Gdzie domy mają numery konskrypcyjne, mimo że ulice są nazwane?

Dzień dobry,
gdzieś na południe od Żywca zauważyłem, że w niektórych gminach stosuje się starą numerację domów, nawet tam, gdzie ulice mają nazwy (np. Istebna). Gdzie w Polsce domy są oznaczone numerami konskrypcyjnymi? Nie uwzględniono gmin, w których nie ma nazwanych ulic, a wprowadzono numerację sekwencyjną dla całej gminy.

Podrzucę powiązany wątek

podejrzewam, że jest cała masa takich w Polsce

W polsce nie ma “numerów konskrypcyjnych” jak u Czechów. Czasem gdy miejscowość nie ma nazw ulic i potem się je wprowadza, to stara numeracja na jakiś czas zostaje. Przez poprzednią dekadę wiele większych wsi zdecydowało się już na zmianę adresacji, więc te które zostały to takie, gdzie jest największy społeczny opór przed realnymi lub wyimaginowanymi kosztami zmiany (obecnie adres zamieszkania nie widnieje już na dowodzie osobistym i prawie jazdy…)

Musiałem to nazwać systemem liczbowym, bo wiem, że według tego systemu jest zawsze tylko jeden numer. W Czechach podwójną numerację stosuje się tylko w niektórych miejscach, a w Słowenii stosuje się ją wszędzie tam, gdzie nazywane są ulice. Nawet numery konskrypcyjn były na Słowacji zmieniane kilkakrotnie w ubiegłym stuleciu i obecnie słowacki rejestr adresowy nie pozwala na umieszczanie nazwy ulicy w adresach bez numeru orientacyjnego, seryjnego na ulicy. Zdziwiło mnie, że Słowacy nie sprzeciwili się wówczas zmianie numeracji domów. Czy w polskich dowodach osobistych nie ma podanego adresu zamieszkania? Czy adresy są podane tylko na czeskich i słowackich dowodach tożsamości?

Ale, o ile coś się ostatnio nie zmieniło, w dowodzie rejestracyjnym pojazdu ma się dobrze.

1 Like

Nie, miałem na myśli system numeracji taki jak w Istebnej, czyli numery bez liter w obrębie gminy i całkowicie pomieszane, tak jak to jest we wszystkich gminach w Czechach. Czy tylko Istebna to ma?

Nazwy ulic w gminie Istebna, które są w OSM, najprawdopodobniej nie są oficjalne. Nie ma ich na przykład w Geoportalu, ani na mapie na stronie gminy. W większości są to zresztą ewidentnie nazwy przysiółków / części wsi.

Numery w gminie Istebna są zaś unikalne tylko w obrębie miejscowości, których są w gminie trzy (Istebna, Jaworzynka, Koniaków). Ten sam numer 1050 jest na przykład w każdej z miejscowości.

W sumie więc jest to dokładnie ten sam schemat adresacji, co w każdej innej miejscowości bez nazw ulic. Różnica jest może tylko taka, że mamy tu do czynienia z dużymi i rozległymi wsiami, położonymi w górzystym terenie, gdzie nie udało się na przestrzeni lat zachować jakiegokolwiek porządku w numerach domów, co w mniejszych miejscowościach, leżących na przykład wzdłuż jednej drogi, wciąż działa.