Zgłaszanie i prośby o sprawdzenie kont, edycji użytkowników

Proszę o sprawdzenie nowego konta - 4 edycje i od razu zmiana kategorii drogi:
Zestaw zmian: 150812960 | OpenStreetMap
user: byczeQ | OpenStreetMap

profil odpowiada poprzednim edycjom przez twojStaryXXX i Ju7ian, czyli ingerencje w kategorie dróg, oraz edycje przystanków zbiorkomu, oraz brak odpowiedzi na stawiane pytania. Opis zmian “stan faktyczny” też niewiele mówi.

1 Like

Wycofałem te cztery edycje

3 Likes

Czyzby w szczecinie powrócił zbanowany wandal? Tym razem jako ZDiTM Szczecin:
ZDiTM Szczecin | OpenStreetMap zamyka istniejace działajace linie tramwajowe na w budowie
Way: 1011488397 | OpenStreetMap

proszę o pilny rewert prac tego użytkownika porozdzielał ulice - chociażby Witkiewicza pomiędzy Derdowskiego a Somosierry
Linia: 1286419674 | OpenStreetMap

nie wiem czy w innych miejscach jego twórczości nie zrobił podobnie :frowning:

powyższe zmieniła jego duża zmina Zestaw zmian: 151670273 | OpenStreetMap - jest tak napsute że coś strasznego - usunięte relacje linii autobusowych ręce opadają :frowning: :face_with_symbols_over_mouth:

powrócił pod nickiem ZDiTM Szczecin :face_with_symbols_over_mouth:

A to jest stan obecny na dzisiejszy poranek na godzinę 8:30 na Powstańców Wielkopolskich:

No i efekt wandalizmu widoczny na yanosiku :person_facepalming: na Witkiewicza / Włodkowica

EDIT 27.05.2024 17:49
Naprawiłem doraźnie fragment Witkiewicza przy Włodkowica i tę uliczkę dojazdową z której zrobiono residential (zgodnie z wizją lokalną tej uliczki w dniu dzisiejszym - Mapillary

W dalszym ciągu optuję za usunięciem wszystkich edycji użytkownika ZDiTM Szczecin które wprowadziły bałagan w rejonach jego edycji - jeśli moje edycje zginą - dodam ponownie nie ma problemu.
Chciałbym też poprawić relacje linii autobusowych w okolicach dworca Głównego w Szczecinie bo tam nastąpiły duże zmiany ale tam też narozrabiał chłopak - nie odpowiada na wiadomości prywatne :frowning: - i w zwiazku że z tym jest trochę zabawy to nie chcę marnować tego czasu a zrobić to porządnie po przywróceniu stanu przed jego edycjami.

EDIT 27.05.202419:32

chciałem naprawić linie tramwajowe w ciągu Powstańców Wielkopolskich ale nie daje rady - jest tam tak nakopane że trzeba by przywrócić to do edycji bodajże maciek-szn - z przed roku Linia: 1011488398 | OpenStreetMap

1 Like

wycofałem dwie ostatnie zmiany - Changeset: 151827003 | OpenStreetMap i Changeset: 151815849 | OpenStreetMap

innych na razie nie ruszałem

1 Like

te akurat najmniej inwazyjne - szkoda że nie pozostałe - Zestaw zmian: 151670273 | OpenStreetMap tu akurat i linia kolejowa jak i droga w budowie które nigdy nie powstaną w tym miejscu;
szkoda że nie również tę: Zestaw zmian: 151684536 | OpenStreetMap bo mimo iż tramwaje jeżdżą to na mapie nie jeżdżą i linia jest zamknięta;
bo oprócz zamknięcia czynnej linii nie dodał żadnej komunikacji zastępczej tylko jak ją stworzyć skoro się nie umie tworzyć relacji, skoro nie odpowiada się na wiadomości?, bo wprowadza swoje zmiany dla sztuki bez zasady mapujemy to co jest w terenie. Jeszcze żeby to zrobił dobrze (ok a tak - nie wiem co zepsuł na Nabrzeżu Wieleckim Zestaw zmian: 151684968 | OpenStreetMap tu znowuż jest oddana linia na której trwają prace - nawet dziś.

Miałem nie ruszać Witkiewicza ale popsuł routing yanosikowi iciekawe komu jeszcze - naszczęśćie dzisiejsza aktualizacja map dla Magic Earth nie chwyciła jego drogowego wandalizmu - bo inaczej tego nazwać nie umiem :frowning:
Nie jestem alfą i omegą i też czasami zdarza mi się cos niechcący sknocić ale po to się rozmawia by to wszystko chulało dobrze. Tu poza zamianą kilku tagów dla linii tramwajowej, usunięciu działającej pętli na Pomorzanach i usunięciu kawałka ulicy a potem dodania jej w postaci tagu highway=teritiary i łącząc ją ze złą nitką dalszego ciągu ulicy, czy rozłączeniu ulicy z drogą i połączenie jej z budową w budowie która w najbliższej 10 latce nie powstanie - nic się nie stało.

