Πλατείες vs Πάρκα

Καλησπέρα και καλή χρονιά,

Νέος χρήστης εδώ, και αφού αντιμετώπισα δυσκολία να εξάγω τις πλατείες της Αθήνας (κάτι το οποίο χρειάζομαι για μία εργασία στο πανεπιστήμιο) τελικά παρατήρησα ότι αρκετές από αυτές έχουν tag “leisure=park”. Για παράδειγμα: Πλατεία Μεταξουργίου, Πλατεία Καραϊσκάκη κα.
Πιστεύετε ότι θα ήταν πιο σωστό να ξεκινήσω αντικατάσταση του συγκεκριμένου tag με το place=square;

Καλησπέρα Ηλία,

Καλή επιτυχία στην εργασία σου και να είσαι καλά που θες να βελτιώσεις τον χάρτη.

Πιστεύετε ότι θα ήταν πιο σωστό να ξεκινήσω αντικατάσταση του συγκεκριμένου tag με το place=square;

Θα πρότεινα τα εξής:

  • Περίμενε 10-14 μέρες για απαντήσεις και από άλλα μέλη της κοινότητας.
  • Προτιμότερο είναι να μην γίνουν μαζικές αλλαγές (είτε με σκριπτάκι, είτε με το χέρι) από ο,τιδήποτε ονομάζεται “πλατεία” και έχει ετικέτα “leisure=park” σε “place=square”. Γενικά, προτείνεται να εξετάζεται κάθε σημείο που αλλάζει ξεχωριστά. Οι λόγοι που προτείνεται αυτό αναλύονται στο https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Automated_Edits_code_of_conduct
  • Αν αποφασίσεις/στει να εξετάσεις κάθε τέτοια περίπτωση ξεχωριστά, θα πρότεινα να δημιουργήσεις ένα tag που να το βάλεις στην περιγραφή κάθε σχετικού changeset (π.χ. #GR_plateies_tagged_parks_to_square). Αυτό θα βοηθήσει να βρεθούν όλες οι σχετικές αλλαγές που θα κάνεις από άλλους χρήστες. Εναλλακτικά, μπορείς να δημιουργήσεις ενα σχετικό account μόνο γι’αυτό το project.
  • Ακόμη καλύτερο είναι αν δημιουργήσεις και μια σελίδα στο wiki, με 2-3 προτάσεις που εξηγείς γι’ αυτό το project και για το συγκεκριμένο changeset tag [π.χ. https://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_Greece/Projects/GR_plateies_tagged_parks_to_square (η σελίδα δεν υπάρχει)]. Παίρνει ~5 λεπτά. Αν δεν έχεις ασχοληθεί με wiki, πες μου.

Αν και κάθε χώρα είναι ξεχωριστή περίπτωση, προσωπικά κοιτάω πως χαρτογραφούν στη Γερμανία, οπού η κοινότητα είναι πολύ ενεργή.

Για την συγκεκριμένη προτεινόμενη αλλαγή, αν κάποια περιοχή είχε το όνομα “πλατεία” και μεγάλες εκτάσεις πλακόστρωτου/τσιμέντου, θα την άλλαζα από πάρκο σε “place=square”. Aν είχε μεγάλες εκτάσεις πρασίνου και έλλειψη μεγάλης έκτασης πλακόστρωτου/τσιμέντου, ίσως να την άφηνα ως amenity=park, ακόμη και αν ονομαζόταν πλατεία. Για όποι@ ενδιαφέρεται, υπάρχει σχετική συζήτηση στο wiki: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Talk:Tag:place%3Dsquare#Changed_definition_and_consequences

Να σημειώσω ότι ιδανικά, τα τμήματα των πάρκων/πλατειών που είναι προσβάσιμα σε πεζούς καλό θα ήταν να έχουν την ετικέτα highway=pedestrian και area=yes ώστε να βελτιωθεί στα applications η πλοήγηση των πεζών και οι περιοχές με πράσινο (γρασίδι, δέντρα) να χαρτογραφούνται ξεχωριστά.

Γεια κι από μένα και καλή χρονιά,

Το κακό είναι ότι το square δεν εμφανίζεται στον κανονικό χάρτη (δεν ξέρω για τους άλλους). Οπότε, αν σε μια πλατεία υπάρχει 50% πράσινο και 50% τσιμέντο, την κάνω park για να φαίνεται και βάζω ως όνομα “Πλατεία τάδε”. Αλλά ακόμα κι αν έχει ελάχιστο πράσινο και έχει επίσημη ή μη ονομασία, μπορεί να την κάνω pedestrian για να φαίνεται το όνομά της.

Καλή χρονιά Αντρέ :slight_smile:

Το κακό είναι ότι το square δεν εμφανίζεται στον κανονικό χάρτη

Nαι, αυτό είναι θέμα του OpenStreetMap-carto (https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Standard_tile_layer).

Έχει προταθεί κι από άλλους χρήστες να είναι εμφανείς αυτές οι περιοχές.

Γενικά, αυτό που προτείνεται από την κοινότητα είναι να προσθέτουμε τις σωστές ετικέτες, ακόμα και αν δεν φαίνονται στον χάρτη του openstreetmap.org (ή σε apps). Eίναι ο κανόνας “μη προσθέτετε ετικέτες για να αλλάξετε την εμφανισιμότητα” (ελεύθερη μετάφραση του “don’t tag for the renderer”). H σελίδα του wiki που εξηγούνε γιατί προτείνεται να μην γίνεται αυτό είναι η: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tagging_for_the_renderer (άλλες προτεινόμενες καλές πρακτικές εδώ: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Good_practice))

Ναι, φυσικά είναι κάπως προβληματικό προς το παρόν να μην ξεχωρίζουν αυτές οι περιοχές (ή POIs με ετικέτες που δεν γίνονται τώρα rendered), άλλα προτιμάται η βάση να έχει σωστές ετικέτες. Έτσι, π.χ. αν η/ο οποιοσδήποτε φτιάξει ιστοχώρο με δεδομένα από το OSM και αποφασίσει να κάνει rendered τα place=square, θα πάρει τα σωστά αποτελέσματα.

Στην περίπτωση του place=square, όταν αυξηθούν αρκετά οι περιοχές που έχουν χαρτογραφηθεί έτσι, οι υπεύθυνοι του OpenStreetMap carto μάλλον θα κάνουν να είναι εμφανίσημες αυτές οι περιοχές, οπότε μάλλον είναι καλό να έχουν από πριν τις σωστές ετικέτες.

Η ετικέτα place=square προστίθεται σε περιοχή που περιλαμβάνει όλη την πλατεία (τις περιοχές για πεζούς και τις περιοχές με πράσινο, αν υπάρχουν). Οπότε, θα μπορούσε στην μεγάλη αυτή περιοχή να μπεί το όνομα της πλατείας και το place=square, και οι περιοχές για πεζούς/με πράσινο να χαρτογραφηθούνε ξεχωριστά.

Ευχαριστώ για τις οδηγίες code elusive, ναι μία μία είχα σκεφτεί να αλλάζω τις πλατείες.

Αλλά αυτό που λέει ο Αντρέ για την εμφάνιση του ονόματος στον κύριο χάρτη δεν το είχα παρατηρήσει και πράγματι είναι σημαντικό πρόβλημα.

Προς το παρόν θα ξεκινήσω μάλλον με το highway=pedestrian / area=yes για τα τμήματα της πλατείας χωρίς βλάστηση το οποίο και για τα δύο tag (πλατεία-πάρκο) έχει χρησιμότητα.

Για να υπάρχει ολοκρηρωμένη η εικόνα, συμπληρώνω ότι ακόμα σε αρκετές περιπτώσεις οι πλατείες στην Αθήνα είναι αυτή τη στιγμή χαρακτηρισμένες ως landuse=recreation ground και με name το εκάστοτε όνομα της πλατείας.