BAG heeft wel 'plaats aangewezen', maar in werkelijkheid ligt er niks.

Ik ben een stukje BAG-import tegengekomen waar iets verwarrends mee is.

Het gaat om de ‘woonboten’ Haparandadam 11 t/m 37 en Danzigerkade 80 t/m 94 in Amsterdam. Zie http://www.openstreetmap.org/#map=18/52.39796/4.87895 .

Deze objecten hebben in de BAG de status ‘plaats aangewezen’ en de BAG-import-software maakt daar van dat het building=houseboat is. In de standaard rendering lijkt het dan of er een (hele grote) woonboot ligt. Echter, in de werkelijkheid liggen hier geen woonboten of iets anders met die vorm. Ik heb de tag building=houseboat daarom veranderd in building=no. De rest van de tags heb ik in stand gelaten.
Dat leek me een logische manier van doen.

Voor de duidelijkheid: de luchtfoto van deze plek is niet up to date. De steiger die je op de foto ziet bestaat niet meer, en de steiger die ik schuin op de Danzigerkade, dwars door Danzigerkade 80-94 heen heb getekend, bestaat wel. Die ingetekende steiger lijkt daar tamelijk permanent te liggen, en aan weerszijden liggen kleinere boten afgemeerd.

Zeker in het geval van de objecten Danzigerkade 80-94 lijkt het dat deze fout in de BAG staan. De steiger die ik heb ingetekend verhindert dat je een object van die vorm en grootte hier zou kunnen afmeren. Lijkt mij, tenminste.
Ik zeg met nadruk dat het een fout in de BAG lijkt, want ik weet eigenlijk niet wat de status ‘plaats aangewezen’ in de BAG precies betekent. Er kan misschien best administratief een plaats zijn aangewezen, ook al wordt het fysiek lastig daar iets te realiseren.

Kortom, het lijkt vreemd, dus ik dacht, ik gooi het eens in de groep :slight_smile:

Hoe taggen anderen dit soort objecten die wel in de BAG, maar niet in de werkelijkheid bestaan?
Zou het inderdaad om een fout in de BAG gaan?

Wordt eigenlijk alles met status ‘Plaats aangewezen’ ingevoerd als woonboot? Het zijn meestal wel woonboten, maar er zijn ook drijvende kantoren, hotels, en vast ook andere dingen.

Beste Jan, een woonboot valt niet onder de definities van het BAG, niet vast aan de aarde. Maar er is een mouw voor boten en wagens gemaakt, het resultaat is de lig of staanplaats. Het bouwsel kan dus net zo groot maar ook kleiner zijn dan het aangegeven kader. Zie hier https://www.kadaster.nl/web/artikel/download/BAG-processenhandboek-2013-1.htm

Als ik mij niet vergis is de technisch verklaring dat de objecten aangewezen ligplaatsen in de BAG zijn, en omdat zij in het water liggen maakt tagged plugin het als building=houseboot. Op soortgelijke wijze gaat de plugin ook om met staplaatsen voor stacaravans.

Ik vermoed dat de adressen die aan de ligplaatsen zijn geassocieerd wel gebruikt worden voor de aangemeerde boten.

Objecten zoals deze zijn in ieder geval voor verbetering vatbaar.

Ik kwam ze hier ook tegen, in werkelijkheid lagen er maar 1-2 woonboten: https://www.openstreetmap.org/note/16409

Ik weet niet hoe de gemeentes haar BAG gegevens vult, ongetwijfeld zullen op het forum experts zitten die hieromtrent de regels goed kennen.
Er is een mogelijkheid om afwijkingen te melden aan het Kadaster, deze stuurt deze melding dan door aan betreffende bronhouder (lees gemeente) welke op haar plaats terugkoppeling zou moeten doen naar de melder.
(in dit formulier is ook objectype:ligplaats opgenomen om te melden)

Wel zie ik dat de status in de BAG deze waarde laat zien “Status: Plaats aangewezen”
Kan het zijn dat hiermee de mogelijkheid tot (tijdelijke) ligplaats wordt bedoeld?

Zelf was ik van mening dat deze mogelijkheid tot melden in de handleiding was opgenomen. Is het verstandig om dit alsnog in de handleiding te plaatsen?