Dlatego ze względu na powyższe prosiłem o cofnięcie wszystkich jego niechlujnych i wandalizujących okolice zmian - bo odnoszę wrażenie że to kolejne podkonto użytkownika który ma bana :frowning: - twojStaryXXX i Ju7ian - identyczne zachowanie, identyczne nadawanie nazw przystankom które ich nie mają, zmiana kategorii drogi na wyższą bez wiedzy z terenu - jedyny plus jego wandalizmu to taki że droga serwisowa dojazdowa do garaży została ostatnio przegrodzona ogrodzeniem i murem oporowym.

Myślę że są jeszcze ludzie w Szczecinie którzy pozamieniali by te odcinki linii tramwajowych w chwili ich zmian choć ostatnio dowiedziałem się że kilku dało sobie spokój :frowning: przez takich użyszkodników jak owe zbanowane konta iteraz ZDiTM Szczecin - korzystające z nazwy skrótowej przedsiębiorstwa w Szczecinie posługującego się nie projektami tylko jakimiś koncepcjami rozbudowy tras w Szczecinie. Taka osoba powinna najpierw poprawić istniejącą infrastrukturę komunikacyjna która się zmieniła z racji rewolucji tramwajowej ( sam staram się to poprawiać ale po ostatnim wandaliźmie mam obawy czy moja praca nie pójdzie na marne ) żeby to zrobił tak jak to jest zrobione na Ku słońcu w stronę centrum handlowego Ster to bym się nie czepiał - widać że ktoś zrobił to raczej dobrze i przyłożył się a nie jak w/w użyszkodnik pierdzielnął kilka kresek i zadowolony.
W Powstańców Wielkopolskich trzeba będzie dodac nowe linie zastępcze autobusowe - on tego nie zrobi - zamknął działająca linię usunął kilka jej nitek dodał swoje i zadowolony.
Jeżdżę tamtędy codziennie więc jak napisałem obecnie jedyne prace trwają przed skrzyżowaniem ze Starkiewicza w strone centrum. Tory i rozjazdy są zrzucone na kupę na placy … Szyrockiego - jak to będzie ułożone chyba sam ZDiTM Szczecin nie wie bo przecież gdzieś ludzie muszą się przesiąść na autobus w którym miejscu? Na rondzie? a może jednak za skrzyżowaniem na obecnym torze i przystanku plac Szyrockiego?

Do edytującego pisałem dwa razy - odpowiedzi ŻĄDNEJ z prośbą o wycofanie swoich zmian i wdrożenie ich w dniu kiedy będą miały miejsce - odpowiedzi żadnej :frowning: żadnej poprawy z jego strony wandalizmu w ulicy Witkiewicza róg Włodkowica.

to chyba na tyle z mojej strony

1 Like

Dziś wycofałem Changeset: 151783395 | OpenStreetMap

1 Like

Rozumiem Mateusz że do czasu rozpoczęcia prac na torowisku w ciągu ulicy Powstańców Wlkp (chgw kiedy tak naprawdę to będzie) nie przywróci się aktualnego stanu kursowania tramwai i linii tramwajowych jeżdżących tą trasą - chłopak wykasował wszystkie dane relacji a ja tego przywrócić nie mogę? jak i usuniętego torowiska działającej pętli Pomorzany przez niego :frowning: - czyli rozumiem że tak ma zostać. OK.

w sensie czekasz na specjalne pozwolenie na poprawę czy nie potrafisz technicznie?

Jak to pierwsze to możesz

Jak to drugie to możesz napisac co próbowałeś a nie działało (lub poproś o pomoc DWG ale dużo lepiej to we własnym zakresie zrobić)

Ja więcej nie wycofałem na razie z tego powodu iż nie znam okolicy a mam spore braki czasowe na wszystko :slight_smile:

Tam zamiast pytajnika miał być wykrzyknik. Bo probowałem wycofać tę jego relację z Pomorzan ale wywalalo mi masę konfliktów i tej jego zmiany raczej nie ogarnę : Changeset: 151684536 | OpenStreetMap

Resztę powoli sprzatam choc potrafił usunać cześć dróg które wyrysował @maciek-szn w okolicy Szerokiej i Żniwnej. Ciekawe czy czegoś nie przerysował z kompletnej pracy Maćka w okolicach Nabrzeza Wieleckiego i Kolumba przy Dworcu Głownym.

