Dzięki za linki. Przestudiowałem je, żeby zrozumieć, w jakim celu została wprowadzona ta zasada i nie jestem do końca pewny.
Rozumiem argumenty, że komputer może łatwo skrócić nazwę, a rozwinąć skrót już niekoniecznie (bo może być wieloznaczny). Więc lepiej podawać pełną nazwę, bo może być ona skrócona automatycznie w razie potrzeby.
Choć jako przykład głównie podawany jest angielski skrót St., który może być rozwijany do Street lub Saint. Ciężko to przełożyć na polskie warunki.
O imionach znalazłem tylko jedną wzmiankę i to przykład gdy nie rozwijać skrótu:
the name John F. Kennedy Boulevard is not expanded to John Fitzgerald Kennedy Boulevard in English speaking countries, since the shorter version is the common spelling and pronunciation.
Jeszcze też o skrótach nazw naukowych:
With some (academic) titles in names the abbreviated version is also the most commonly spelled version.
Czyli jest trochę sytuacji, gdzie niekoniecznie skróty powinny być rozwijane. Swoją drogą tych informacji brakuje na polskiej wiki.
Jest lista skrótów używanych przez Name Finder i Nominatim, ale z nazw angielskich są tam głównie terminy geograficzne (jezioro, most, wyspa).
Może wytłumaczeniem jest to, co napisałeś, że OSM zaczęło się w Anglii, a tam ulice są inaczej nazywane niż u nas:
St James Street
St Georges Crescent
Charlotte Street
Bartholomew Way
Pretoria Avenue
Tam praktycznie nie spotyka się ulic z imieniem i nazwiskiem w nazwie. Jeśli jest coś do skracania to Saint, Street czy Avenue, a nie imię. Już na pewno w jednej nazwie nie spotyka się jednocześnie dwóch imion, pseudonimu, tytułu wojskowego i nazwiska.
Krótko mówiąc: wytyczne dotyczące skrótów w nazwach powstały raczej w innym środowisku i ciężko je przełożyć bezpośrednio na polskie warunki. Piszący je autorzy raczej nie brali pod uwagę sytuacji gdy na tablicy jest podane imię w postaci skrótu. Myślę, że polskie środowisko mogłoby tu wypracować dokładniejsze wytyczne biorące pod uwagę kontekst lokalny i jednocześnie zgodne z duchem globalnych zasad.
Pewny jestem tylko, że niezgodne z regułami OSM jest dopisywanie w name=* drugiego imiona, tytułów wojskowych, pseudonimów, itp. jeśli nie ma ich na tabliczce ani w uchwale.