Z dodaniem bramy to nie jest rozwiązanie

Ok, to prośba tylko w takim razie o usunięcie tych “dddddd” z tytułu, bo wygląda to trochę niespecjalnie.

Zmieniłem, jak autor wątku chce zmienić na lepszy to zachęcam (byle nie była to jakaś sałatka alfabetyczna)

@Tomkow1933

• po pierwsze primo - nie ktoś tylko ja i wiesz o tym kto bo ciebie o tym poinformowałem
  • po drugie primo - zaczynam, zastanawiać się w czym tak naprawdę widzisz problem? Czy wylądujesz na parkingu (jak napisałeś ogólnodostępnym czy pod bramą wjazdową na posesję nr 14 i tak musisz tam przejść dalej no chyba że jest mieszkańcem lub gdy brama jest otwarta. Z tego parkingu też nie dojdziesz na skuśkę do wejścia do budynku bo dookoła działki posesji jest płot a jedyne wejście/wjazd to brama wjazdowa z furtką.

Jak pokazał @Mateusz_Konieczny google prowadzi identycznie bo ktoś tam wrysował tę drogę serwisową dojazdową.
napisz konkretnie o co tobie biega w tej kwestii bo w tej chwili wygląda to trochę jak szukanie dziury w całym.

to akurat Yunkers

3 Likes

Jeśli Cię uraziłem to przepraszam. Było kilka odpowiedzi i się pogubiłem :frowning:
Problem jest taki że nawi a właściwie OSM powinno prowadzić do celu i jeśli jestem na wysokości adresu to powinno kończyć a nie “próbować” wyznaczyć trasę pod drzwi, jeśli nie wiadomo czy się uda dojechać.
Aby nie było że gmaps jest idealne to też mnie parę razy poprowadziło w kartofle :smiley:

Oczekiwał bym aby po wybraniu adresu np. kwiatowa 12 trasa kończyła się na ulicy kwiatowej możliwie blisko nr 12.

Jeśli będzie trzeba wjechać na podwórko i będzie to nawet 100m to z pewnością będzie łatwiej niż jak nawi poprowadzi powiedzmy na sąsiednią ulicę i trzeba będzie “skakać przez płot”

Piszę to wszystko bo dość dużo jeżdżę - taka robota - i precyzyjny adres ułatwia dotarcie jak i skraca czas (nie marnuje).

I to niekoniecznie będzie dobre. Np. bardzo nie chcesz być doprowadzonym na Marszałkowską jak najbliżej budynku 111A, bo nie ma tam gdzie zaparkować i lądujesz po przeciwnej stronie budynku, niż wejścia. Podając adres Marszałkowska 111A chcesz być doprowadzony na parking po drugiej stronie budynku. Z wjazdem przy Granicznej 4.

Nie istnieje nawigacja idealna, a jeśli chodzi o OSM, to masz wiele opcji do wyboru. Możesz nawet stworzyć własne spersonalizowane profile nawigacyjne w niektórych systemach :slight_smile: Dzięki temu możesz stworzyć nawigację idealnie dopasowaną do Twoich potrzeb. Domyślne profile są tworzone w taki sposób, aby były uniwersalne i odpowiednie dla całego świata. Wątek na wiki (niestety po angielsku) jeśli chciałbyś zgłębić te tematy: Routing - OpenStreetMap Wiki.

2 Likes

Nie uraziłeś. Tylko trochę się dziwię bo piszesz co Ciebie boli i nie poprawiasz takich kwiatków w OSM :frowning: Swego czasu jeździłem w Poczcie Polskiej i rozwoziłem paczki po dzielnicy. Fucha nawet super (tyle że godziny pracy do czterech liter) - ale pozwoliło mi to poznać zakamarki dzielnicy i gdzie tylko mogłem poprawiałem/dodawałem drogi dojazdowe do posesji łacznie z zaznaczaniem ogrodzeń tak bym wiedział czy wjadę tam pod bramę dostawczakiem :slight_smile:

Myśłe że warto byś również jeśli widzisz bolączki na mapie dodawał je na bieżąco.

I na marginesie najgorszą na chwilę obecna mapą jest HERE WE GO - prosiłem ich już rok temu o zmianę danych adresowych we wsi Wola Okrzejska bo ulicom nadano nazwy oraz numerację - podałem im nawet link do uchwały gminy ale do dziś (adresy zmieniono co najmniej 2 lata temu - ich dane adresowe jak i routing prowadzi gdzie indziej :melting_face: :melting_face:

[quote=“Tomkow1933, post:25, topic:105285”]
Jeśli będzie trzeba wjechać na podwórko i będzie to nawet 100m to z pewnością będzie łatwiej niż jak nawi poprowadzi powiedzmy na sąsiednią ulicę i trzeba będzie “skakać przez płot”
[/quote] - przyjedziesz do domu naniesiesz poprawki i po następnej aktualizacji map w nawi nie będziesz nadkładał drogi lub skakał przez płot.

Pozdrawiam.

Trochę już czasu minęło od Twojej wypowiedzi i wziąłem te uwagi - i wprowadzam poprawki gdzie wiem że są kwiatki.

Dziwi mnie że ktoś zaznacza dojazd którego nie ma. Nie wiem czy robi to dla statystyk czy jak, ale to bez sensu.

niestety właśnie taki był obserwowany przee mnie efekt zabawy w likwidację “mrówek” czyli samotnych adresów. W zachodniopomorskim jest dość dużo opuszczonych siedlisk, zupełnie zarośniętych krzakami bez żadnej drogi dojazdowej ale z punktem adresowym. No i wtedy na siłę były rysowane drogi już nieistniejące do takich miejsc.

Jak są przykłady tego problemu co jest fikcyjna droga narysowana i jeszcze niepoprawiona - to dajcie znać

@grelus , @Tomkow1933 a może swego czasu kiedy ktoś to edytował była dana droga? Po kilku latach po opuszczeniu takiego adresu wszystko zarosło? W lubelskim - Wola Okrzejska jest droga łącznie z działką na jej przebieg i to niebieski szlak turystyczny pieszy gdzie … Własciciel pól leżących po obu stronach tej drogi wziął i ją i zaorał a potem zasiał (zawłaszczył) drogę :person_facepalming:. Swego czasu jakieś 8 lat temu bedac kurierem pp moim rejonem były Zdroje i czasami Podjuchy. - uzupełniałem każdego dnia te dzielnicy by wiedzieć gdzie moge podjechać pod samą bramę odbiorcy lub najbliżej wejścia do klatki. To cięzka praca ale wiedziałem że kiedyś może się to komuś przyda tak jak drogi serwisowe w wielu dużych firmach. Jeśli nie zrobimy drogi dojazdowej łącznie z bramą wjazdową to czasami nawi pokieruje ciebie z innej dalszej drogi :flushed:

1 Like