Dzieki za pomoc

EDIT 7:21 -
Changeset: 152053327 | OpenStreetMap zauważyłem że już naprawić się udało uzytkownikowi MC7690 :grin:

Ciekawi mnie ta edycja Changeset: 152054497 | OpenStreetMap użytkownika byczeQ opisana jako przystanek Berlinex i … tory kolejowe w budowie w ciagu pasa zieleni ulicy Mieszka I :person_facepalming:

Czyzby kolejne multikonto? Budowy nie ma i nie bedzie przez dłuższy czas. Zadnych przetargow.

1 Like

Zmiany wycofane, konto zgłoszone

3 Likes

DWG puściło też wycofywanie edycji

11 VI wysłałem do data@openstreetmap.org mejla

tytuł:
self-admitted vandal

treść mejla:

(jak sprawa jest ewidentna to warto do DWG pisać, tutaj mi to dużo wisiało zanim miałem czas wysłać)

1 Like

Dziękuję serdecznie.

1 Like

3 godziny temu kolejny changeset, dodał do zamkniętej LK 411 tag service=siding. Nie słyszałem wcześniej o tym tagu, ale wg dokumentacji na polskiej wiki tag ten powinien opisywać bocznice, a tymczasem w tym changesecie został zaaplikowany np do takich odcinków: Way 57904820, Way 758384754 czy Way 174335487. Dobrze myślę, że cały ten changeset do zrevertowania?

1 Like

biorąc pod uwagę poprzednie edycje, multikonto i brak odpowiedzi na komentarze w dyskusji: do zaorania

wycofałem w Changeset: 152764673 | OpenStreetMap

1 Like

czyżby znowu powrót w Szczecinie?
dwa nowe konta:

1. otwieranie zamkniętych dla ruchu ogólnego fragmentów ulic - jutro podjadę sprawdzę to jeszcze raz w realu i wrzucę ujęcia ponownie na mapilary ale na dzień 26.06.2024 (Mapillary) jest to jeden wielki teren budowy otwarto tylko jezdnię ulic Sosabowskiego ze względu na zamknięcie ulicy Szerokiej przy Żniwnej ze względu na budowę ronda,
    Kuba__PL | OpenStreetMap
    Changeset: 153202673 | OpenStreetMap

2. obok pomiędzy jezdniami mamy jezdnie serwisowe z torowiskami (PATy) gdzie w jednej z linii drogi serwisowej dodano tag railway=tram i linia zniknęła z widoku ogólnego, inna sprawa łatwo jest otworzyć trasy tramwajowe ale stworzenie od razu aktualnych relacji linii tramwajowych które teraz tam jeżdżą to już nie potrzeba?
    wik_mil_07 | OpenStreetMap
    Changeset: 153311840 | OpenStreetMap

i jeszcze jedno konto - niewiembttrt | OpenStreetMap
Changeset: 153320826 | OpenStreetMap tu również powstał trzeci tor tramwajowy w budowie obok już rozrysowanego

w obu ostatnich przypadkach zamyka sie trasy tramwajowe i drogi lub o=dodaje ale nie usuwa się zlikwidowanych tras komunikacji miejskiej albo się nie tworzy nowych :frowning:

i nie żebym był nie omylny ale rozumiałbym kompletne zmiany w takich przypadkach - ciekawi mnie też czy nadejdą odpowiedzi na postawione pytania przy tych zmianach

napisałem do DWG

przynajmniej niewiembttrt blocked by woodpeck | OpenStreetMap się pojawiło

To: "data@openstreetmap.org- DWG data working group"  <data@openstreetmap.org>
Subject: Szczecin vandal likely appears again
Date: Tue, 2 Jul 2024 09:50:14 +0200
X-Mailer: Claws Mail 3.17.5 (GTK+ 2.24.32; x86_64-pc-linux-gnu)

New suspect account, comment 13 hours ago, ignored:
https://www.openstreetmap.org/changeset/153311840

edit 10 hours ago:
https://www.openstreetmap.org/changeset/153430136

Can I request 0-hour block?
This looks like return of the same sock.

000000000000

https://www.openstreetmap.org/user/niewiembttrt/blocks
was blocked

https://www.openstreetmap.org/user_blocks/6537
requested meaningful changeset comments
https://www.openstreetmap.org/changeset/153320826 has "." as changeset
comment

can we get them blocked for more?

000000000000

obviously, not all of them are the same vandal, but likely most are
and such blocks would be justified, I think
1 Like