Busnetwerk in Vlaanderen grondig veranderd: wat te doen. (Voorstel van mechanische bewerking)

In Dutch since this is about the bus network in Flanders.

In het kopje “Wissen” stel ik een mechanische bewerking voor om een groot deel verouderde data uit te wieden.

Veranderingen

In juni zijn er massale veranderingen doorgevoerd aan het busnetwerk van De Lijn.

Veel lijnen zijn gewijzigd en zijn van nummer veranderd. Er zijn ook veel haltes hernoemd (en daarmee trouwens ook van ID veranderd).

Onze busdata zijn jaren geleden ingevoerd gebaseerd op de data van De Lijn. De lijnen zijn nooit afgeraakt omdat Polyglot na al zijn harde werk het toch wat te veel vond zijn om alles alleen te doen. Sindsdien zijn die data stilletjesaan verouderd geraakt omdat het specialistisch werk is om die te onderhouden. De recente veranderingen in het busnetwerk lijken een goed moment om het deel van de data dat verouderd is, buiten te gooien.

Wissen

Concreet zou ik graag beginnen met:

  • Met een mechanische bewerking, de route_ref:De_Lijn wissen op alle haltes. (En ook de route_ref op haltes van De Lijn.)
  • Van alle routerelaties in OSM (dat zijn er 2977) het nummer, de ref, from en to opvragen en met een scriptje controleren of die nog kloppen in de data van De Lijn. Waar die afwijken, de routerelatie wissen met JOSM.

Voor het alternatief van alles systematisch grondig te controleren, denk niet dat we genoeg mensen gaan vinden.

Als iemand een ander idee heeft, laat maar weten natuurlijk!

Herbouwen

Het goede nieuws is dat De Lijn de afgelopen jaren geïnvesteerd heeft in het verbeteren van hun eigen data. Tijdens de import door Polyglot jaren geleden, moest hij zo nog voor elke halte op basis van luchtfoto’s de juiste locatie proberen vinden. Ondertussen zouden de halteposities allemaal correct gezet moeten zijn na plaatsbezoek door De Lijn-medewerkers met een tablet met GPS.

Op wat langere termijn zouden we dus software kunnen ontwikkelen om de data te importeren en up-to-date te houden in OSM. (Ik beloof niet dat ik die ga maken :stuck_out_tongue: )

Deadline

Als niemand bezwaar maakt voor 7 oktober (binnen 2 weken dus), zal ik beginnen wissen wanneer ik eens tijd en motivatie vind.

4 Likes

Hi there! (test)

Ik heb de afgelopen maanden hard gewerkt om deze gegevens te verbeteren. Er is nog veel te doen, maar ik leg momenteel de laatste hand aan een script dat de juiste waarden kan genereren en alle verschillen tussen de kaart en de officiële gegevens kan vinden.

Alles wissen is geen goede oplossing omdat dan veel correcte gegevens worden gewist.

Ik heb een eerste test gemaakt voor Ruiselede, dat veel verouderde gegevens had.

Ruiselede Markt (512755)
[  OK  ] name
[  OK  ] distance = 8.7 ← DB has 51.042 3.3978
[  OK  ] route_ref:De_Lijn = 88;881

Ruiselede Ommegangstraat (507761)
[  OK  ] name
[  OK  ] distance = 4.3 ← DB has 51.0411 3.40852
[FAILED] route_ref:De_Lijn = 15;77 expected 883

Ruiselede Oude Tieltstraat (505058)
[  OK  ] name
[FAILED] distance = 228.4 ← DB has 51.0414 3.38781
[  OK  ] route_ref:De_Lijn = 77

Ruiselede Pannemeers (505648)
[  OK  ] name
[  OK  ] distance = 13.9 ← DB has 51.0332 3.41381
[  OK  ] route_ref:De_Lijn = 77

Ruiselede Markt (507755)
[FAILED] missing D_127319 51.0407 3.39591

Ruiselede Kapellestraat (552756)
[ INFO ] exists in GTFS but no bus service, should not be added to OSM

Ruiselede Sporthal (557756)
[ INFO ] exists in GTFS but no bus service, should not be added to OSM

Eerst de haltes aanpassen en dan kunnen we ze koppelen met relaties. Sommige busroutes zijn er nog steeds, maar met een ander nummer. Een “dom” script dat alles wist wat niet overeenkomt is niet goed. Vooral de officiële GTFS-gegevens bevatten verschillende fouten, ze moeten zorgvuldig door mensen worden bekeken. Ja, dat is moeilijk…

Ik wist niet dat iemand al aan het werken was om de gegevens bij te werken. Zeer goed! Ik zal niets wissen.

