Rozumiem że chodzi tu o tagowanie samego faktu wystąpienia znaku? Jeśli tak to nie wiem czy jest sens wymyślać koło na nowo. Od dawna w JOSM w presecie Traffic_signs_PL są zdefiniowane tagi traffic_sign=PL:A-T-1 itd. Do kompletu można włączyć też styl rysowania Traffic_signs_EUR_OR:
PS: Wydaje mi się że wdrożenie w mapie kolejowej jakiejś formy wsparcia dla „regularnych” znaków drogowych i tak będzie nieuniknione, w końcu tramwajarzy obowiązują też znaki stopu, ustępu pierwszeństwa itd
W takim przypadku polecam nakreślić węzły w bliskim sąsiedztwie - taka sytuacja nie dotyczy wyłącznie tych znaków/wskaźników. Jeśli znaki są w odwrotnych kierunkach tj. jeden jest forward, drugi backward, to wtedy dorzuca się człon :backward lub :forward do tagów drugiego wskaźnika. Polecam popatrzeć, jak w innych krajach (DE, AT) to rozwiązują
Lub też mogę zrobić pull request na github, aby znaki otagowane podwójnie (czyli ct-1;ct-2) były renderowane pod jedną ikoną zbiorczą (identycznie jest zrobione dla W19 i W20, oba dzielą ten sam klucz railway:signal:short_route)
To będzie chyba lepsze rozwiązanie i byłbym za to wdzięczny. IMO dodawanie dwóch oddzielnych węzłów nie ma wiele sensu, bo umieszczenie obu tych znaków wynika z obecności tylko jednego fizycznego urządzenia.
Potrzebowałbym linka z ORM, gdzie obecnie jest taka kombinacja tych znaków tj. na jednym węźle jest CT-1 i CT-2. Muszę dołączyć do pull requesta, bo tak, to jest praktycznie gotowy
To jest znak dotyczący zwrotnicy, zatem któryś z DT. Może być jednak specyficzny dla danego miasta/regionu, gdyż Rozporządzenie, na którym bazowałem, go nie uwzględnia. W Warszawie jest podobny (samo białe Z na granatowym tle).
Niestety ze względu na brak numerka (typu DT-1) nie umieszczałem go w wiki, ale można nad tym pomyśleć
Widzę, że w ten znak jest wykorzystywany do oznaczania jakichkolwiek zwrotnic we Wrocławiu bez względu na kierunek, więc przydałoby się mieć jakieś tagi na jego oznaczanie.
Czy to musi dotyczyć tylko tej specyficznej kombinacji? Jak pokazałem na zdjęciu powyżej, różne znaki mogą wisieć w jednym miejscu, więc jak wtedy oznaczyć takie?
Jeśli znaki mają różny człon wspólny, to jak najbardziej mogą być nanoszone na jeden wspólny węzeł - najlepszym tego przykładem są wskaźniki kolejowe na semaforach (maksymalnie widziałem 5 różnych na jednym) - przykłady z Warszawy Zachodniej (OpenRailwayMap)
Na jednym semaforze railway:signal:combined są umieszczone railway:signal:short_route, railway:signal:route i railway:signal:speed_limit - żaden wskaźnik ani semafor nie współdzielą identycznego klucza (jak w przypadku znaków CT-1 i CT-2), zatem nie ma kolizji w wyświetlaniu wszystkich ikon.
Myślę, że uniwersalny znak do oznaczania zwrotnic to powinno być białe Z na granatowym tle (pozostałe elementy są niejako dodatkiem do tego szablonu) - uszczegółowić będzie to można poprzez klucz railway:signal:switch:type=* - wszystkie rodzaje trzeba będzie jakoś zebrać i wystandaryzować wartości (może coś a la skrót miasta i dodatkowy człon) - do przedyskutowania