Zichtbaarheid van plaatsnamen.

In Apeldoorn kom ik onderstaande note tegen:
http://www.openstreetmap.org/note/288061

Aangezien deze vraag vermoedelijk niet is op te lossen, vraag ik me af hoe de lettergrote rendering plaats vind op www.openstreetmap.org.
In het geval van Apeldoorn staat de naam op een node. Hoe kan de rendering zien hoe groot het lettertype moet worden?

is_in:continent=Europe
is_in:country=The Netherlands
is_in:country_code=NL
is_in:province=Gelderland
is_in=Gelderland;Nederland
name:carnaval=Knienenburg
name:fy=Apeldoarn
name:ru=Апелдорн
name:sr=Апелдорн
name=Apeldoorn
place=city
population=155000
website=http://www.apeldoorn.nl
wikipedia=nl:Apeldoorn (stad)

Dat is denk ik wel op te lossen, kijk maar naar de mapquest layer, waar Apeldoorn een groter lettertype heeft dan Deventer. Ik vermoed dat de carto style van osm.org geen onderscheid maakt in population, alleen place=city. Dit kan je melden op https://github.com/gravitystorm/openstreetmap-carto
Bij het uitzoomen hangt het er dan maar net af of er ruimte is om het label te tonen en dan is Deventer net even één letter korter :wink: Bij de mapquest laag zie je wél een verschil in lettertype grootte, ze houden denk ik rekening met de population tag:
http://www.openstreetmap.org/#map=9/52.2135/6.1482&layers=Q

PS Klopt het aantal inwoners van Deventer wel?
Op OSM staat dit op 50.000, zie http://www.openstreetmap.org/node/45924949, wikipedia heeft het over 80.000

even bij het cbs gezocht:
http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=37230ned&D1=0,17&D2=125,202&D3=156-159,161-165&HDR=G2&STB=G1,T&VW=T

gemeente Apeldoorn 157 941
gemeente Deventer 98 629
voorlopige cijfers eind oktober 2014

vraag me al een tijdje af wat nu de juiste cijfers zijn om op de place node te zetten, hele gemeente of alleen de stad zelf zonder buitengebied of alleen de woonplaats?
iig lijkt Deventer net onder de 100 000 inwoners grens te liggen en zou je dus naar town kunnen afwaarderen…

Ik zou het inwoneraantal van de woonplaats aanhouden, de dorpen die tot de gemeente horen hebben immers ook een place node met inwoneraantal.
Publiceert het CBS ook inwoneraantallen van woonplaatsen in statline, ik kan die niet zo gauw vinden?
Op http://nl.wikipedia.org/wiki/Deventer bedroeg het aantal inwoners van de woonplaats Deventer 81.250 (2012). Om de plaats nu af te waarderen naar town is denk ik voor discussie vatbaar, hoe hard is die grens van 100.000? Op de wiki staat bij place=city:

Een vergelijkbare plaats qua inwoneraantal Hilversum, staat ook als place=town getagd. Heb je meteen het probleem van de renderer opgelost :wink:
Aan de andere kant, Hilversum is een dorp (het heeft nooit stadsrechten gekregen, Apeldoorn trouwens ook niet) en Deventer historisch gezien een “echte” stad.

Wikipedia klopt wel aardig heb het uiteindelijk wel gevonden.
volgens Kerncijfers wijken en buurten 2014
had de gemeente Deventer op 1 jan 2014 98320 inwoners als ik daar wijken 11 t/m 15 vanaf trek blijven er nog 80670 over het dorp Colmschate had 1 180 inwoners dus blijven er voor de woonplaats Deventer 79 490 over.
in de pdokviewer kan je het vergelijken met de grenzen van 2013 en daar lijkt het redelijk te kloppen
overigens valt ‘place=village’ Oxe ook nog bij de woonplaats Deventer de CBS buurt Oxerhof en heeft 175 inwoners dus dat zou er dan ook nog vanaf moeten
als je dubbeltellingen op place nodes wil voorkomen.

Ok, ik heb het inwonertal wat opgehoogd naar 81.250, de place node losgemaakt van de wegen (heb er geen town van gemaakt) en naar het oude centrum verplaatst:
http://www.openstreetmap.org/node/3247433861#map=12/52.2418/6.1582
En Oxe is natuurlijk geen village maar een hamlet, van dergelijke fouten van de AND import zijn er helaas veel teveel.

