Nie wiem jak to jest ułożone w angielskiej gramatyce, ale to brzmi jak polski “skrótowiec”. Najprościej mówiąc skrótowiec to taki skrót który działa jak zwykłe słowo i nie rozwija się w go mowie, np. ONZ, PCK itp. I skrótowców na osm też nie rozwijamy.
Dla dziennikarskiej rzetelności - są nieliczne skróty które zawsze występują w jednej formie i ich też nie musimy rozwijać. Wiem o dwóch - pw. i im., ale może są inne.
A czemu nie stosować zapisu zgodnego z tym, co jest w prowadzonym przez GUS rejestrze TERYT (ULIC)? Generalnie nazwy, które tam trafiają są wprowadzane na podstawie podjętych przez rady gmin uchwał.
W danych EMUiA/PRG każda ulica ma wskazanie na odpowiedni identyfikator ULIC.
Oczywiście kwestią dyskusji jest to, czy to dobrze, czy źle, że “Mickiewicza” i “Adama Mickiewicza” to dwie różne ulice i identyfikatory, natomiast jest to jednak ogólnopolska, urzędowa baza referencyjna.
ale to proces opcjonalny, nie obowiązkowy i mniejszość powszechnie używanych tagów z niego skorzystała
a tutaj to likwidacja polskiego odchylenia i dziwnego zapisu w wiki - który był wprowadzony bez głosowania - więc nie jestem przekonany że to jest krok niezbędny (ale jak ktoś chce to przygotować to czemu by nie…)
Wtedy mamy trochę mnożenie wirtualnych bytów ponad potrzebę i arbitralne decydowanie, czego tak naprawdę oczekuje ten użytkownik, no ale to bardziej uwaga na marginesie - skoro tak przyjęto wśród społeczności, to OK.
W każdym razie w dyskusji dot. dopisywania imion głos przeciwko - jeśli oficjalna nazwa (uchwała/PRG/TERYT etc.) nie zawiera, jak również “na ziemi” na tabliczkach nie występuje taka forma zapisu, to nie powinno się zgadywać i dopisywać imienia do nazwy ulicy.
Też uważam, że nie jest to potrzebne. To nie jest dodanie nowego tagu ani zmiana jego znaczenia. To tylko usunięcie wyjątkowej zasady dla nazewnictwa dróg (i co warto zaznaczyć TYLKO dróg, nie dodajemy żadnych elementów w nazwach parków, mostów, kościołów itp.).
Natomiast chętnie bym zobaczył ostateczną wersję tego na co się zgadzamy lub nie. Już się raz sparzyłem, że autor propozycji wpisał coś nieco innego od tego co ludzie głosowali.