Grote klussen gedaan? Meld het hier!

Hoi allemaal,

Zoals AndriesWijma het laatst ook zei: soms begin je een weggetje recht te leggen en dan ben je een uur later nog bezig. Alleen nu met het intekenen van een plantsoen of perkje. Of ben je een volledig bosperceel aan het karteren, zit je zomaar openingstijden toe te voegen van een hele bubs aan winkels en eetgelegenheden.

Dit soort grote klussen gaan meestal aan de rest van de wereld voorbij (totdat ze er doorheen navigeren), en dat is op zich prima. Maar er zijn van die projecten, waar je als tekenaar achteraf toch denkt: niet slecht gedaan! Dat je urenlang heb zitten klikken en slepen, denkende “Wauw, dit stuk was al sinds het tijdperk 3dshapes onaangeroerd”.

Welnu. Hier is het draadje voor al dat soort projecten. Opgeknapt achterstallig onderhoud, paleistuinen, winkelbestanden, pretparken, wegbermen en waterpartijen… Kom maar op!

2 Likes

Bij deze als voorschot een kleine grote klus. Bij het plaatsje Benschop viel me iets op: een stuk groen met typische 3dshapes-uitsnijdingen, zonder paden. Het leek me, gezien de aanwezigheid van sportvelden, geen landgoed, dus besloot ik het eens nader te bekijken.

Het bleek te gaan om Wilhelmina’s Hof, een openbaar park. De paden stonden dus ten onrechte nog niet op de paart. Ook ontbrak een uitbreiding van het park uit 2016 met een struinpad en enkele plassen met natuurlijke oevers. (Overigens bleek de routeplanner van Wandelnet ook nog niet te routeren door dit park.) Er staat zelfs nog een 3dshapes-gebouw op de kaart.

Enfin. Die paden staan er dus op. En de sloten, en het grondgebruik is ook goeddeels gecorrigeerd. :slight_smile: Ziehier de wijzigingenset: https://overpass-api.de/achavi/?changeset=127042518
De BGT van Benschop blijkt ook niet zo accuraat te wezen: bruggen waar misschien duikers zitten, ontbrekende paden en oevers zijn juist te krap of te ruim ingetekend.

En dit is het resultaat:
https://www.openstreetmap.org/way/1101052587

2 Likes

Leuk idee dit draadje @Lachgast
Een tijdje terug werd door @marczoutendijk gedeeld welke bruggen wel / niet een layer=1 hebben:
https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=74480

Het is niet zichtbaar zonder een query, maar hier heb ik verspreid over een langere periode steeds een beetje van weggewerkt binnen de provincie Fryslân.

1 Like

Was tijdje terug begonnen met het intekenen van de Boventuin van Paleis Het Loo, duurde iets langer dan verwacht. Toen begonnen met de Benedentuin, maar daar liep ik op vast doordat daar te veel detail in zit en je daardoor selectief dingen weg moet laten. Gelukkig heeft user/JanFi dat deel afgemaakt. Uiteindelijk hebben alle delen van de tuin een update gekregen.


Paleis Het Loo

5 Likes

De paleistuinen van het Loo heb ik al eens een mooie inspiratiebron gevonden voor andere kasteeltuinen. Laatst merkte ik al eens dat er (nog) aan gewerkt werd, maar besefte me niet dat het dusdanig gedetailleerder is geworden.

Misschien voor de aardigheid nog een historische weergave van de paleistuinen in de vorige versie (via Mapgear/Geoapps):

Mooi werk, Tjuro en JanFi! Een schoolvoorbeeld voor wat detailwerk vermag!

1 Like

Die paleistuin gebruik ik vaak als voorbeeld voor mappers om te laten zien wat er mogelijk is.
Vooral als ze er een potje van maken. :grinning:

1 Like

Ben bezig om Deventer een hoog nodige (detetailing) update te geven. Heb al aardig wat oppervlakte geupdate.

Hieronder eens een render van de OSM data van een stijl die ik in QGIS maak. De bos gebieden hebben een random plaatsing van bomen. De individuele bomen zijn wel echte OSM punten, alleen de diameter is willekeurig om estetische redenen. Sommige symbolen zijn van Carto overgenomen.

