Dat is prima, maar de gekozen tag werkt niet lekker op deze manier. Als je een adresnode binnen een los ingetekend gebouw hebt dan is building=warehouse op de node niet logisch. De node is immers geen gebouw.
Nu was er onlangs een discussie hierover op de mailinglist, maar ik kan hem zo snel niet terugvinden. Heeft iemand een linkje?
Is er iets mis met amenity=warehouse voor dit soort dark stores?
Het lijkt me geen âamenityâ, want die key is voor openbare voorzieningen en dat is dit allerminst. Wat het wel zou moeten zijn kan ik niet zo snel uit mijn duim zuigen.
Ik heb mijn twijfels of het legaal is om de Picnic app als bron te gebruiken! Ik denk dat dit niet is toegestaan zonder toestemming van Picnic.
Tenzij Lialiuika kan bevestigen dat zij toestemming heeft van Picnic om de gegevens onder de OSM-licentie te publiceren, moeten we de bewerkingen verwijderen.
building=warehouse is fout!
In Delft bevinden de 3 dark stores zich in bedrijfspanden in het centrum van de stad. Boven de dark stores zijn flats. Daarom zijn ze building=apartments of building=house.
Het gegeven voorbeeld deelt een gebouw met Jump Square. Het huis kan dus geen building=warehouse zijn.
Omdat ik de laatste maanden geen geschikt idee voor dark stores heb gehad, heb ik ze ook nog niet in Delft ingevoerd.
Misschien heeft iemand een goede suggestie.
Picnic is geen darkstore, maar een volledig online supermarkt. Ze leveren niet binnen tien minuten. Eerder binnen tien dagen denk ik, afgelopen twee jaar. Of tien uur, ik heb geen ervaring.
Valt dat niet onder dezelfde uitzondering als een filiaaloverzicht op de website van een winkelketen? Die informatie is daar verzameld met als expliciet gebruiksdoel het kunnen vinden van de filialen en het verspreiden ervan. Auteursrecht is niet van toepassing omdat het feiten zijn; enkel het databankenrecht kan van toepassing zijn, maar dan moet er sprake zijn van een substantiële investering om de verzameling bij te houden. Dat is bij een overzichtspagina van filialen doorgaans niet het geval (die informatie is immers al voorhanden voor andere doeleinden zoals bevoorrading en personeelszaken).
Niet echt, want dat pas je ook niet op een node toe. Het gaat hier niet om het duiden van het gebouw of het perceel, maar om de specifieke toepassing. Een tegenhanger van shop=* of amenity=restaurant dus.
Industrial=* kan prima op een (adres)node op zich. Daarmee geef je aan wat het daar gevestigde industriële bedrijf doet of maakt. En dat is juist de toepassing.
Maar het gaat hier niet om een magazijn als op een industrieterrein.
Aan de andere kant komt het wel nog het meest in de buurt. Dus tenzij iemand iets beters weet, dan building bij alle toegevoegde Picnics vervangen door industrial. Op zich makkelijk.
Dark stores behoren tot de tertiaire sector (dienstensector), omdat er niets geproduceerd wordt en ze in tegenstelling tot de grote distributiecentra direct aan consumenten leveren. Om die reden vind ik een industrial=* tag niet echt goed passen. Daarbij zou ik het ook heel raar vinden om een landuse=* tag op een node te zetten. (Eigenlijk zit dit tagging schema gewoon raar in elkaar)
Allebei eigenlijk, en dat geldt net zo goed voor AH. Want ik weet in Amersfoort een klein distributiecentrum van AH te vinden dat net als de Picnic Hub die ik eerder als voorbeeld gaf ook met elektrische busjes werkt.
Het gaat mij om het concept, dat anders is dan dichtgeplakte winkelpanden midden in de steden met bezorgdiensten voor de deur, zoals Flink, Gorillas en Getir hanteren. Dat zijn dark stores.
Ik zou het toch in amenity=warehouse zoeken. De amenity key wordt al breed toegepast, en is hier misschien de beste keus van de gangbare top-level keys. Iets als amenity=post_depot is ook niet publiek toegankelijk en zit hier al een stuk dichter bij.
Met de kanttekening âbij gebrek aan beterâ kan ik âoffice=warehouseâ of âamenity=warehouseâ wel accepteren. Liever zie ik een top-level key die beter aansluit op de transportsector, maar die hebben we volgens mij niet, dus vooruit dan maar.
Naast de brengservice zijn er ook ophaal en terugbreng mogelijkheden.
Hybird
Zo beschrijven andere dat Ikea ook een dark store onderdeel heeft.
Kijken we naar de kruidvat discussie, betreffende website, en online winkelen, dan zie je daar ook een dark store methodiek, hybride, met een terugbrengfunctie.
Daarbij geef ik aan dat meerdere functies niet zijn getagd, dat zie je hier ook weer terug komen.
Dit houdt in dat Picnic ook een dark store methodiek gebruikt.