Bølge af vandalisme på openstreetmap.org

På det seneste har der været flere tilfælde af vandalisme:

Enkelte punkter i nogle gader er blevet flyttet til den anden side af kloden for at skabe et virvar af linjer. Nogle af gadenavnene er også blevet ændret. Dette er desuden ikke det første tilfælde af denne form for vandalisme.

Undlad venligst at lægge billeder op med disse uvelkomne og fornærmende navne eller propaganda. Vi ønsker ikke at sprede vandalernes/gerningsmændenes ord for dem.

De fleste tilfælde findes hurtigt og bliver tilbageført. Men det kan ske, at du stadig kan se dem på kortet.

1. Tjek først

om disse forkerte data stadig findes i OSM-databasen. Du har forskellige muligheder for at gøre det på kortet “Standard”:

a) Find kortobjekter

Klik med højre museknap på et givet sted, og vælg “Find kortobjekter” i genvejsmenuen:

vejescreen

Intet resultat:

kort

→ Der er allerede taget hånd om vandalismen.

eller

b) Kortlag

Vælg lag
lag

og dernæst, i den nederste del af menuen:
data

hvis der ikke vises en blå og valgbar linje oven på den vandaliserede gade:
veje
→ der er allerede taget hånd om vandalismen

c) Åbn en Editor

… efter eget valg. Hvis ingen vandaliseret gade vises
→ der er allerede taget hånd om vandalismen.

2. Hvis ovenstående tjek viser

… at de vandaliserede gader faktisk stadig findes i OSM-databasen, så rapporter det venligst direkte til Data Working Group (DWG). Den nemmeste og hurtigste måde at gøre det på er en e-mail til: data@openstreetmap.org. Angiv venligst nummeret (ID) på det vandaliserede objekt og/eller nummeret på ændringssættet. Du får disse numre med de “kortobjekt-funktioner”, der er beskrevet ovenfor, eller ved at klikke på den blå linje, når du bruger “Lag”.

Medlemmer af DWG eller andre erfarne bidragydere vil derefter foretage tilbageførslen.

Forsøg ikke at rette vandalisme på et par gader på egen hånd. Det gør det sværere for os at foretage en tilbagerulning af hele det ondsindede ændringssæt.

3. Vandalismen vises stadig

Hvis der stadig vises forkerte data på OSM-standardlaget på trods af en tilbageførsel, vil sletning af din browser-cache normalt løse problemet. Afhængigt af din browser og dit system kan du gøre det ved at trykke på en af følgende taster:

Windows / Linux:
F5 eller Ctrl+F5 eller Shift+F5 eller Ctrl+Shift+ r
macOS:
CMD + SHIFT + R

4. Hvis det stadig ikke virker

… så skyldes det sandsynligvis, at kortgengivelses-serveren er overbelastet og ikke kan tegne de reparerede kortfliser hurtigt nok. I så fald har du kun ét valg tilbage: at vente.

For at deltage i hoveddiskussionen i forummet: KLIK HER og læs den (lange) tråd der.

Dette indlæg er en oversættelse af Have you spotted vandalism on openstreetmap.org?, som er baseret på det oprindelige indlæg her . Underkategorier som vores danske er blevet opfordret til at fastgøre (foreløbig i 2 uger) en låst oversættelse i tilfælde af, at nogle brugere ikke følger hoveddiskussionen eller læser engelsk. Hermed gjort.

4 Likes