Kao što je prethodno pomenuto ovde i diskutovano na Telegram kanalu, ideja mi je poluautomatski ili automatski dopunim int_name tagove na svim imenovanim elementima u Srbiji. (Inicijalno sam mislio da to uradim samo na ulicama, ali kao što su drugi maperi primetili to neće rešiti problem u potpunosti, pa sam odlučio da to učinim i na ostalim elementima, npr. POI-jima).
Zarad lakšeg snalaženja ponavljam neke od informacija:
Organic Maps besplatna, open-source aplikacija, bez reklama, koja je idealna za početnike da koriste OSM i rade neke elementarne promene na mapi, a dostupna je na skoro svim mobilnim i desktop platformama. Na žalost Organic Maps ne radi pretragu po name:sr-Latn, zbog čega početnici imaju dosta problema da pronađu nazive koje unesu na latinici. Mislim da bi zbog toga bilo ok da dodamo svim imenovanim elementima u Srbiji int_name na ošišanoj latinici. Ovo već radimo za pojedine ulice, ali bih ja proširio na sve elemente.
Na ovaj način će pretraga u Organic Maps-u raditi u svim kombinacijama (npr. Višnjićeva, Visnjiceva, Вишњићева).
Pustio bih skript koji bi modifikovao samo one objekte koji već nemaju popunjen int_name. Tamo gde je popunjen ne bih ništa dirao. Takođe bih pustio da to uradi samo ako je name:sr ili name na čistoj ćirilici.
Sve bi bilo urađeno preko odvojenog OSM naloga koji je specijalno napravljen za potrebe automatskog editovanja (MaliMrav-Bot).
Na kraju, kada Organic Maps počne da podržava i indeksira više od 64 jezika koje trenutno podržavaju, i to uključi i sr-Latn, int_name bi mogao isto tako kao što je i kreiran da se obriše.
Dodatna upotreba je ispravka nenamernih grešaka u name tagovima, kao na primer, kada u 15 way-eva sa name:sr-Latn “Iva Andrića”, prvo slovo “a” bude uneto ćirilicom.
Видим да си нов у овом спорту, па да те приупитам да ли знаш да је у неком тренутку пре десетак година Дунав целом својом дужином био исписан ћирилицом? Кратко додуше, али аутоматски/полуаутоматски рад са сличним алатима као твој бот је направио велику зезанцију…
Ono što znam jeste da OSM API neće prihvatiti promene ukoliko su one unutar bounding box-a koji je preveliki, tako da ukoliko bi neki mlad i neiskusan korisnik ponovo pokušao da preimenuje ceo Dunav, OSM API bi odbio takav changeset.
Veličina bounding box-a je dinamička, za nove korisnike je mala, sa vremenom se povećava. Ja, na primer, trenutno mogu da uradim promene u okviru jednog skupa promena na površini koja je oko 1/8 Srbije.
I notice that the automated edits that have been discussed here have already started even though the announcement was only 3 days ago. The community needs more time to form an opinion. If there is no disagreement with the plan after 14 days, the edit can go ahead. If there is disagreement, more time might be needed to form a consensus. Please pause the edits for now.
We discussed this internally in Telegram channel for last 2 months (and @MaliMrav provided checks for various milestones along the way). Not all of our community is there, but majority is. Not to be taken as a “defense” for @MaliMrav , but we (as a community) are aware of progress (still, 14 days should be waited!)