg uit;
Dan blijft natuurlijk de vraag waar de auto(snel)weg eindigt en de parkeerplaats/het tankstation begint. Aangezien deze stukken nog geen maxspeed hebben terwijl alle andere stukken auto(snel)weg wel lijkt het mij dat het onzekerheid over hoe dit te taggen speelt. Misschien kunnen we tot een algemeen aanvaard model komen?
Dus waar de afslag zich daadwerkelijk af splitst begint de parkeerplaats/het tankstation. De 30 km/h in dit geval is omdat er een 30km/h zone bord staat.
Dat lijkt van recente datum (niet te zien op Mapillary uit 2021) maar inderdaad streetview laat het zien. Ook niet in de NDW set, omdat het te nieuw is of is het één van de ~1 miljoen die niet in de ingekochte set zat…
Uit de NDW handleiding
Alle verkeersborden die het ministerie van IenW eerder als open data heeft ingekocht zijn hier
toegankelijk. Dat zijn circa 1,9 miljoen borden van de ruim 3 miljoen in Nederland aanwezige borden.
Tot het 50 km/h bord dan highway=motorway_link met 100/130 km/h lijkt me daarna highway=service met maxspeed=50, alzo gedaan.
Ook RWS is sloppy zogezegd. Zou NDW ook iets gaan aanbieden als verbeterdekaart?
En zo net stuit ik ook weer op z’n inconsistentie in de gemeente Lingewaard
Dan nog een vraag, van de komborden bestaan er twee varienten, de blauwe die geldig zijn en de witte variant die een buurtschap aan geeft zonder dat het daarmee de bebouwde kom wordt.
De blauwe variant map ik met highway=city_limit maar hoe zou de witte variant gemapt moeten worden?
Logischerwijs zou ik zeggen, daar zijn de G1/G2 borden voor dus dat is waar highway=motorway begint/eindigt. De praktijk is dat dit geen motorway is maar motorway_link.
Dus begint/eindigt een motorway_link bij een G1/G2 bord?
Zo ja dan zie dat er zo uit:
Maar zo zijn de meeste opritten/afritten niet gemapt.
Dus, is er een impliciete afspraak om het “anders” te doen? Op de Wiki vond ik:
In the US, there are some motorway_links like this for which motorway regulations technically end somewhere before the end of a ramp, and may have sidewalks or other pedestrian features. These are still to be tagged as motorway_link all the way up to where the ramp physically ends at an at-grade intersection.
Bij classificaties waar we bebording gebruiken als onderdeel voor het classificeren, zoals highway=cycleway/trunk/motorway/living_street ect.
Is het de bedoeling dat deze classificatie doorgetrokken wordt tot het middelpunt van de eerste kruising. Op het moment dat deze bebording redelijke wijs op de eerste of laatste plek staat waar dit mogelijk is.
Op het moment dat deze afstand wel significant is maar je alsnog de classificatie wilt gebruiken die niet meer legaal van toepassing is, is het nodig om aan te geven dat de classificatie wel geld maar niet de legale situatie van die classificatie.
Bijvoorbeeld met highway=trunk+motorroad=no of highway=motorway+motorway=no.
De maximumsnelheid die bij de legale situatie hoort geld dan niet meer en gaat over naar de standaard maximumsnelheid.
Het stuk met bicycle=use_sidepath is 7 meter, het stuk vanaf het fietspad tot het 30 km/h zone bord is 10 meter. bicycle=use_sidepath is niet juist want je kan als fietser oversteken dus nu een stuk van 17 meter 50 km/h van gemaakt.
Het einde autosnelweg bord (G2) staat op 52 meter van de kruising. Er is een stuk van 27 meter van 80 km/h en 26 meter van 60 km/h. De vraag is of die stukken van 80/60 km/h motorway_link zijn.
Het gaat hier om een motorway_link (verbindingsweg tussen autosnelweg en lagere weg), niet om een motorway (autosnelweg). Ook na het bord G2 rijdt je nog op de verbindingsweg en is motorway_link correct.
Ik begrijp je keuze voor de wegtypes eigenlijk helemaal niet. Waarom kies je highway=primary en highway=secondary voor een verbindingsweg tussen een highway=motorway en highway=tertiairy?
Even een vraagje over maxspeed:
Als je op een doorgaande weg (met een dubbele streep in het midden) buiten de bebouwde kom rijdt mag je harder dan 50 intuur. Kom je dan de bebouwde kom binnen (plaatsnaambord) dan geldt vanaf daar 50 intuur. Klopt toch?
Op bijgaand plaatje is het omgekeerd: de weg is 50 intuur, maar verderop ga je de bebouwde kom uit: plaatsnaam met schuine rode streep. De vraag is, blijft die maxspeed van 50 intuur daar gelden of vervalt die door het eindedorp-bord?
(Geen Zeeland. eigen topic ? )
(NWB wegkenmerken, heeft geen url coordinaten voor verlinking, contact over geweest en men heeft het op de agenda staan. )
Klopt, de weg buiten de kom is al 50, maar als-ie 80 was dan geldt vanaf het plaatsnaambord 50.
Het verlaat de bebouwde kom bord beeindigt, meen ik, ook de automatische maxspeed van de woonplaats, dus dan gaan de maxspeed regels voor buiten de bebouwde kom gelden.
De vraag is nu of het eindeplaatsnaambord ook de eerder met een bord aangegeven maxspeed beëindigt.
Wat de NWB over het wegdeel zegt heb ik gezien, en ik kan een melding doen, maar dan wil ik dus eerst weten hoe het legaal zit. De informatie die ik vind lijkt erop te wijzen dat einde bebouwde kom automatisch de eerder aangegeven snelheidslimiet beëindigt.
Zuid-Holland (Nieuwerkerk aan de IJssel) is pas volgende maand aan de buurt, dus maar gevraagd het hier naar te verplaatsen, en dat is gebeurd, bedankt!
Voor algemene regels, zie NL:Maximumsnelheid maar of een einde-woonplaats (H22) bord nu ook een eerder bord op dezelfde weg ongedaan maakt staat er nog niet, dus mocht er een antwoord komen…
Voor een H1, begin bebouwde kom bord lijkt me het duidelijk, dus lijkt het me dat een H2 bord ook het einde betekend van de geldigheid van het A1 50km/h bord maar zoals al opgemerkt door @Allroads dat lijkt niet de bedoeling van de gemeente.
Er zijn nog meer slordigheden/observaties:
De meeste mensen zullen het H2 bord nog niet eens zien omdat het aan de verkeerde kant van de weg staat.
Het 50 km/h bord staat drie meter rechts van de weg en zou wel eens bij de serviceweg van het benzinestation kunnen horen.
Iets verder op de weg staat/stond 50 geschilderd en dat is al sinds 2015.