5 Likes

Niet echt een grote klus, meer een voorbeeld hoe een wandeling een heel ander doel krijgt. Ik ging vanmiddag een ommetje door Kasteelpark Loenersloot maken, puur omdat ik alle gebieden van het Utrechts Landschap* gezien wil hebben. Wel, lang verhaal kort heb ik aardig wat notities gemaakt** en net het park bijgewerkt en alsnog tot natuurgebied bestempeld. Het kan vast nog wat gedetailleerder en vollediger (er mist nog een stukje pad zelfs) maar dit is al een stuk beter: Changeset: 127960199 | OpenStreetMap.
In het voorjaar ga ik er nog eens heen, om echt van de omgeving te genieten :wink:

*als donateur en vrijwilliger
**met GitHub - hauke96/GeoNotes: A simple app to create georeferences notes.

Ik heb bijna all polderwater van de gemeente Zuidplas gemapt, en een hoop dingen die ik daarbij tegenkwam. Heel veel aanpassingen aan landuse (inkl natural/ eisure/ farmland/ meadow/ industrial/ residential) want sinds de 3Dshapes-import zijn er wel een paar dingetjes veranderd.
Bijna alle 3Dshapes is weg, ik heb aan vrijwel alle vlakken wel iets gedaan, heel veel met de polygoncutout plugin.
Monster-MP’s opgeknipt, mini-polygons samengevoegd. De MP’s die er nog zijn zijn meestal van die eenvoudige, een vijver in een grasveld of zo.
Nog steeds kom ik dingen tegen die niet precies kloppen of die ik in de massa gemist heb, maar ik denk dat de kaart van Zuidplas er in ieder geval wel juister en beter van geworden is, met mooi meeschalend water. Nu de dijken nog…

2 Likes

Ik heb bijna heel Soest van maxspeed=30/50 voorzien. De gemeente heeft bij alle 30 km/u zones netjes “30” op de straten geverfd, dus met de PDOK 7.5 cm luchtfoto kon ik precies zien waar je 30 en 50 mag rijden.

Verder bestond Soest sowieso nog uit bijna niets behalve kale imports, dus ik heb er ook meerdere scholen, kerken, paden en wat andere zaken gemapt.

1 Like

Een OSM-vriendelijke gemeente! Gaan ze misschien ook lit, surface, eenrichtingpijlen, straatnamen en access erop kalken? Ook handig als voorbereiding op dat we ons allemaal per drone gaan verplaatsen.

Hello,
omdat elektrische laadpalen de afgelopen maanden net als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten, heb ik - met een beetje starthulp op oplaadpalen.nl voor het zoeken - de regio rond Delft doorheen gefietst. De volgende gemeentes/dorpen zijn nu nagenoeg compleet:
Delft, Rijswijk, Den Hoorn, Wateringen, Kwintsheul, Honselersdijk, De Lier, Schipluiden, Maasland, en Delfgauw.
Verder na de zomervakantie…

6 Likes

Een klus die al een tijd loopt: alle Stolpersteine, de locaties dan wel, OSM in zien te werken, met de daadwerkelijke locatie.
Dus heel veel survey effort, maar dat levert dan ook heerlijke stedentripjes op. Goes onlangs nog.
Zo heb ik zo’n beetje oa grote steden in Brabant gedaan (bv Tilburg, Den Bosch, Eindhoven), maar ook de kleine dorpen en plekken waar er maar 1 ligt.
Met alle eerbied voor de daadwerkelijke aanleiding van deze gedenkstenen.
Het makkelijkste OSM overzicht ineens: https://www.historic.place/themes/stolpersteine/index.html
Ik heb ook een tijd de info op Wikipedia geplaatst (nog veel meer type werk), maar daar is de, euh, samenwerking met andere vrijwilligers van een ander karakter, vergeleken met OSM. Maar zie bv alle Tilburgse StSt hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Stolpersteine_in_Tilburg

Ik heb zojuist ~98% van alle multipolygons met 1 member veranderd in normale closed ways. Zie hier de grootste changeset: Changeset: 138822498 | OpenStreetMap

Ik heb nu ook voorgesteld om hetzelfde globaal te doen: 1-member multipolygons

2 Likes

Mooi om te lezen. Ditzelfde ben ik ook gestaag voor de hele Hoeksche Waard aan het doen. Veel oude 3dshapes aan het vervangen door nieuwe landuse. Hierbij pak ik de ligging van de wegen ook gelijk aan, maxspeeds, lit-tags, waterwegen, stuwen, landbouwgrond en meer.

2 Likes