Er staat nu zelfs 3 keer “Deventer” http://www.openstreetmap.org/node/3247433861#map=14/52.2559/6.1740 Ze worden wereld beroemd zo

Dit had toch kennelijk meer voeten in de aarde dan ik dacht… Weer iets geleerd.

OSM zou moeten gaan over de huidige situatie, niet de historische. Of je zou het apart moeten taggen. Anders hebben we zometeen kaarten waar Bronkhorst wel en Den Haag niet op staat. Dus telt de wiki de combi van inwoneraantal, hoofdstedelijkheid en centrumfunctie (geen grotere stad dichtbij).
Deventer ligt op het randje, maar voldoet aan geen van drieeën en je zal altijd ergens een grens moeten trekken.
Moeilijker wordt het als ze gedeeltelijk wel en gedeeltelijk niet daaraan voldoen.
Emmen? Middelburg? Lelystad? Zoetermeer?
Helmond, Venlo en Elburg iig town lijkt me en geen city.

Of een stad wel of geen stadsrechten heeft mag idd geen criterium zijn. Of het een belangrijke centrumfunctie heeft kan ook historisch bepaald zijn dus dat kán meewegen bv in het geval Deventer (plus hoofdplaats van de gemeente die ~100.000 inwoners telt, dus city is hier wel op zijn plaats lijkt me).
Emmen: heeft weliswaar slechts 57000 inwoners, de gemeente >100.000 én in de wijde omgeving is er geen andere stad dus belangrijke centrumfunctie → city
Middelburg, Lelystad: provinciehoofdsteden, Assen trouwens ook (is als town geclassificeerd)
Zoetermeer >100000 inw dus city
Helmond, Venlo en zeker Elburg: geen city maar town (heb ik aangepast). Maar waar trekken we de grens? Op http://nl.wikipedia.org/wiki/Stad wordt de grens vaak getrokken bij 50.000 inwoners.

Toen ik die wiki pagina las, besefte ik ineens dat er een vertaal probleem ligt: city-town-village is een driedeling. stad - dorp slechts een tweedeling. maw een town is niet een dorp. Het gaat dus om de wat grotere steden.

Ik zou zelf de 100.000 (inwoners van de plaats) hanteren en de andere criteria gebruiken om steden de andere kant op te trekken maar alleen als ze net aan de andere kant liggen. De drie (ook: Hoogeveen) Drentse plaatsen en Middelburg zijn dan echt te klein voor het predicaat ‘city’. Ik noemde Zoetermeer omdat die niet voldoet aan: ‘larger than nearby cities’. Daar zou ik dus een town van maken. Lelystad en Deventer blijven randgevallen, zoals er altijd randgevallen zullen blijven.
Mijn 2 centen…

Overigens, zou het niet beter zijn als de data alleen feitelijk is (locatie, inwoneraantal, provinciehoofdstad ja/nee) en dat een toepassing daarop zelf zijn keuze’s maakt?

Ja, 1x van de plaats-node, 1x het station, en als laatste heeft kennelijk iemand aan 1 van de landuse=residential polygonen, ook nog eens de name “Deventer” toegevoegd, dat zie je aan de cursieve tekst, die bij landuse labeling hoort. Dat laatste is trouwens eigenlijk ongewenste dubbele tagging. Landuses moeten niet een plaatsnaam te bevatten. Als je toch een plaatsnaam aan een vlak / polygoon wilt hangen, omlijn dan de gehele bebouwde kom, en voeg dan een place=city/town etc. tag toe met de naam, maar plaats het niet op een individuele landuse.

Misschien terecht? Het is toch een prachtige historische stad op in een schitterende locatie langs de Ijssel? :wink:

Bedankt voor de verklaring. Weer wat geleerd.

Dat ben ik met je eens. Deventer staat op m’n lijstje om eens te gaan fietsen in 2015.
's-Hertogenbosch vind ik prachtig als Rotterdammer, is fietsstad geweest en heeft slechts 1 bescheiden naamsvermelding http://www.openstreetmap.org/#map=13/51.7089/5.3287 Maar hier ruzien ze dan weer of het Den Bosch of 's-Hertogenbosch moet zijn. Volgens mijn vader maakt het niet uit want het is toch allemaal Rotterdam Zuid :wink:

Gys, R’dam is toch slechts met hard werken bij de dam in de Rotte ontstaan, toen Den Bosch al een grote en begeerlijke stad was. Is het dan niet historisch andersom en R’dam het voorportaal van Den Bosch aan de Maas, dat niet voor niets de Maaspoort huisvest ?