Ik denk dat het niet verstandig is om ligplaatsen te vertalen naar building=houseboat
Misschien beter een tag als mooring=yes gebruiken en in het veld / bing kijken of er wel wat ligt en dan pas taggen met building=* ?
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:mooring

http://www.openstreetmap.org/#map=18/52.37496/4.90501

hier in amsterdam waren ook extra ‘woonboten’ die dwars op de kade lagen. die waren ook vierkant in plaats van netjes de contour zoals in de rest van amsterdam.

ik heb ervoor gekozen om de ‘vreemde’ ligplaatsen weg te gooien. ik ben het in amsterdam bijna alleen op die plek tegen gekomen.

enige andere vreemde ‘boot’ is deze:

http://www.openstreetmap.org/#map=19/52.36873/4.89246

voor zover ik weet bestaat die niet, maar dat moet ik nog even checken…

'k Was gisteren in Asperen, maar zo breed waren die woonboten echt niet. kan ik dit ongestraft aanpassen?

https://www.openstreetmap.org/#map=19/51.88396/5.11529

en http://goo.gl/maps/UlGdg

Eggie

Beste Floris,

De boot in t Rokin is inderdaad een obstakel voor de rondvaartboten, stel een vraagje via de terug meld pagina, dan mag A dam of welke BAG beheerder (overheid) het oplossen en ja ze melden zich vanzelf. 't kan even duren, maar prematuur weggooien is niet de juiste keuze :frowning:

Eggie,

Echnie
Het lijkt op een ligplaats met oever toegang. Maar ook hier geldt, vargen staat vrij, mail via kadaster en die sturen hem door.:slight_smile:

Ps losse boten worden op de BAG luchtfoto (rechts bovenin de BAG vieuwer) grijs, terwijl de boten met een postcode adres blauw worden weergegeven. Klein maar saillant verschil, zie Rokin en de nabije Singel.

Zou het gewoon aanpassen door building=houseboat te veranderen in mooring=yes.
Heb het hier ook gedaan, http://www.openstreetmap.org/way/265490566
Adressen zijn dan gewoon nog vindbaar maar het wordt niet meer gerenderd als gebouw, wat het niet is.
Denk ook niet dat het zinvol is te melden aan BAG, want het is een OSM import probleem.

aangepast… Wel building =houseboat opnieuw ingetekend binnen de mooring=yes met behulp van bing.
“fix me” verwijderd van de tags
https://www.openstreetmap.org/#map=19/51.88411/5.11575

Ligfietser

:frowning: Bedoel je het landdeel, voor het drijvende deel geldt denk ik de Wiki, http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:building%3Dhouseboat dan moet je het te breede deel opknippen. Of zie ik dat als newbie niet correct ?

Zoals Egbert het heeft gedaan lijkt me prima. Misschien is mooring=private beter dan yes, anders hebben de openwaterkaart gebruikers een probleem als ze ergens willen aanleggen?
Hendrik, geen idee of je het moet opknippen in water en landdeel, je bedoelt tuintjes die bij het woonbootperceel horen?

building=no lijkt me geen handige term, veel renderers renderen building=* als gebouw.
Ik zal mijn styles nu wel moeten aanpassen en alle buildings met no eruit gooien maar of anderen dat ook doen?

Klopt daarom zijn ze zo onwijs breed tot over het land, de tuintjes drijven niet, als je dat doortrekt kun je bij Loenen niet meer langs de Vecht lopen. Het mag wel maar wordt door de bewoners hartelijk ontmoedigt, http://www.openstreetmap.org/#map=17/52.22287/5.03491 Ps bij Loenen of gemeente de Stichtse Vecht hebben kordaat opgetreden en een hele rij boten verwijderd of verplaatst :slight_smile:

die mooring=yes bedoelen jullie toch alleen bij een afmeerplaats waar geen houseboat ligt?

@florisje: ja, waar of geen boot ligt (zoals bij Spakenburg) of die veel groter is dan de woonboot zelf zoals in het voorbeeld van Eggie. Maar soms vallen er ook tuinen onder en dan is mooring geen gelukkige tag bij nader inzien. Misschien dan boundary=property (=perceelgrens)?

Florisje,
Het maakt volgens mij niet uit of er wel of geen schip/woonboot ligt. Het is een erkende aanlegplaats. Soms zijn die schepen een tijdje weg. In Dordrecht kun je het hele jaar liggen, maar in de zomer ben je 6 weken weg… dan heb je de status van “langdurig passant” en dat schijnt goedkoper te zijn.
Vaak mag je ook aanmeren aan een al liggend schip. Je ligt dan twee aan twee. Volgens mij is het niet de bedoeling om alle schepen te gaan taggen… alleen de schepen/arken die er een groot deel van het jaar liggen. (lijkt mij)
Hier ligt bv een logeerschip De Erasmus. Vroegere veerdienst Stavoren - Enkhuizen. Die is bij mijn weten sinds dat die kwam nog nooit weg geweest. http://www.openstreetmap.org/#map=19/51.81659/4.69069
En in Dordt ligt ook de ark van Noach. http://www.openstreetmap.org/#map=19/51.81906/4.68478 'k Zie dat de BAG er een houseboat van heeft gemaakt. :slight_smile: