wegenclassificatie Nederland

Welke wegen zijn resp. Primary, Secondary, tertiairy en unclassified ?
Naar Nederlandse standaards
Autosnelwegen
Autowegen
Belangrijke N-wegen
andere N-wegen
S-wegen (grote steden)
ongenummerde doorgaande lokale wegen
lokale wegen

Graag een standaard die door ieder van ons op dezelfde manier gebruikt wordt

Menno Arbpouw.

Er is hier al uitvoerig over gediscussieerd en reeds ver voor de AND import (november 2007) was er een consensus bereikt welke in de wiki is omschreven.

Wel is gebleken dat de gegevens uit de AND import her en der wat opnieuw gerangschikt moeten worden.

Ik mis in die lijst het volgende:

  • Woonerf (highway=living_street)
  • Onverharde wegen (highway=unsurfaced)
  • Tracks en de verschillnde grades
  • Op- en afritten van/naar de snelweg.

Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een Track grade1 en een unclassified road?

Nou ja, de map features pagina is natuurlijk de standaard waar we ons primair aan proberen te houden. De pagina over de nederlandse wegen probeert alleen maar duidelijkheid te verschaffen hoe de tags vertaald worden naar het nederlandse wegindelings systeem.

De AND data bevat geen onverharde wegen en tracks dus die staan dan ook niet op de AND pagina’s. Bovendien zijn de track, tracktype en unsurfaced tags redelijk nieuw.

Een track is in feite een toegangsweg tot landbouwgrond of bos gebied. Toegang voor auto’s, motoren en brommers is verboden (dan wel prive). Fietsers en wandelaars zijn meestal wel toegestaan.

Unclassified is de verharde/geasfalteerde variant van unsurfaced en zijn het laagste niveau van openbare wegen welke eigenlijk niet voor doorgaand verkeer gebruikt worden (bijvoorbeeld toegang tot een cluster van boerderijen). De wegopmaak is enkelbaans (dus geen stippellijn in het midden en veelal moeten autos door de berm om te kunnen passeren.