Węzły drogowe

Coś pogmerałem. Może jest lepiej. Daj znać czy nie pominąłem jakiejś linii.

Tak na szybko spojrzałem w telefonie to na pewno tutaj jest luka - Way: 640484428 | OpenStreetMap. Wieczorem sprawdzę dokładniej. Dzięki

a czy od primary_link może odchodzić residental czy ten krótki odcinek trzeba zmienić? Way: 170514475 | OpenStreetMap

Ten service dochodzi do głównej jezdni tuż przy samej Hutniczej, więc raczej do korekty geometria samego service.

Masz na myśli tą drogę pod estakadą? Zmieniłem dzisiaj jej kategorię na residental bo service było nieodpowiednie. Geometrię też zmieniłem bo droga nie dochodzi do skrzyżowania. Nie ma dwóch przejść dla pieszych a jedno.

Chodziło mi o tego “romba” na Hutniczej pod Estakadą Kwiatkowskiego. Tam droga nie ma takiego kształtu, bardziej elipsę, ale już poprawiłem.

2 Likes

W żadnym miejscu na wiki, w którym jest opisywane czym są linki, nie ma odwołania do liczby pasów ruchu.

Na następnym skrzyżowaniu na południe mają link na fragmencie “na wprost” więc nie podawałbym przykładu tej okolicy jako dobrze zmapowanej. W dodatku drogi primary kończące się pośrodku niczego, drogi secondary również, linki w dziwnych miejscach itp.

No to jak w końcu. Węzeł A4/A18 jest dobrze zmapowany, czy źle, bo “jeśli motorway łączy się z inną droga niż link, krzyczy wiki”.

Ty go podałeś jako przykład. Ja tylko zaznaczyłem że motorwayów dotyczą inne zasady niż zwykłych dróg.

Ale odpowiem. Nie jest.
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:highway%3Dmotorway

The tag highway=motorway_link should be used for the link roads, sliproads or ramps which lead to and from a motorway. Where one motorway terminates or begins on another, a highway=motorway_link can be used to separate and identify the different motorway roads and the continuing route; that is, two diverging or converging highway=motorway ways should not meet or join directly, but rather be separated by highway=motorway_link ways.

Mój postulat jest taki, żeby zasady stosowania linków były w miarę przejrzyste i spójne.
I żeby nie było tak, że gdyby istniały dwa jednakowe węzły (takie jak A4/A18), przy czym jeden łączy same drogi motorway, a drugi same drogi primary, to na tym motorway robimy linki (bo są inne zasady), a na primary już nie, bo cośtam cośtam (np. “2 pasy ruchu zamiast jednego” albo “dominujący kierunek ruchu”).

A jest gdziekolwiek taki sam węzeł jak A18/A4 który jest inaczej otagowany lub ktoś to proponował? Czy sobie tak gdybamy?

No choćby ten, bardzo podobny:

Który proponowałeś tagować bez użycia linków. (Chyba że źle zrozumiałem.)

Jeżeli główny ciąg idzie w kierunku 194 to jest poprawnie. Droga primary ma ciągłość, więc nie ma problemu. Jak idzie główny ciąg musisz pytać autora zmiany.

Próbujemy zinterpretować co może być łącznikiem patrząc na geometrię drogi (oraz opcjonalnie ruch) niekoniecznie w sensie OSM. Na wiki też nie ma nic napisanego o tym, że droga kwalifikuje się jako łącznik, jeśli ma pas włączania/wyłączania. Taki skręt Lotnicza → Na Ostatnim Groszu np. zdecydowanie jest linkiem, bo prowadzi tam tylko jeden pas, który pojawia się dopiero przed światłami.

W tym miejscu podoba mi się interpretacja drugiego komentującego Changeset: 93129227 | OpenStreetMap , ale zgadzam się, że reszta miejsc niekoniecznie jest w najlepszym stanie i widać, że każdy robi tu po swojemu.

Moim zdaniem na węźle Krzyżowa powinno się zrobić nieco podobnie jak na w. Klucz, gdzie A18 przychodzi w takie łączniki, a A4 pozostaje jako główny ciąg.