Tytuł może brzmieć trochę kontrowersyjnie, ale w moim odczuciu nie do końca tak jest.
Chciałbym poznać Waszą opinie oraz zaproponować zmianę zapisu na wiki jeśli chodzi o dodawanie m.in. imion (a czasem i nazwisk) do nazw ulic w przypadku braku ich możliwości weryfikacji.
Ta propozycja czeka już u mnie od dłuższego czasu jako szkic i nie będę ukrywał, że ostatnie masowe (w tym błędne) zmiany jednego z użytkowników zmotywowały mnie w końcu do publikacji.
Aktualnie na wiki jest:
W przypadku ulic, gdzie oficjalna nazwa zawiera tylko nazwisko, należy dodać imię. Należy upewnić się, czy aby na pewno dodajemy właściwe imię – zdarzają się patroni “lokalni”, którzy są mniej znani, np. Konstanty Prus lub Adolf Długosz`
Nieco niżej mamy akapit o tytułowaniu postaci:
Tytuły w nazwach, np. generała, profesora, księdza, stosujemy tylko wtedy, jeśli taki tytuł występuje w materiałach urzędowych lub jest konsekwentnie stosowany lokalnie, czyli na tablicach.
Np. jeśli urzędowa nazwa to ks. prym. S. Wyszyńskiego, w OSM stosujemy Księdza Prymasa Stefana Wyszyńskiego. Ale jeśli urzędowa nazwa to Wyszyńskiego, to w OSM tylko dodajemy imię – Stefana Wyszyńskiego.
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Pl:Znakowanie_dróg_w_Polsce#Nazewnictwo_ulic
Jakiś czas temu poprawiałem sporo ulic w powiecie i pytałem kilka osób ze społeczności OSM jak do tego podejść (nie chcę wskazywać konkretnych użytkowników). Z tego co uzyskałem, to niektórzy uważają to za zaszłość i część mapujących odeszła kompletnie od tego zapisu.
Co do zmian – jak można się domyślać, wiele ulic miało pododawane imiona, które okazywało się, że są kompletnie błędne – urzędy nadawały zupełnie inne, czasem usuwały. Zdarzały się również imiona i nazwiska pododawane do pseudonimów, co samo w sobie brzmi dla mnie abstrakcyjnie.
Oczywiście są popularne nazwiska, co do których pewnie nie ma wątpliwości jakie imię może się przed nimi znajdować, ale to co chciałbym zmienić, to dodać zasadę, że mimo wszystko musi to być weryfikowalne i nazwa w terenie powinna mieć pierwszeństwo do znacznika name
, bo aktualnie zapis zachęca nieco do dodawania fikcji.
Zapewne będą jakieś wyjątki jak np. nieaktualne tabliczki, co zawsze się może zdarzyć itp, ale chodzi o “ogół”. Pomijam tu oczywiście literówki/błędy ort. i zasady pisowni (w tym rozwijanie skrótów) – ale to już wynika z samego name
.
Oczywiście w przypadku różnicy między takimi nazwami uchwały, a w terenie mamy odpowiedni tag official_name
.
To co bym sugerował jasno to 2 zmiany:
-
W przypadku dodawania imion – nacisk na to, że jeśli dodajemy już imię, to musi być szansa bliska 0, że wystąpi inne. Np. jest to dość powszechne połączenie imię+nazwisko typu Piłsudski/Popiełuszko itp. albo jest to weryfikowalne lokalnie. W innych przypadkach dopuściłbym nazwy bez imion – uważam, że lepsza taka niż potencjalnie błędna. Problem z aktualnym zapisem jest taki, że wręcz nakazuje dodawać, co właśnie skutkuje błędami, a przynajmniej widocznie tak to niektórzy odbierają.
Zmieniłbym zapis:
W przypadku ulic, gdzie oficjalna nazwa zawiera tylko nazwisko, należy dodać imię. Należy upewnić się, czy aby na pewno dodajemy właściwe imię – zdarzają się patroni "lokalni", którzy są mniej znani, np. Konstanty Prus lub Adolf Długosz
dodając
w przypadku braku możliwości weryfikacji/bądź pewności co do imienia, imię powinno zostać pominięte.
