Cześć, dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Overpass nie jest w stanie wyeksportować takiej liczny punktów, po prostu się “wiesza”. Spróbuję użyć API, choć póki co zwraca mi dane jako osobną stronę z kodem. CSV rozwiązał by problem.
Co do użytku: to co jest potrzebne to dane topograficzne, które znajdują się normalnie na mapie zasadniczej: miejsowości, drogi itd. Rozmowa o poważnych i niepoważnych organizacjach i ich marności jest nie na miejscu, bo jeśli dany kraj nie ma mapy zasadniczej organizacje humanitarne nie będą ich same zbierać. To mozolny proces (jako geodeta coś o tym wiem), a w sytuacji gdy potrzebne jest szybkie dotarcie do ludzi potrzebujących pomocy byłoby to marnowanie czasu i pieniędzy. Podziały administracyjne pochodza od rządu Irackiego, ale z jakiś powodów rządy bardzo wielu krajów nie posiadają danych geograficznych o miejscowościach i drogach, a nawet jak posiadają to się nimi nie dzielą. Dość powszechne. Dane które mamy do tej pory spoza OSM, pochodzą ze gazetter US NIMA oraz digitalizowanych map i były sprawdzane i czyszczone, ale po prostu brakuje tam wielu miejscowości.
Do tego co robimy dane z OSM są jak najbardziej pomocne, bo pozwalają zlokalizować miejsca, a to przyśpiesza i ułatwia działanie. Konkretne dane tematyczne dotyczace np. bezpieczeństwa pochodzą z zaufanych organów, ale są bezużyteczne bez mapy zasadniczej. Z resztą z tego co wiem, jedna z organizacji monitorujących bezpieczeństwo korzystała też z OSM (spośród innych danych) do lokalizacji wiosek/miast o których mieli informację, że coś się wydarzyło - to jest po prostu szybki i wygodny sposób 
Dla jasności: pracujemy z Kurdystanu, ale działamy też “remote” zbierając dane o reszcie kraju i dlatego dobrze jest mieć przed nosem mapę z miejscowościami, bo raczej nikt kto zadzwoni z Anbaru raportując że są tam uchodźcy nie bedzie podawał koodynatów.
Last, but not least, jak powiedziałam, pracując z Irakijczykami i będąc na miejscu, mamy możliwość weryfikacji danych z OSM i znalezienia ewentualnych błedów. Dane dla Iraku na OSM są dość kompletne. Nie wiem komu to zawdzięczamy, ale wiem, że Kurdowie i Irakijczycy, którzy są GISowcami i których tu poznałam są jak najbardziej w stanie tworzyć OSM. Może jesli uda mi się pokazać do czego jest przydatny to kilka osób się włączy w jego tworzenie i monitorowanie.