Zoals AndriesWijma het laatst ook zei: soms begin je een weggetje recht te leggen en dan ben je een uur later nog bezig. Alleen nu met het intekenen van een plantsoen of perkje. Of ben je een volledig bosperceel aan het karteren, zit je zomaar openingstijden toe te voegen van een hele bubs aan winkels en eetgelegenheden.
Dit soort grote klussen gaan meestal aan de rest van de wereld voorbij (totdat ze er doorheen navigeren), en dat is op zich prima. Maar er zijn van die projecten, waar je als tekenaar achteraf toch denkt: niet slecht gedaan! Dat je urenlang heb zitten klikken en slepen, denkende “Wauw, dit stuk was al sinds het tijdperk 3dshapes onaangeroerd”.
Welnu. Hier is het draadje voor al dat soort projecten. Opgeknapt achterstallig onderhoud, paleistuinen, winkelbestanden, pretparken, wegbermen en waterpartijen… Kom maar op!
Bij deze als voorschot een kleine grote klus. Bij het plaatsje Benschop viel me iets op: een stuk groen met typische 3dshapes-uitsnijdingen, zonder paden. Het leek me, gezien de aanwezigheid van sportvelden, geen landgoed, dus besloot ik het eens nader te bekijken.
Het bleek te gaan om Wilhelmina’s Hof, een openbaar park. De paden stonden dus ten onrechte nog niet op de paart. Ook ontbrak een uitbreiding van het park uit 2016 met een struinpad en enkele plassen met natuurlijke oevers. (Overigens bleek de routeplanner van Wandelnet ook nog niet te routeren door dit park.) Er staat zelfs nog een 3dshapes-gebouw op de kaart.
Enfin. Die paden staan er dus op. En de sloten, en het grondgebruik is ook goeddeels gecorrigeerd. Ziehier de wijzigingenset: https://overpass-api.de/achavi/?changeset=127042518
De BGT van Benschop blijkt ook niet zo accuraat te wezen: bruggen waar misschien duikers zitten, ontbrekende paden en oevers zijn juist te krap of te ruim ingetekend.
Het is niet zichtbaar zonder een query, maar hier heb ik verspreid over een langere periode steeds een beetje van weggewerkt binnen de provincie Fryslân.
Was tijdje terug begonnen met het intekenen van de Boventuin van Paleis Het Loo, duurde iets langer dan verwacht. Toen begonnen met de Benedentuin, maar daar liep ik op vast doordat daar te veel detail in zit en je daardoor selectief dingen weg moet laten. Gelukkig heeft user/JanFi dat deel afgemaakt. Uiteindelijk hebben alle delen van de tuin een update gekregen.
De paleistuinen van het Loo heb ik al eens een mooie inspiratiebron gevonden voor andere kasteeltuinen. Laatst merkte ik al eens dat er (nog) aan gewerkt werd, maar besefte me niet dat het dusdanig gedetailleerder is geworden.
Misschien voor de aardigheid nog een historische weergave van de paleistuinen in de vorige versie (via Mapgear/Geoapps):
Ben bezig om Deventer een hoog nodige (detetailing) update te geven. Heb al aardig wat oppervlakte geupdate.
Hieronder eens een render van de OSM data van een stijl die ik in QGIS maak. De bos gebieden hebben een random plaatsing van bomen. De individuele bomen zijn wel echte OSM punten, alleen de diameter is willekeurig om estetische redenen. Sommige symbolen zijn van Carto overgenomen.
Niet echt een grote klus, meer een voorbeeld hoe een wandeling een heel ander doel krijgt. Ik ging vanmiddag een ommetje door Kasteelpark Loenersloot maken, puur omdat ik alle gebieden van het Utrechts Landschap* gezien wil hebben. Wel, lang verhaal kort heb ik aardig wat notities gemaakt** en net het park bijgewerkt en alsnog tot natuurgebied bestempeld. Het kan vast nog wat gedetailleerder en vollediger (er mist nog een stukje pad zelfs) maar dit is al een stuk beter: Changeset: 127960199 | OpenStreetMap.
In het voorjaar ga ik er nog eens heen, om echt van de omgeving te genieten
Ik heb bijna all polderwater van de gemeente Zuidplas gemapt, en een hoop dingen die ik daarbij tegenkwam. Heel veel aanpassingen aan landuse (inkl natural/ eisure/ farmland/ meadow/ industrial/ residential) want sinds de 3Dshapes-import zijn er wel een paar dingetjes veranderd.
Bijna alle 3Dshapes is weg, ik heb aan vrijwel alle vlakken wel iets gedaan, heel veel met de polygoncutout plugin.
Monster-MP’s opgeknipt, mini-polygons samengevoegd. De MP’s die er nog zijn zijn meestal van die eenvoudige, een vijver in een grasveld of zo.
Nog steeds kom ik dingen tegen die niet precies kloppen of die ik in de massa gemist heb, maar ik denk dat de kaart van Zuidplas er in ieder geval wel juister en beter van geworden is, met mooi meeschalend water. Nu de dijken nog…
Ik heb bijna heel Soest van maxspeed=30/50 voorzien. De gemeente heeft bij alle 30 km/u zones netjes “30” op de straten geverfd, dus met de PDOK 7.5 cm luchtfoto kon ik precies zien waar je 30 en 50 mag rijden.
Een OSM-vriendelijke gemeente! Gaan ze misschien ook lit, surface, eenrichtingpijlen, straatnamen en access erop kalken? Ook handig als voorbereiding op dat we ons allemaal per drone gaan verplaatsen.