Misschien ook nog eens hier vermelden (heb ik al gezegd tegen @multimob ): via Mapcomplete zijn er hier en daar al bushaltes waar foto’s zijn aan toegevoegd.

Als de foto’s recent zijn kunnen ze gebruikt worden om IRL te vergelijken met osm. Maar soms zouden de afbeeldingen eigenlijk verwijderd woeden als ze niet meer up to date zijn.

Voorbeeld ^

Vraagje: heeft het zin om manuele bewerkingen te doen aan het busnetwerk als dit binnen afzienbare tijd automatisch geüpdatet kan/zal worden?

Voorbeeld: buslijn 315. De route van deze bus volgens de huidige OSM-data was al niet meer correct toen nog ik op de middelbare school zat :smile:. Ik zou deze kunnen aanpassen, maar dit lijkt me dubbel werk als die data in de toekomst automatisch geïmporteerd kunnen worden.

Was me ook niet bewust van het feit dat foto’s van bushaltes nuttig zijn. Als het een meerwaarde heeft kan ik in de toekomst wel in mijn ruime regio (Leuven) hiervan foto’s nemen en op Wikimedia Commons (of vergelijkbaar) plaatsen.

1 Like

Er zijn geen plannen om deze data automatisch te updaten.

Voor de foto’s: Ik doe dit meestal via MapComplete, is gemakkelijk om On-the-go te doen (zodat je zeker de juiste foto’s van de juiste kant van de straat bij de juiste bushalte zet).

1 Like

Heb er zelf nog niet mee gewerkt, maar lijkt me überhaupt moeilijk om het “on the go” te doen met een digitale camera, die heeft geen internetverbinding :slightly_smiling_face:.

1 Like

Ah ja, ik doe het met mijn smartphone. Maar met digitale cam inderdaad niet mogelijk.

1 Like

Ik heb inmiddels in België wel wat lijnen van de TEC (OTW) toegevoegd; ik wil hier best wel wat mee helpen.

Nog te vermelden dat op 6 januari 2024 een nog groter pakket aan wijzigingen doorgevoerd wordt, waarbij ook meteen de hoofdmoot van basisbereikbaarheid van start gaat.
Ook alle belbussen zullen dan verdwijnen en vervangen worden door De Lijn Flex.

Ook nog het vermelden waar is dat de entiteiten West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg volgens mij niet meer bestaan, maar dat men nu werkt met vervoerregio’s.
Dus de ‘network’-tag moet dan ook aangepast worden.

1 Like

What is the status of the changes that De Lijn started today? (just to know who’s working on what)

also, might be good to know if you didn’t yet:

You can get an idea of the type of bus route depending on the length of the bus route number:
1 digit: connects important locations in the city
2 digits: runs frequently all day
3 digits: only during rush hour
Thibault Molleman🇧🇪 🌈🐝: "TIL something about the new #DeLijn #bus routing …" - OSM Town | Mapstodon for OpenStreetMap

Hello Thibaultmol,

About the length of the bus route number: the basic rules are indead 1, 2, 3 digits. But they are not included everywhere yet. Example: bus 490 Turnhout - Geel rides each 30 minutes mo-sa and each houre sunday. So always be carefull :wink:

1 Like

Many changes have been implemented so far. route_ref:De_Lijn has been fixed on most areas. The urban network has been updated in major cities: Brugge, Gent, Brussels, Leuven and Hasselt are mostly okay. All X (express) and R (regional) routes are on the map. The tram network in Gent was updated last week too.

It takes more time than wanted, because of the legacy mistakes. Many bus stops are far from their location, or sometimes it’s the same stop but with a new name, or a new ref code. The official data often contains mistakes or inaccuracies: sometimes a stop has been correctly mapped but we won’t move it away just because of incorrect official GTFS data. This is when human review comes in.