-
Druga zmiana nieco bardziej kontrowersyjna. Dodałbym sekcję odnośnie pseudonimów/postaci fikcyjnych:
Problemem z pseudonimami jest przede wszystkim taki, że tu zaczyna się tworzyć wiele dziwnych wariantów, zależnie od tego co dany mapujący sobie wymyśli. Dlatego nie dodawałbym żadnych imion/nazwisk, ani nic związanego bez potwierdzenia tabliczkami/uchwałą/wiedzą lokalną trochę jak z sekcją z tytułami.
Mogłoby to brzmieć:
Pseudonimy oraz nazwy/postacie fikcyjne
W przypadku nazw ulic składających się np. tylko z pseudonimu, bądź nazwy postaci fikcyjnej należy postąpić podobnie jak z tytułami tj. nie należy dodawać imienia/nazwiska jeśli nazwa nie występuje w materiałach urzędowych lub nie jest konsekwentnie stosowana lokalnie, czyli na tablicach.
Przykłady:
- Jeśli mamy tabliczki w terenie np. “Hubala”, a w uchwale również nie ma innej wersji, to nie dodawałbym na siłę
Majora Henryka Dobrzańskiego "Hubala"
, to samo w przypadku “Sabały” itp. - Jeśli mamy na tabliczkach np. “Wołowskiego” – nie dodawałbym imienia na siłę bez wiedzy lokalnej – to akurat jeden z moich lokalnych przykładów, gdzie w OSM było imię “Ludwika”, a chodziło o “Stanisława”, co odkryłem dopiero po przekopaniu się przez stare uchwały, bo urząd uprościł nazwy do samych nazwisk.
- Jeśli mamy “Piłsudskiego” zgodnie z wiki dodalibyśmy imię “Józefa Piłsudskiego”, ale nie dodawalibyśmy innych tytułów itp. chyba, że pojawiły by się w terenie (brak zmian z wiki).
Zalety jakie widzę z takiej zmiany to:
-
Weryfikowalne nazwy – zgodne z rzeczywistością – dla mnie to największa zaleta.
-
Uproszczenie nazw
- Czasem są przesadzone – nie bez powodu są często krótsze w uchwałach i na tabliczkach – wygodniej się takimi posługiwać choćby w nawigacjach, subiektywnie mogą być mniej mylące.
- Dane nie muszą zostać utracone, bo mogą być w innym tagu typu np.
alt_name
, choć nadal uważam, że powinny być zweryfikowane. - Warto tutaj pamiętać również o samych adresach, że zostają one również uproszczone i zgodne z rzeczywistością. Zarówno pod względem samych danych jak i narzędzi z nimi związanych (tu akurat zachęcam do dodawania zawsze
official_name
do ulic w przypadku rozbieżnej nazwy względem uchwał, ale nie o tym temat ). - Na renderingu również możemy zyskać, ale to traktuje jako “przyjemny dodatek”. Częśc nazw po prostu może się zacząć wyświetlać, bo się zmieści.
-
Możliwość pozbycia się dużej ilości błędów i ich zapobieganie w przyszłości – nie mam tu na myśli żadnego masowego przetagowywania. Nic z tych rzeczy. Raczej stopniowy proces ich poprawiania – naturalny, który powstał właśnie z “nakazu dodawania imion”.
-
Potencjalnie mniej konfliktów przy nazywaniu ulic – trochę odchodząc od tematu: Problemem nazw jest prawdopodobnie fakt, że nie mamy niestety ogólnopolskiego źródła prawdy – bazy, która zawiera jedną wersję nazwy. Niestety TERYT jest pięknym kontrprzykładem jak można temat skomplikować jeśli spojrzymy na np. Piłsudskiego i to ile różnych wariantów tam znajdziemy. Mając źródło prawdy nie byłaby potrzebna ta dyskusja jak i wiele innych zapisów na wiki. Myślę jednak, że powyższa propozycja na pewno upraszcza problem doboru samego
name
w tych przypadkach, bo jednak to rendername
często stanowi temat sporu, a z innymi tagami z rodzinyname
jakoś nigdy nie widziałem, żeby mapujący mieli problem
Spory były, są i prawdopodobnie będą, ale może takie zmiany w jakimś stopniu zmniejszą ich ilość.
Co o tym sądzicie?