GTFS2 i GTFS Real-Time podaci

Pozdrav ljudi,
Naleteh na ovaj forum, a cilj mi je da se raspitam da li su podaci kojima raspolazemo sa platforme ГТФС - Отворени подаци iole validni?

Koliko vidim poslednji uvoz podataka je bio 2023. godine?

CIlj mi je da podaci budu real-time ako je to moguce, i da mogu da ih uvezem preko platforme HomeAssistant i njegove integracije GTFS2
Link ka toj integraciji: General Transit Feed Specification (GTFS) - Home Assistant

Pokusao sam da integrisem postojeci skup podataka, ali imam gresku.
Prepoznaje stanice, vozila is ve ok, ali kada treba da unesem pocetnu i krajnju stanicu tj.odrediste, javi gresku:

Da li postoji neki alat gde mogu da proverim ove gtfs podatke?

Idealan scenario: automatizacija u HomeAssistant platformi (smartHome) koja bi mi prikazivala vreme kada autobus stize na stajaliste.

Hvala unapred.

Ne mogu da ti pomognem sa HomeAssistent delom priče, ali mogu da ti kažem:

• Grad Beograd je prestao da objavljuje GTFS i nemaju interesa i želja dalje da ga objavljuju, čini se iz nezvanične komunikacije na našem Telegram kanalu (ali nemaju problem da ga daju Guglu…). GTFS će sve više da divergira, računaj na to (npr. savski most je dosta promenio neke linije, uveo nove…)
  • Kada sam ja parsirao taj GTFS, delovao je OK. Taj GTFS parsira i PTNA platforma i gtfspy alat (koji od GTFS-a pravi SQLite bazu). Moj kod za analizu našeg GTFS-a je ovde. Sve mi to ukazuje da je problem možda do te HA integracije?

Hvala na informaciji @Branko_Kokanovic.

Ali evo testirao sam i zagrebacki elektro tramvaj (kao nas GSP), i integracija radi.

Takoda je nesto do podataka lose.

Eto, ako imate vremena pa uporedite ovaj source za ZET: https://www.zet.hr/gtfs-scheduled/latest (skinuce se odmah datoteka)

A GSP izvor koji koristim je sa ovog linka:
https://data.gov.rs/sr/datasets/r/729be9a1-7ed9-453d-9a3d-68fa30f07529

Hvala

Стефане,
Да ли подаци за ЗЕТ пролазе “тестове” које је Бранко навео?

Ne kažem da je beogradski GTFS savršen, možda ima nešto što ZET GTFS nema, a možda ima i neku grešku koju PTNA i gtfspy uspevaju da progutaju. Poenta mi je - naš GTFS nije totalno nevalidan, nego da nije daleko od toga da ga drugi alati parsiraju, pa da i ti “imaš šanse” da ga poteraš (uz možda sitne izmene u HA integraciji da bude malo “forgiving” ili uz izmene u samim .txt fajlovima u GTFS-u, samo treba provaliti šta je problem)

Pokusao samd a skinem prvi alat koji ste napomenuli, ali dobijam izvesnu gresku, tj ovaj Wheel program ne mogu da skinem jer link za skidanje nije vise aktivan.

Pokusao sam da skinem vas alat, ali dobijam sledecu gresku:

stefa@DESKTOP-MF1O720 C:\Work\gtfs-osm-validator
$ pip install -r requirements.txt
Defaulting to user installation because normal site-packages is not writeable

ERROR: Invalid requirement: 'overpy=0.6': Expected end or semicolon (after name and no valid version specifier)
    overpy=0.6
          ^ (from line 1 of requirements.txt)
Hint: = is not a valid operator. Did you mean == ?

Ako mogu da vas zamolim da vi uporedite podatke, naravno u skladus a vasim slobodnim vremenom, jer me bas zanima, zasto podaci za ZET odstupaju od GSP (sekretarijata za saobracaj).
Po nekoj mojoj programerskoj logici, ako je GTFS/2 standard, trebalo bi da bude “striktan”, da se svi parametri ispunjavaju.

Takodje pisao sam GSP-u, pa su me oni uoputili na gradski sekreatarijat za prevoz, pa sam pisao i njima i pitao ih da li imaju u planu kacenje nove verzije za GTFS podatke.
Jos uvek mi nisu odgovorili.
Ako mi ne odgovore, zvacu ih tlefonom.

Eto svakako sam hteo da napravim za komsije neki vid “stanice” u samoj zgradi, gde bi imali informacije o dolasku GSP vozila na nase 2 najblize stanice (ka centru grada, i ka blokovima - Ivana RIbara)
Evo zanimljivog projekta koji sam hteo uraditi, ali kao i sve u Srbiji i ovo je vidim na “povuci-potegni” :slight_smile:
Transit Countdown Clock
Hvala na informacijama.

Pročitaj readme deo za instalaciju, gtfspy se teško instalira!

Nije lako upoređivati, bolje se fokusiraj što beogradski neće da se učita:(

Eh, kamo sreće. Svaki provajder GTFS na svetu je “lud” na svoj način. Standard je gomila .txt fajlova ubačenih u .zip, ne očekuj mnogo:)

Strava, još pritiska uvek dobro dođe!

Ako jednog dana objave real-time GTFS (sigurno ga imaju), ovaj projekat će ti biti još vredniji!